HAR DU SKYLT DISSE?: Mattilsynet anbefaler at man skyller all frukt - også de med skall, som appelsin, før man spiser dem.  Foto: colourbox.com
HAR DU SKYLT DISSE?: Mattilsynet anbefaler at man skyller all frukt - også de med skall, som appelsin, før man spiser dem. Foto: colourbox.com Vis mer

Bakterier

Husk å skylle appelsinen før du spiser den

Og det samme gjelder for alt av frukt og grønt, ifølge ekspertene.

Det er nok de færreste av oss som tenker på å skylle appelsinen, klementinen eller mandarinen før vi spiser den. Og årsaken er naturlig nok at disse fruktene har skall. Skall som vi ikke spiser. Og hvorfor skal man da måtte skylle frukten først?

Vel, mens noen sier at det ikke er nødvendig å skylle disse fruktene før spising, har Mattilsynet helt andre anbefalinger.

Og ja, dette gjelder også om du skal bruke appelsinen til å lage juice.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid vaske salaten

Rester av plantevernmidler

Årsaken til at Mattilsynet anbefaler skylling av frukter med skall - og da særlig appelsiner, er at mesteparten av plantevernmiddelrestene finnes der, skriver de på Matportalen.no.

Importert frukt med tykt skall (blant annet sitrusfrukter), blir behandlet med plantevernmiddel etter høsting for å hindre råte eller mugg under lang lagring eller transport. Og selv om det ikke skal være så store rester at det er nødvendig å gjøre noe med matvaren før den spises, råder tilsynet deg til å vaske alt av frukt og grønnsaker.

Dette er ikke bare på grunn av plantevernsmidlene, men også av hygieniske årsaker - for å fjerne støv, jord og bakterier. Ellers risikerer du, i verste fall, smitte som kan gjøre deg dårlig.

LES OGSÅ: Så varm bør middagen din være

Bakterier på hendene

Ifølge forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima Mat - Matforsk AS, bruker du fingrene dine mye når du skreller frukten - de samme fingrene du tar i fruktkjøttet med og fører det til munnen med.

Med tanke på hvor mange som kan ha tatt på den appelsinen før du tilslutt spiser den, kan det altså være lurt med en grundig skylling. Og dette gjelder også for grapefrukt, mango, papaya, banan og melon.

- Det er spesielt viktig å vaske frukt med skall som du deler opp og legger på fat, har Risvik tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Faste grønnsaker holder seg lenger

BAKTERIEBOMBE: Oppskåret frukt - som melon, kan bli en bakteriebombe dersom du ikke skylder frukten før du tar av skallet og skjærer den opp.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BAKTERIEBOMBE: Oppskåret frukt - som melon, kan bli en bakteriebombe dersom du ikke skylder frukten før du tar av skallet og skjærer den opp. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Melonen er «verst»

Visse grønnsaker og frukter beskyttes nemlig lite for bakterier fra jord, fugleekskrementer eller annen skitt og møkk før de legges ut for salg. Og som KK.no tidligere har skrevet, er melonen «verstingen».

- Meloner er kanskje det beste eksempelet på en frukt/grønnsak som importeres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier, ofte ligger ute under åpen himmel, fraktes uten emballasje og så tas rett inn til oppdeling og konsum, har direktøren forklart:

- Utsiden av disse er perfekte steder å feste seg for bakterier, og det har vært flere utbrudd i utlandet forårsaket av meloner med Salmonella og E. coli.






Problemet oppstår når frukten deles opp og serveres uten å ha vært vasket først.

- Selv om det ikke er nok vann tilstede på overflaten for at bakteriene skal multiplisere seg raskt, så blir det vann i rikelig monn når de deles opp. Ved oppdeling i biter er det umulig å unngå at det kommer skitt med bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet, har Risvik forklart.

LES OGSÅ: Ja, jordbær må vaskes

Vask før kutting

Det kan med andre ord lønne seg å alltid vaske og skylle frukt og grønt, særlig hvis du har planer om å kutte dem opp.

Fruktkjøtt bestående av vann og sukker er nemlig et eldorado for bakteriene. Det skal derfor svært lite tid til før antallet bakterier har blitt meget stort. Tas kjøttet ut og over i en salat, som står et par timer før den spises, så kan dette godt være kilden til en matforgiftning eller en diaré.

Et godt råd fra Risvik er derfor at frukt og grønt som kuttes opp og som har vært åpent eksponert godt kan vaskes før den kuttes.

Spesielt blir dette viktig når den oppkuttede frukten skal ligge slik at fruktsaften kan virke som et medium for vekst av bakterier, kanskje i timer før den skal spises.

LES OGSÅ: Grønnsakene du bør spise mer av

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: