Håndhygiene

Husk å vaske hele håndflaten

På dette stedet kan det nemlig florere av bakterier, som kan gjøre deg syk.

STEDET VI GLEMMER Å VASKE: Nedre del av håndflaten, samt øvre del av håndledd (innringet), er stedene vi oftest glemmer å vaske skikkelig.  Foto: Per Ervland
STEDET VI GLEMMER Å VASKE: Nedre del av håndflaten, samt øvre del av håndledd (innringet), er stedene vi oftest glemmer å vaske skikkelig. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å vaske hendene etter at du har vært på do, eller før du skal lage mat faller seg ganske naturlig for de fleste.

Det mange av oss imidlertid ikke er like obs på, er hvor nøyaktige vi er med denne håndvasken.

Som KK.no tidligere har skrevet er det å vaske hendene regelmessig og skikkelig (med varmt vann og såpe) viktig for å unngå bakterier og smitte av sykdommer.

God håndhygiene er nemlig et av de mest effektive tiltakene vi kan ta for å hindre smittespredning og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd, blant annet forårsaket av mat.

Slik vasker du «best»

Matportalen.no (ekstern lenke) har Mattilsynet kommet med en rekke anbefalinger når det gjelder god håndhygiene.

Her er deres tips:
• Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
• Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann.
• Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
• Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst.

LES OGSÅ: Toalettbørsten kan bli en bakteriebombe

Ikke glem dette stedet

Ok, så vi vet hvordan vi skal vaske hendene, men er vi egentlig like nøye med å rengjøre hele hånden?

Nei.

Ifølge dr. Richard Hopper, som er kirurgisk leder for the Craniofacial Center ved Seattle barnesykehus i USA, «glemmer» nemlig de fleste av oss å vaske nedre del av håndflaten.

Dermed blir dette ofte det mest bakteriefulle stedet på hele hånden.

- Nedre del av håndflaten – der det er disse to «putene», er det svært vanlig at folk glemmer. Her kan det dermed samles opp flust med bakterier, sier han til Glamour.com (ekstern lenke).

I tillegg til nedre del av håndflaten, er det mange som ikke vasker høyt nok opp på håndleddet, og som dropper en av tomlene (når du gnir hendene sammen).

Når du vasker hendene neste gang råder Hopper deg derfor til være nøye med å vaske hele hånden med såpe og varmt vann, eventuelt bruke antibak-gel eller spray.

LES OGSÅ: Derfor bør du vaske dusjhodet

Hvor viktig er det, egentlig?Hvor ofte vasker du hendene?
Selv om god håndhygiene er noe de fleste lærer allerede under pottetrening, er det noen som dropper det rett og slett fordi de ikke mener det er nødvendig.

For hvor viktig er det egentlig, og når vi gjøre det? Før et måltid, etter et toalettbesøk, eller når du lager mat høres jo logisk ut, men er det egentlig slik at vi må vaske hendene etter at vi har vært på bussen, gått på kino, eller spist ute?

Kanskje alt dette fokuset på hygiene og renslighet rett og slett er litt overdrevent og hysterisk?

- Nei. Å passe på håndhygienen er faktisk ikke å være overhysterisk, har Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, tidligere uttalt til KK.no:

- Daglig hygiene er veldig viktig, og det så vi særlig i forbindelse med svineinfluensaen i fjor, og influensaen mange har fått i år.

Når bør vi vaske oss på hendene da?

- Det er viktig å vaske seg på hendene hver gang du skal spise mat, og hver gang du har vært på toalettet. Har du ikke en vask tilgjengelig, er håndsprit eller desinfiserende midler på flaske, som man nå får kjøpt over alt, en god erstatning. Disse fungerer veldig bra, sier Wold.

Fire-fem ganger i døgnet
 
(53%)
Hvertfall én gang i timen
 
(43%)
Vet ikke
 
(3%)
Cirka én gang om dagen
 
(2%)
Svært sjelden
 
(0%)

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer