AVSLUTT MED KJØLING: De fleste fønere har en knapp som gjør at luften blir kald. Dette bidrar til at skjellagene lukker seg, og sørger for at du unngår masse småhår som stikker ut. Håret blir glattere og mer glansfullt. Foto: Tone Ruud Engen
AVSLUTT MED KJØLING: De fleste fønere har en knapp som gjør at luften blir kald. Dette bidrar til at skjellagene lukker seg, og sørger for at du unngår masse småhår som stikker ut. Håret blir glattere og mer glansfullt. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Hårføner

Husk denne knappen på føneren

Det kan helt klart ha sine fordeler, forteller ekspertene.

Publisert

Hårføneren er ofte redningen for vått hår - særlig hvis du har lange lokker.

Men resultatet blir kanskje ikke alltid slik du hadde sett for deg – hvert fall ikke i nærheten av den fine frisyren du får hos frisøren. Håret blir kanskje voluminøst med én gang, men som regel faller det raskt ned og etterlater småhår i alle kanter.

Så, hva er trikset?

Hemmeligheten kan være så enkel som en knapp på føneren din.

LES OGSÅ: Slik bør du stelle neglbåndene dine

Avslutt med kald luft

På hårføneren sitter det nemlig en liten knapp rett over der du slår den av og på, som gjør at luften fra føneren blir kald - og det har sine fordeler!

- Varme sliter på håret og åpner skjellagene i håret som gjør at det kan se brusete ut. Den kalde luften bidrar til å lukke disse slik at småhårene legger seg ned, forteller Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam.

AVSLUTT MED KALD LUFT: Det sørger for at skjellagene lukker seg igjen, og du unngår alle de irriterende småhårene rundt omkring. I tillegg sørger det for at frisyren holder seg lenger. Foto: Tone Ruud Engen
AVSLUTT MED KALD LUFT: Det sørger for at skjellagene lukker seg igjen, og du unngår alle de irriterende småhårene rundt omkring. I tillegg sørger det for at frisyren holder seg lenger. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

- Dette er også grunnen til at det er fint å avslutte hårvasken med litt kjøligere vann – etter balsam, sier hun.

Hun forklarer at det aller beste for håret ditt er å føne med kald luft hele veien. Ulempen er at det vil ta veldig lang tid, i tillegg til at det er varmen som gir best resultat når du skal lage krøller eller volum. Derfor bør du i det minste avslutte med kald luft.

Johan Hellström, hårstylist og eier av Björn Axén, kan fortelle at grunnregelen ved føning er at varmen former håret, mens den kalde luften sørger for at det holder seg lenger.

- Når du slipper ut en hårlokk som er varm, så blir den ikke i nærheten like spenstig som hvis du hadde avsluttet med kald luft. Det er derfor viktig at du lar håret kjøle seg ned eller at du bruker kald luft når det er i den formen du ønsker, før du slipper det ut igjen, sier han.

EKSPERT: Johan Hellström, hårstylist og eier av Björn Axén. Foto: Björn Axén
EKSPERT: Johan Hellström, hårstylist og eier av Björn Axén. Foto: Björn Axén Vis mer

Dette bekrefter også Adam Schjølberg, frisør ved salongen Wickedhouse.

- Som du kanskje har lagt merke til, så grer aldri frisøren ut krøllene før helt til slutt, eventuelt lar rullene sitte i til de har blitt kalde. Det er nettopp fordi håret «stivner» i sin nye fasong når det kjøles ned, og må bli kaldt før vi kan style det.

LES OGSÅ: Få såret til å gro raskere

Kan det redusere slitasje?

Ikke bare vil føning sørge for at frisyren din holder seg mye lenger, men det sørger også for at håret ditt føles mye mykere.

- Dette er fordi du får med alle småhår i børsten eller varmetangen, og ved hjelp av kald luft vil småhårene ligge i den formen du har skapt, og vil holde seg mye bedre. Dette er også grunnen til at håret føles mykere og ser blankere ut, sier Johan Hellström.

Selv om hårføneren kan være riktig så praktisk, er det imidlertid en kjent sak at den – samt rettetang, krølltang og andre varme-verktøy, sliter veldig på håret ditt.

Men er det slik at den kalde luften på noe vis kan redusere slitasje?

- Nei, det reduserer ikke slitasje, men hvis du bruker en bra børste og gode stylingprodukter med varmebeskyttende effekt, er slitasjen minimal. Hvis du i tillegg klipper deg regelmessig og bruker hårkur, trenger du ikke bekymre deg, sier Hellström.

Og dersom du tviler på hvor viktig varmebeskyttende produkter egentlig er, kan du forsøke å spraye varmebeskyttende spray på den ene hånden og bruke føneren på begge. Da vil du raskt merke forskjell, og forstå hvor mye det har å si for håret.

Hellström anbefaler i tillegg at du bruker en god sjampo og balsam, ettersom dette er noe av det viktigste for å bygge opp håret ditt, og gjøre det mer motstandsdyktig.

TA TESTEN: Spray litt varmebeskyttende spray på den ene hånden og bruk føneren over hendene. Du vil garantert kjenne stor forskjell, og forstå hvorfor det er så viktig for håret ditt.  Foto: Adele Cappelen Blystad
TA TESTEN: Spray litt varmebeskyttende spray på den ene hånden og bruk føneren over hendene. Du vil garantert kjenne stor forskjell, og forstå hvorfor det er så viktig for håret ditt. Foto: Adele Cappelen Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Vær forsiktig med barbering «der nede»

- Den vanligste hårtabben

Selv om varmebeskyttende produkter er noe av det viktigste for å unngå slitt og sprøtt hår, er det likevel noe av det nordmenn slurver mest med.

Det har i hvert fall Adam & Eva-frisør Andreas Haugen, tidligere uttalt til KK.no. Dersom du bruker varme apparater som hårføner, rettetang, krølltang eller lignende er det imidlertid noe du MÅ ha i skapet.

- Dropper du slike produkter over lengre tid, kan det føre til flisete tupper, tørt og sprøtt hår – i tillegg kan hårfargen falme, forklarer frisøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer