Langrenn

Husk dette før årets første langrennstur

Ved å rense og preppe skiene får du bedre feste, glid og skiene holder seg lenger.

UT PÅ TUR: Det er viktig at du gjør i stand skiene dine før du legger ut på årets første langrennstur. Tips ti hvordan du gjør dette, får du lenger ned i saken! Foto: Per Ervland
UT PÅ TUR: Det er viktig at du gjør i stand skiene dine før du legger ut på årets første langrennstur. Tips ti hvordan du gjør dette, får du lenger ned i saken! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det var nok mange av Østlandets skientusiaster som ble lettet da snøen begynte å lave ned tidligere denne uken.  Og flere skisentre og anlegg åpnet allerede for noen uker siden. 

I og med at det også bare er noen dager igjen til jul og fridager, er det på tide å finne frem vintersportsutstyret igjen.

Har du planer om å dra frem langrennskiene fra vinterboden, er det imidlertid et par ting du bør huske å gjøre - før du langer ut i marka.

LES OGSÅ: Bli med på KK SKImila i 2015!

Dette bør gjøres før du går på tur

I likhet med når du ryddet bort skiene etter påske, så må de - før du begynner å bruke dem, stelles og settes i skikkelig stand.

Dette vil være med på å sikre deg godt underlag og feste på skituren, samtidig som det vil bevare skiene, slik at de holder seg fine lenger.

- Det som er viktig, er å få skiene skikkelig renset og grunnpreppet før du begynner å bruke dem,har Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov Sport i Oslo, tidligere uttalt til KK.no:

- Mange er flinke og renser skiene etter sesongen og legger da på en såkalt «lagringsvoks». Andre er derimot ikke så flinke, og setter bort skiene med granbar og øl under fra fjorårets påske. Da må man frem med skirens, sikling og fiberlen (fint papir, som blant annet Swix produserer).

LES OGSÅ: Slik finner du riktig smøring til skiene
 

Slik prepper du skiene

Ifølge Strømberg er det altså viktig at du renser skiene skikkelig før bruk, og dette kan også være greit å gjøre, selv om det ikke er ølrester og granbar under skiene.

Har skiene ligget i en bod der det kanskje er litt varmt, vil antagelig sålen på skien ha blitt litt tørr, og da er det viktig å få «preppet» og «mettet» den godt.

Slik gjør du dette:

- Først bør du rense skiene skikkelig. Deretter påfører du en varmere voks med smørejern, lar det blir kaldt før man sikler og så børster du voksen av. Når dette er gjort, gjør man det samme med en voks som er aktuell i forhold til været ute (med forbehold om at du skal gå den dagen), har Strømberg forklart:

- Det er mye å velge mellom når det gjelder voks, men billig voks fungerer helt fint til tur. Skal du konkurrere bør du legge på en dyrere voks med fluor. Når du har gjort det, tar du slipepapir/sandpapir. Bruk et i cirka 100 grovhet og rubb opp festesonen på skien. Legg deretter på grunnvoks (gjerne grønn, kald festevoks) og varm det inn med smørejernet. Etter det legger du på den dagsaktuelle voksen. Grunnvoks er veldig kjekt, fordi det gjør at den dagsaktuelle sitter bedre.

Kan gjøres i butikk

Synes du dette høres fryktelig slitsomt og omfattende ut? Ikke fortvil! Dersom du ikke har kunnskap om prepping og rensing selv, utfører de fleste sportsforretninger som selger skiutstyr dette for deg.

Prislappen ligger på rundt 500 kroner for ett par ski.

Skal du kjøpe nye langrennski? Tips til hvordan du finner perfekte ski til ditt bruk finner du her!

LES OGSÅ: Slik unngår du kalde skiføtter

Denne saken har tidligere blitt publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer