LA MATEN DAMPE AV: Hvis du setter maten rett inn i kjøleskapet kan det bidra til å øke temperaturen, og deretter ødelegge mye av den andre maten.  Foto: Colourbox.com
LA MATEN DAMPE AV: Hvis du setter maten rett inn i kjøleskapet kan det bidra til å øke temperaturen, og deretter ødelegge mye av den andre maten. Foto: Colourbox.com Vis mer

Hygiene

Husk dette når du avkjøler mat

En vanlig tabbe kan bidra til å ødelegge resten av det du har i kjøleskapet.

Publisert
Kjøkkenet er et sted hvor det kan skjule seg enorme mengder bakterier, og ikke overraskende er dette en vanlig årsak til matforgiftning.

Grønnsaksskuffen din kan for eksempel inneholde opp mot 8000 bakterier, og derfor er det viktig å sørge for at middagsmaten som blir servert holder den anbefalte temperaturen.

Ikke nok med dét, men for å unngå bakterier bør du også være ekstra påpasselig når det gjelder avkjøling av mat, skriver Matportalen (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke kokende vann til te?

Mat bør ikke avkjøles i kjøleskapet

Du bør for eksempel ikke sette varm mat rett inn i kjøleskapet, siden kjøleskapet har en begrenset kapasitet til å kjøle ned maten.

Temperaturen i kjøleskapet skal helst ligge på under 4 grader, og bare den stiger til over 7 vil en pakke kjøttdeig bli dårlig på ett døgn. Hvis du setter inn restemat som ikke er ordentlig avkjølt, kan dette bidra til å øke temperaturen og skape kondens som gjør det lettere for bakterier å vokse.

Derfor bør du alltid passe på at mat som er varmebehandlet - som skal oppbevares eller spises kaldt, dampes av før du setter det inn, skriver nettsiden.

Helst skal temperaturen på varmmaten gå fra 60 til 10 grader i løpet av to timer, og det gjør den best på kjøkkenbenken - uten noe form for tildekking. Dette er spesielt viktig for retter som inneholder kjøtt, fisk og melk.

LES OGSÅ: Dette kan være en skjult saltbombe

HUSK EMBALLASJE: Hvis du skal sette restemat i kjøleskapet bør den alltid bli lagt i en ny og ren boks med lokk.  Foto: Colourbox.com
HUSK EMBALLASJE: Hvis du skal sette restemat i kjøleskapet bør den alltid bli lagt i en ny og ren boks med lokk. Foto: Colourbox.com Vis mer

Husk å legge maten i en ny og ren bolle

Hvis det haster litt, kan du eventuelt sette kasserollen i kaldt vann, men husk at du heller ikke dekker til denne. Da kan overskuddsvarmen uhindret fjernes mens det er god luftveksling.

Når maten er avkjølt bør du sørge for å legge den i en ny og ren boks med lokk. Slik hindrer du at den forurenses, tørker ut eller tar (eller gir) smak fra andre matvarer i kjøleskapet.

Etter noen dager bør du sjekke maten slik at det ikke er blitt ødelagt. Selv om mange matvarer holder lenger enn du tror, vil mat som allerede er tilberedt raskere bli ødelagt. Misfarging, lukt, smak eller synlig vekst av mugg eller gjær er et uttrykk for at mikroorganismene har tatt overhånd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Er dette verdens sunneste middag?

Ikke legg kjøtt på den øverste hyllen

Hvordan du plasserer matvarene i kjøleskapet vil også i stor grad påvirke mengden bakterier og risiko for matforgiftning. Kjøtt bør for eksempel ikke ligge øverst.

- En av de største årsakene til matforgiftning er krysskontaminasjon. Et eksempel på dette er når en rå kylling ligger øverst på hyllen i kjøleskapet og drypper ned på salaten, har professor Tom Humphrey ved University of Liverpool tidligere uttalt Daily Mail (ekstern lenke).

Kylling inneholder blant annet bakteriene campylobacte, som er den vanligste bakterielle årsaken til magesyke, selv om bakteriene ikke vil overleve når du steker kyllingen.

Men ettersom de fleste oppholder grønnsakene nederst i kjøleskapet kan saft fra kyllingen renne ned på andre matvarer som skal spises rå, og overleve.

- Selv om salat og andre grønnsaker ligger i en skuff nederst i kjøleskapet, kan fortsatt saft fra kjøttprodukter snike seg gjennom krokene og krikene, forteller Humphrey.

LES OGSÅ: Ikke varm opp denne restematen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer