Glutenfri Bakst

Husk dette når du baker glutenfritt

- Viktig for et komplett resultat, sier bakeeksperten.

GLUTENFRI BAKSTE: Når du baker glutenfri bakst er det viktig å bruke et alternativt bindemiddel slik at deigen blir lett å jobbe med. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia
GLUTENFRI BAKSTE: Når du baker glutenfri bakst er det viktig å bruke et alternativt bindemiddel slik at deigen blir lett å jobbe med. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som synes glutenfri bakst og gjærbakst er en kjempeutfordring, da deigen alltid blir klissete og vanskelig å jobbe med?

Da kan det hende du har glemt å ha i noe svært essensielt – nemlig selve bindemiddelet!

LES OGSÅ: Spiser du glutenfritt for å bli sunnere?

Et bindemiddel gjør deigen luftig, saftig og lett 

MATBLOGGEREN: Linda Marie Stuhaug. Foto: Privat
MATBLOGGEREN: Linda Marie Stuhaug. Foto: Privat Vis mer

Som du kanskje vet er gluten bindemiddelet og strukturen i deig – altså det som gjør at den henger sammen og blir luftig, saftig og lett.

Da sier det seg selv at du mangler en viktig ingrediens når du bruker de glutenfrie meltypene.

Heldigvis er det ikke mye som skal til for å oppnå en vellykket glutenfri bakst. Alt du trenger å gjøre er å erstatte gluten med et alternativt bindemiddel, forteller Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no.

- Det er mange alternativer man kan bruke som bindemiddel i glutenfri bakst, og egg er gjerne et av de vanligste.

- Ellers går det også fint an å bruke chiafrø, fiberhusk, knuste linfrø, potetmel og maisennamel. Disse vil binde deigen sammen og gi et komplett resultat, sier hun.

BINDEMIDDEL: Det er svært vanlig å bruke egg som bindemiddel når man baker glutenfritt. Foto: Quade - Fotolia
BINDEMIDDEL: Det er svært vanlig å bruke egg som bindemiddel når man baker glutenfritt. Foto: Quade - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vet du egentlig hva gluten er?

Mange glutenfrie meltyper å velge mellom

Har du lyst til å mestre kunsten å bake glutenfritt, men er usikker på hvilke meltyper det er trygt å bruke?

Stuhaug forteller at hun bruker for det meste glutenfritt havremel og bokhvetemel når hun baker glutenfrie produkter.

- I tillegg til disse, er jeg også glad i å bruke meltyper med litt mer smak, som for eksempel kokosmel, peanøttmel og mandelmel.

Andre meltyper du trygt kan bruke i glutenfri bakst:  

Rismel:
Rismel er laget av finmalt ris, og kommer i både brune og hvite varianter. Dette er en fin erstatning for hvetemel, da det kan brukes som en erstatning i for eksempel brød- eller kakebakst. Rismel blir også ofte brukt til å lage risnudler og ulike japanske desserter.

Amaranthmel:
Amaranth er et frø med høyt innhold av protein og kostfiber. Frøene inneholder blant annet kalsium, magnesium, jern og sink.

AMARANTHMEL: Amaranthmel er laget av et frø med høyt innhold av protein og kostfiber. Foto: P.CH. - Fotolia
AMARANTHMEL: Amaranthmel er laget av et frø med høyt innhold av protein og kostfiber. Foto: P.CH. - Fotolia Vis mer

Amaranthmel kan for eksempel brukes til brød, kaker, pannekaker, kjeks og vafler. Når det gjelder baking av brød, anbefales det å bruke 25 til 30 prosent amaranthmel, ellers vil du få problemer med hevingen. Melet er også et godt glutenfritt bindemiddel i supper, sauser og i grønnsakretter.

Potetmel:
Potetmel er et glutenfritt, naturlig stivelsesprodukt som gir perfekte bakervarer, da det tiltrekker seg varme og holder på den – noe som gir saftige brød, kaker, pannekaker og vafler. I tillegg er det en god kilde til B-vitaminer og fiber.

Kikertmel:
Kikertmel, eller gram-mel som det også kalles, er mel laget av tørkede og malte kikerter. Det lages kikertmel av både stekte og ustekte kikerter – det stekte har en kraftigere smak.

Kikertmel er glutenfritt og næringsrikt. Det er en veldig god kilde til protein med seks ganger så mye protein som hvetemel og tre ganger så mye som fullkornsmel. I tillegg inneholder det lite mettet fett og mye fiber. Det er vitamin- og mineralrikt og inneholder spesielt mye magnesium, kobber, jern, mangan, vitamin B6 og folat.

BROWNIES: Stuhaugs brownies med innbakt sjokoladeglasur. Foto: Linda Marie Stuhaug
BROWNIES: Stuhaugs brownies med innbakt sjokoladeglasur. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du om du har glutenintoleranse

Brownies med innbakt sjokoladeglasur

Ønsker du å lage noe godt, men mangler inspirasjon? Da kan du prøve Stuhaugs deilige glutenfrie brownies. Oppskriften finner du under!

Dette trenger du til røren:

 • 2 egg
 • 50 g sukrinmelis*
 • 50 g sukrin gold*
 • 30 g kakao
 • 130 g kesam
 • 30 g havremel*
 • 25 g peanøttmel*
 • Bittelitt salt

Dette trenger du til glasuren:

 • 1 ts ekte vaniljepulver eller bruk frø fra 1 vaniljestang (kan sløyfes)
 • 100 g Philadelphia
 • 10-15 g kakao
 • 30-40 g sukrinmelis
 • Bittelitt salt
   

* Du kan bruke annen søtning tilsvarende for cirka 100 gram sukker, men helst ikke vanlig sukrin. Merk at det i oppskriften blir brukt sukrinmelis m/stevia, bruker du vanlig sukrinmelis kan det være at du trenger litt til. Bruk gjerne andre meltyper framfor havremel og peanøttmel.

Slik gjør du:

 • Miks sammen ingrediensene til kakerøra så den blir jevn og klumpfri. Juster eventuelt med litt vann eller melk dersom røra er veldig tjukk.
 • Hell røra i smurt kakeform, jeg bruke hjerteform som tilsvarer rund form på 20-22 cm i diameter - den passer også firkanta form som er 14x18 cm.
 • Bland sammen ingrediensene til sjokoladeglasuren, smak til så du får den søt og kraftig nok. Jeg hadde glasuren i en sprøytepose, men du kan også bruke en skje til å fordele klatter tett rundt om i kakerøra. Trykk litt ned så sjokoladeglasuren blir innbakt.
 • Stek midt i ovnen på 180 grader i 12 til 15 minutter.
   

Kilde: lindastuhaug.blogg.no

Lyst på noe annet godt? Da bør du ta en titt på Stuhaugs proteinrike pannekaker her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer