Reise

Husk dette når du er i lufta

Ved å bevege deg, drikke nok og unngå alkohol kan du forhindre utviklingen av blodpropp.

BEVEG DEG OG DROPP ALKOHOL: Verdens helseorganisasjon anbefaler at du beveger deg regelmessig og dropper alkoholen under lengre flyturer (mer enn fire timer i lufta). Da minsker du nemlig risikoen for blodpropp. Foto: Getty Images/iStockphoto
BEVEG DEG OG DROPP ALKOHOL: Verdens helseorganisasjon anbefaler at du beveger deg regelmessig og dropper alkoholen under lengre flyturer (mer enn fire timer i lufta). Da minsker du nemlig risikoen for blodpropp. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden 50-tallet har det vært kjent at lange flyturer kan øke risikoen for blodpropp, og det er særlig på flyturer som varer fire timer eller lenger at risikoen er størst.

Viktig med bevegelse

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidigere gått ut og anbefalt flypassasjerer å komme seg ut av setene og bevege seg litt når de er ute og flyr lengre distanser.

En tidigere undersøkelse gjennomført av forskere fra Storbritannia, Sveits og Nederland har nemlig vist at dersom du beveger deg i løpet av en lang flytur, så minsker risikoen for å få blodpropp betraktelig, har DinSide.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) tidligere skrevet.

LES OGSÅ: Slik overvinner du flyskrekken

Kutt alkohol

I tillegg til at du bør bevege deg, anbefaler WHO også at du holder deg unna alkohol.

Årsaken til dette er at alkohol vil gjøre deg slapp, sløv og trøtt, noe som enten fører til at du beveger deg mindre under flyturen, eller rett og slett ender opp med å sovne - som også fører til mindre bevegelse.

Alkohol vil også føre til at du blir raskere dehydrert, og dette - sammen med den tørre luften i flykabinen, er ikke spesielt gunstig når det gjelder blodpropp.

Ifølge WHO bør du også unngå å bruke sovepiller på lange flyturer, da dette også kan gjøre deg trøtt.

LES OGSÅ: Dette skjer når du drikker

DØDE: Rapperen Heavy D døde i fjor høst som følge av blodpropp og hjerteproblemer etter en lengre flytur. Foto: All Over Press
DØDE: Rapperen Heavy D døde i fjor høst som følge av blodpropp og hjerteproblemer etter en lengre flytur. Foto: All Over Press Vis mer

Flere dødsfall


De siste årene har det vært rapportert om flere dødsfall som følge av blodpropp under flygninger. Et av tilfellene gjaldt rapperen Heavy D (også kjent som Dwight Arrington Myers), som døde av blodpropp etter en lengre flytur fra England til Los Angeles i november i fjor, skriver Msnbc.com (ekstern lenke).

Rapperen kollapset utenfor sitt hjem i Beverly Hills og døde senere på sykehus. Rett før dette hadde han altså flydd i mange timer, og dette, kombinert med overvekt og hjerteproblemer, førte til blodpropp.

Oppdages et slikt illebefinnende i tide, kan det faktisk behandles, men dessverre har det blitt et langt vanligere problem under lengre flygninger.

LES OGSÅ: Derfor er flymaten kjip

Er du i faresonen?

Undersøkelsen som ble gjennomført av forskerne fra Storbritannia, Sveits og Nederland viste faktisk at så mange som én av 6.000 i befolkningen er i faresonen for å få blodpropp på flygninger lengre enn fire timer. Statistisk tilsvarer dette cirka én passasjer per 15 fulle flygninger.

Ifølge forskerne er det også ulike faktorer som kan føre til at du er i en større faresone – deriblant høyde, overvekt, graviditet, alder etc.

Disse personene er teoretisk i faresonen:
 • Personer som er over 195 cm er såpass høye at seteradene blir for trange.
 • Personer som er kortere enn 165 cm er i faresonen fordi føttene ikke når skikkelig ned i gulvet.
 • Overvektige personer sitter trangt og er lite bevegelige.
 • Kvinner som bruker p-piller. Undersøkelsen viste at disse hadde 10 ganger høyere sannsynlighet for å få blodpropp enn vanlig.

  I tillegg kan alder, gener og generell helsetilstand være med på å avgjøre om du kan få blodpropp. I følge undersøkelsen anbefales det å besøke lege for å sjekke om man er i faresonen for å kunne få denne typen problemer.

  LES OGSÅ: Mye jobbreising kan gi helsetrøbbel

  Vær obs på symptomer

  Symptomer på blodpropp er at du får vondt i leggmusklene, kramper eller at du hovner opp i bena.

  For å unngå å få et illebefinnende eller å bli dårlig, anbefales det altså å bevege seg under flyturen. Et godt tips er også å sitte nærmest midtgangen. Da har du større plass til å strekke bena.

  I tillegg lønner det seg å drikke mye vann, og som nevnt droppe de alkoholholdige drikkevarene.

  - Blodproppene som tar liv er som regel store. Hvis de er store nok, vil de fleste kunne merke litt smerte eller opphovning i beina, sier dr. Jody Henson, akuttlege ved Scott & White Hospital i Texas til Msnbc.com.

  Ifølge legen vil ikke overvektige personer merke denne opphovningen i beina, men i likhet med gravide kvinner, er de utsatt for større risiko for blodpropp fordi blodet ikke returnerer like raskt fra beina til hjertet.

  - For å minimere risikoen for blodpropp når du reiser over lengre tid – om det så er på fly, buss eller med bil, så bør du reise deg opp og gå litt rundt regelmessig, eller i det minste vende og vri på føttene. Det å drikke nok vann hjelper også veldig, sier Henson.

  Mer info om blodpropp og flygninger finner du på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

  LES OGSÅ: Slik unngår du koffertkøen

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer