VELG RIKTIG TANNKREM: Tannlege Inger Lise Mathiesen har gode tips til hva du bør se etter for at tannkremen du velger skal gi best mulig resultater. Hun anbefaler blant annet å styre unna tannkrem med såpestoffer hvis du er plaget med munnsår.  Foto: Thinkstock.com
VELG RIKTIG TANNKREM: Tannlege Inger Lise Mathiesen har gode tips til hva du bør se etter for at tannkremen du velger skal gi best mulig resultater. Hun anbefaler blant annet å styre unna tannkrem med såpestoffer hvis du er plaget med munnsår. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Tannhelse

Husk dette når du kjøper tannkrem

Enkelte ingredienser kan føre til blemmer og vonde sår.

Det er mye å huske på når det gjelder god tannpleie. Visste du for eksempel at tannpussen ikke har noen effekt hvis du skyller munnen med vann etterpå?

I tillegg har naturligvis tannkremen din mye å si for tennene dine, men det er ikke så lett å vite hva du bør velge.

For har det noe å si hvor mye den koster? Og hva bør den egentlig inneholde - eller ikke inneholde?

LES OGSÅ: Snacks kan skade tennene dine

Noe av det viktigste er fluor

– Det er to ting du bør legge hovedvekt på når det gjelder valg av tannkrem, forteller Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk i Oslo, til KK.no.

En av dem er fluor.

– Det gjelder spesielt viktig hvis du lett får hull i tennene. Det finnes tannkremer som har høyere innhold av fluor enn andre, men det kan være lurt å få individuelle råd så snakk med tannlegen din, sier hun.

Faktisk finnes det tannkremer med så mye fluor at de er reseptbelagt.

Det er slett ikke uten grunn at fluor er viktig. Man antar at fluor har evnen til å redusere mengden tannskader med opptil 40 prosent ved jevnlig bruk. For at den skal ha best mulig evne til å fungere, bør du imidlertid ikke skylle munnen etter pussen.

LES OGSÅ: Husker du å gjøre dette hver dag?

START MED EN GOD TANNKREM: For de beste resultatene er det viktig å ha det grunnleggende i orden. Er du usikker på om du bruker rett tannkrem, er det lurt å snakke med tannlegen din.  Foto: Getty Images/iStockphoto
START MED EN GOD TANNKREM: For de beste resultatene er det viktig å ha det grunnleggende i orden. Er du usikker på om du bruker rett tannkrem, er det lurt å snakke med tannlegen din. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Såpestoffer kan virke uttørrende

Det andre du skal legge vekt på når det gjelder valgt av tannkrem er såpestoffer, også kalt «SLS».

– Såpestoffene er det som får tannkremen til å skumme, men som ikke har noen andre effekter utover dette, forteller Mathiesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Studier har vist at dette stoffet kan virke uttørrende og irriterende når det kommer i kontakt med huden, i tillegg til at det kan ha en ødeleggende effekt på slimhinnelaget. Hvis dette forstyrres, kan det føre til vonde sår (after) og tørre slimhinner.

– Det er mange mennesker som får munnskold, eller after. Disse burde i første omgang prøve en tannkrem uten såpestoffer, sier tannlegen.

LES OGSÅ: Spis deg til et hvitere smil

Styr unna bakteriedrepende tannkremer

Ifølge Mathiesen finnes det også tannkremer på markedet som inneholder bakteriedrepende midler, men det er ikke noe hun anbefaler.

– Min mening er at vi bør holde munnen ren på andre måter enn å forstyrre bakteriebalansen, sier hun.

– Slike tannkremer bør eventuelt brukes i spesielle tilfeller, og etter råd fra relevant personell.

Hun kan også fortelle at det ikke har så mye å si om tannkremen du velger er dyr eller billig, så lenge du er bevisst på hva du skal se etter ellers.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha tannkrem på kjøkkenet

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: