Norgesferie

Husk dette om kjæledyret skal med på ferie

Planer om å ta kjæledyret med på ferie? Her er veterinærens beste råd.

NORGESFERIE: Her er veterinærens beste råd om du skal ta med kjæledyret på Norgesferie. FOTO:NTB scanpix
NORGESFERIE: Her er veterinærens beste råd om du skal ta med kjæledyret på Norgesferie. FOTO:NTB scanpix Vis mer
Publisert

Årets sommerferie blir for de fleste litt annerledes. Ikke bare fordi korona har formørket sommerhimmelen, men også fordi reiserestriksjoner medfører at vi må tenke nytt i feriesammenheng.

KK har i en artikkelserie gitt leserne våre tips om spennende reisemål, både landet rundt, og i nærheten av hovedstaden. Riktignok kommer det stadig nye anbefalinger, men det spås at Norgesferie får et oppsving i år. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind, viser at 1,3 millioner nordmenn skal på bilferie i sommer.

Ut på tur!

Da er det nok mange som tenker at de firbente vennene kan få bli med, og slippe å bo på kennel eller hos tante Gudrun.

NORGESFERIE, SIER DU? Greit. Den der løveparken i Danmark er oppskrytt uansett! FOTO: NTB scanpix
NORGESFERIE, SIER DU? Greit. Den der løveparken i Danmark er oppskrytt uansett! FOTO: NTB scanpix Vis mer

Men selv om ferien legges innenfor landets grenser, er det noen gode råd å ta med seg for å gjøre ferien fin også for de firbente.

– Når vi nå skal feriere i eget land, kan det bety mer kø på veiene og mange timer i varme biler. Hvis man legger opp kjøringen med pauser, kan man gjøre det til en hyggelig tur for alle, også de firbeinte, sier veterinær Anne H. Nornes ved AniCura Dyresykehus Oslo.

POTENES VENN: Veterinær Anne H. Nornes ved AniCura dyresykehus Oslo har råd om dyr og ferie. FOTO: AniCura
POTENES VENN: Veterinær Anne H. Nornes ved AniCura dyresykehus Oslo har råd om dyr og ferie. FOTO: AniCura Vis mer

Flått ferie

Hun forteller at flåttbeskyttelse er viktig både for hund og katt og at kjæledyrene er i akkurat riktig høyde for at flåtten hopper på dem, særlig i langt gress og buskas.

– For å unngå at kjæledyret smittes av flåttbårne sykdommer er det smart å bruke et flåttmiddel. Da slipper du også å få flåtten inn i huset.

Ifølge Nornes finnes det både midler som dreper flåtten så fort den biter seg fast, og andre som virker avvisende.

Debatten er i gang. Hopper hunden Groot opp eller ned trappen? Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

– Flått- og loppedrepende tabletter er blitt veldig populære. Avvisende flåttmiddel finnes i påflekkingsveske og som halsbånd som varer hele flåttsesongen, til både hund og katt, og beskytter mot flått, lopper og mygg.

Hun understreker at halsbåndet har en sikkerhetsmekanisme som gjør at det løsner om dyret setter seg fast, og at hunden kan bade med det på uten å ødelegge virkningen. Hun anbefaler at hunden sjekkes hver kveld for flått, andre parasitter og småsår.

Forandring fryder?

Ifølge veterinæren er ikke katter så glade i forandring, og noen ganger kan det være bedre å la dem være hjemme og bli passet på.

– Tar du med katten på ferie, er det smart å ha med den kattesanden og maten katten er vant med.

Hun anbefaler å alltid sjekke overnattingssteder på forhånd om hvorvidt kjæledyr er lov.

– Ikke forlat hunden i et fremmed rom før du vet at den føler seg komfortabel. Ta gjerne med en leke eller et teppe hjemmefra som skaper trygghet.

HOME SWEET HOME: Bare lukk øynene og lukt på teppet - da er det akkurat som å være hjemme. NTBScanpix
HOME SWEET HOME: Bare lukk øynene og lukt på teppet - da er det akkurat som å være hjemme. NTBScanpix Vis mer

Snikende trussel

En sommerlig trussel her nord kan være orm. Ifølge Nornes kommer hoggormen frem nettopp i den varme årstiden.

– Hvis hunden eller katten din blir bitt er det viktig å holde den rolig og få den til veterinær raskest mulig. Dyret skal helst bæres dersom mulig, eller eventuelt gå rolig. Varsle veterinæren om at dere kommer. Kortisontabletter eller såkalte «hoggormpiller» har ingen effekt mot giften, og blir ikke lenger anbefalt, da de kan gi en falsk trygghet.

Få ting er søtere enn snorkende dyreunger. Hadde bare snorkende partnere vært like søte ... Vis mer

Badelivets bakside

Ifølge Nornes bør man videre være oppmerksom på våteksem, såkalte «hot-spots», som gjerne oppstår hos badeglade hunder. Hun forteller at veterinærer ser mye væskende sår i huden hos hund i badesesongen.

– Forebygg våteksem ved å holde hunden tørr og flokefri. Hvis du mistenker våteksem kan du barbere pelsen på området og vaske med bakteriedrepende middel. Kontakt veterinær dersom sårene er store eller smertefulle.

JUHU! Er det den samme ballen som i stad? Virkelig? Det føles som om jeg ser den for første gang! FOTO: NTBScanpix.
JUHU! Er det den samme ballen som i stad? Virkelig? Det føles som om jeg ser den for første gang! FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Lenge til vi er fremme?

Det er ikke bare barn som blir bilsyke. Også de firbente kan bli både kvalme og stressede på bilturen. Nornes råder å bruke et godt sikret bur.

– Tren kjæledyret på å være i bil, så du ikke får med deg en stressa hund og katt på ferie. Det finnes beroligende medikamenter hvis det blir nødvendig, men det er mye bedre å venne dyret til bilkjøring fra den er valp eller kattunge, sier Nornes og legger til at kvalmestillende medisiner mot bilsyke kan fås på resept fra veterinær.

Pass på varmen

Man leser i blant om kjæledyr som er blitt gjenglemt i varme biler, og snarrådige passerende som har slått inn vinduet for å redde dem ut. Men selv underveis kan det bli varmt for kjæledyret.

– Pass på at bilen har en behagelig temperatur, skjerm dyret mot direkte sollys, tilby vann underveis og følg med. Ta heller en ekstra pause på varme dager! sier Nornes.

KLAR SOM ET EGG: Ikke tenk på det. FOTO: NTBScanpix
KLAR SOM ET EGG: Ikke tenk på det. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Når uhellet er ute

Gnagsår på fottur legger unektelig en demper på turgleden. Det samme gjelder for hunden. Nornes minner om å huske førstehjelpskrinet.

– Hvis du skal på fjelltur med hunden, husk utstyr til sårstell og eventuelt medisiner. Hvis du går tur hvor det er mye sau og vilt, må hunden være i bånd!

Videre råder hun å lagre nummeret til veterinærvakta og den nærmeste dyreklinikken ved hytta eller i feriekommunen, så slipper du å lete etter det når du er stresset og redd dersom uhellet skulle være ute.

– Hvis kjæledyret går på faste medisiner, husk å ta disse med på ferie! Er du i tvil om du har nok er det lurt å kontakte veterinæren din før avreise, råder Nornes.

Hunden Bobby har sin helt egen tolkning av yogaposisjonen downward facing dog. Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Ship ohoi

Går ferien til sjøs, minner Nornes om at hunden faktisk skal ha redningsvest ombord i båt!

– Hunden må eventuelt bindes fast, så ikke farlige situasjoner oppstår. Det kan være lurt at en person har litt ekstra ansvar for å følge med på den firbeinte.

Husk at hunden skal ha redningsvest ombord i båten! FOTO: NTBScanpix
Husk at hunden skal ha redningsvest ombord i båten! FOTO: NTBScanpix Vis mer

Hun legger til at hunder og katter kan også bli sjøsyke - også her finnes kvalmestillende midler på resept, men for dyr som ikke trives i båt vil kanskje det beste være å få bli igjen på land.

Only you?

Alle mener nok at akkurat deres kjæledyr er helt unikt. Men det hjelper lite om du er en av dem som har tenkt deg over en landegrense med kjæledyret.

– Alle hunder og katter skal være ID-merket og ha eget kjæledyrpass utstedt fra veterinær hvis de skal utenlands. Sjekk også at chip'en til kjæledyret ditt er registrert med riktig kontaktinformasjon, sier Nornes og legger til:

– Ha gjerne en navnebrikke med navn og mobilnummer, hvis kjæledyret skulle ta seg en vandretur på egen hånd!

SJELDENT SYN: Yvonne Elliot fikk storfint besøk på trappa si her om dagen. Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Parasitt

Hun oppfordrer de som skal over landegrenser til å gi kjæledyret forebyggende parasittbehandling, og forteller at man ikke skal lenger enn til Sverige og Danmark før man har funnet fransk hjerteorm, som kan gi livstruende sykdom.

– Revens dvergbendelorm finnes i Sverige og de fleste andre europeiske land, og den kan også smitte mennesker. Hunden må være behandlet mot revens dvergbendelorm ved innreise til Norge, og behandling skal attesteres av veterinær i passet.

Galskap

For den som vokste opp på 70-tallet var de fleste grensepasseringer merket med «Rabies dreper» skilt, og sykdommen lever i verste velgående i dag.

– Tar du med deg hunden til Danmark skal den vaksineres mot rabies. Om hunden din ikke er vaksinert fra før, må du faktisk vente 21 dager før rabiesvaksinen er gyldig - viktig å huske dette om man vurderer en spontantur til Danmark, sier Nornes, og oppfordrer til å alltid konferere med en veterinær om man har spørsmål om kjæledyr og ferie.

Da gjenstår det bare å ønske gode sommer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer