Tannbørste

Husker du å gjøre dette hver dag?

Gjør du det riktig kan det forlenge livet ditt.

ÉN GANG OM DAGEN: Elisabeth Kveum Saga, tannpleier ved Colosseumklinikken i Oslo, anbefaler alle å bruke tanntråd minst én gang om dagen. Foto: Colourbox
ÉN GANG OM DAGEN: Elisabeth Kveum Saga, tannpleier ved Colosseumklinikken i Oslo, anbefaler alle å bruke tanntråd minst én gang om dagen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss har nok hørt at det er lurt å bruke tanntråd, og dét, sammen med regelmessig tannpuss, er blant de vanligste tipsene vi får av tannlegen for å unngå hull, plakk, dårlig ånde og infeksjoner i munnen.

Likevel er det en del som fortsatt slurver eller «glemmer» å benytte seg av den forebyggende tråden, mens noen dropper den bevisst, eller ikke vet hvordan de skal bruke det riktig.

For det er jo ikke helt lett å vite hva du faktisk bør eller ikke bør gjøre for å passe på at munnhygienen og helsen er på topp, og i en verden som florerer av tips, råd og anbefalinger, særlig på nettet, kan du fort bli forvirret over hva du egentlig skal forholde deg til.

Les også: Aloe vera motvirker dårlig ånde

VIKTIG: God tannhygiene er viktigere enn de fleste av oss tror, og kan forhindre en rekke sykdommer. Foto: Colorbox
VIKTIG: God tannhygiene er viktigere enn de fleste av oss tror, og kan forhindre en rekke sykdommer. Foto: Colorbox Vis mer

Tanntråd er viktig


Elisabeth Kveum Saga, tannpleier ved Colosseumklinikken i Oslo, har svar på alle spørsmålene du måtte ha om tannpleie og tanntrådbruk, og til KK.no forteller hun at daglig bruk av tanntråd er langt viktigere enn du tror.

- Jeg vil si at å bruke tanntråd er viktig. Først og fremst fordi tennene våre består av fem flater, og tannpuss får bare renset tre av disse. Det er kun tanntråd eller tannstikker som kan rengjøre de andre to sidene, og det er som regel her det danner seg mest bakterier, plakk og infeksjoner, sier hun til KK.no.

Samuel B. Low, professor i odontologi ved University of Florida, er også blant dem som mener at tanntrådbruk er essensielt i daglig tannpleie. Han går til og med så langt i å si at tanntråd kan være viktigere enn tannpuss når det gjelder det å unngå å miste tenner og utvikle tannkjøttsykdommer, skriver DinSide.no.

- Det er viktigere å bruke tanntråd enn å pusse tenner når det kommer til å unngå å miste tenner og utvikle tannkjøttsykdom. Hvis du var forlatt på en øde øy, og en båt kom og ga deg bare én ting, burde du velge tanntråd, har Low tidligere uttalt.

Les også: Tannpuss alene er ikke nok

IKKE NOK: Tannpuss får bare renset 3 av tennenes 5 flater. Det er kun tanntråd eller tannstikker som får fjernet bakteriene og belegget på de andre flatene. Foto: Image Source
IKKE NOK: Tannpuss får bare renset 3 av tennenes 5 flater. Det er kun tanntråd eller tannstikker som får fjernet bakteriene og belegget på de andre flatene. Foto: Image Source Vis mer

Én gang om dagen, før leggetid


OK, så nå vet vi, med sikkerhet, at tanntrådbruk er viktig og kan forhindre hull, men hvor ofte bør vi egentlig bruke det?

Er det nødvendig å bruke det hver dag, etter hver tannpuss, eller holder det med et par ganger i uken?

- Min anbefaling er at du bruker tanntråd hvertfall én gang om dagen. Det holder for de aller fleste. Om du bruker tråden før eller etter tannpuss har ikke så mye å si, men de fleste bruker det nok etter pussen. Da har du nemlig fått vekk en del bakterier og plakk med børsten og så fjerner tanntråden restene som sitter igjen, sier Kveum Saga:

- Dersom du skal bruke det én gang om dagen, vil jeg anbefale å gjøre det om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg. Dette fordi det er mye plakk, bakterier og matrester som fester seg i tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende over natten, som er mange timer, er det lettere at det danner seg hull og infeksjoner.

Les også: Ikke skyll munnen etter tannpuss

KAN FORKORTE LIVET: Slurv med tanntråd og tannhygiene kan føre til sykdommer som kan forkorte livet.
KAN FORKORTE LIVET: Slurv med tanntråd og tannhygiene kan føre til sykdommer som kan forkorte livet. Vis mer

Slurv kan forkorte livet


Informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad, har tidligere uttalt til DinSide.no at slurv og «feil» bruk av tanntråd/tannstikker er en svært vanlig årsak til at vi kan få problemer med tennene.

- Manglende eller feil bruk av tanntråd eller tannstikker medvirker til at plakket får dannes og vokse i fred og ro og utøve sin potensielle skadevirkning både på tannen og tannfestet, har han sagt.

Og slurv med tanntråd og tannhygiene kan, tro det eller ei, ha større bivirkninger enn hull. I verste fall kan det føre til tannkjøttsykdommer, som igjen kan påvirke levetiden din.

Flere studier viser nemlig at tannkjøttsykdommer, altså sykdom som er knyttet til tap av tenner, påvirker levetiden. Blant annet har Emory University og Centers for Disease Control utført en slik studie, skriver 21stcenturydental.com (EKSTERN LENKE).

De fant ut at mennesker som er plaget med tannkjøttbetennelse (gingivitt), eller en alvorligere form for tannkjøttsbetennelse (periodontitt), har en dødelighetsrate som er 23 til 46 prosent høyere enn de som ikke har slike plager. Grunnen til dette er at tannkjøttsykdommer ofte er knyttet til hjertesykdommer og slag, noe som gjør at man lett kan pådra seg ulike infeksjoner i tillegg.

Les mer om munnhygiene, tannkjøtt og behandling av infeksjoner på Lommelegen.no

RIKTIG BRUK: Sørg for å bruke tanntråden på riktig måte, og velg en tråd som er «tjukk nok».
RIKTIG BRUK: Sørg for å bruke tanntråden på riktig måte, og velg en tråd som er «tjukk nok». Vis mer

Bruk tanntråden «riktig»


Ifølge danske BT (EKSTERN LENKE) kan bruk av tanntråd hver dag være med på å forhindre utviklingen av tannkjøttsykdommer, og dermed øke livslengden din med opp mot seks år.

Tanntråden fjerner nemlig bakteriene som kan forårsake tannkjøttsykdommer som i verste fall kan føre til infeksjon i både hjertet og blodårene, skriver DinSide.no.

Derfor er også riktig bruk av tanntråd essensielt, og Elisabeth Kveum Saga ved Colosseumklinikken har flere gode tips til hvordan vi kan gjøre det mest effektivt:

- Først og fremst så skal tanntråden føres godt ned mellom tennene. Deretter skal den helt ned og helst to til tre millimeter inn under tannkjøttet. Du skal altså kjenne tanntråden i tannkjøttet. Dette for å få fjernet plakk og bakteriene som sitter festet der, forklarer hun.

Flere tips:
 • Ta et stykke tanntråd og tvinn mesteparten av tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm.
 • Tomlene styrer tråden forsiktig ned i tannmellomrommet. Gjør små bevegelser med tanntråden frem og tilbake, for da renses først den ene overflaten og så den andre.
 • Man kan også rense mellom tannen og tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Hvis det gjør vondt, kan det tyde på at du gjør noe galt. Husk å bruke tanntråd mellom alle tennene.

  Les også: Nattmat kan ødelegge tennene dine

  Hva slags tanntråd er best?

  Tannleger pleier ofte å anbefale tanntråder du kan få kjøpt hos dem, eller på apotek. Dersom du imidlertid er en av dem som bruker tanntråden fra butikken, trenger du ikke slutte med det.

  Ifølge Kveum Saga er nemlig det viktigste at tanntråden er bred/tjukk nok og at du føler at den «gjør jobben».

  - De fleste tanntrådtyper du får kjøpt på butikken er bra nok, men de enkleste å bruke er ofte de som kommer på ferdigstilte holdere. Det er enklere å få de godt nok ned mellom tennene. Ellers er det viktig å tenke litt på tykkelsen på tråden. Dersom du har store mellomrom mellom tennene anbefaler vi også å bruke en mellomromsbørste, forklarer hun.

  Les også: Slik får du vinnersmilet

  Dropp unnskyldningene og kom i gang!

  Her er våre vanligste unnskyldninger for å slurve med tanntråden:

 • Maten jeg spiser setter seg ikke mellom tennene. Jeg trenger ikke bruke tanntråd
  Å bruke tanntråd handler ikke bare om å fjerne matrester, men også om å fjerne bakteriebelegg (plakk), som på sikt kan forårsake hull i tennene, tannkjøttsykdom, dårlig ånde og felling av tenner.

 • Jeg er ikke koordinert nok, og får det ikke til
  Det finnes mange alternativer, også for dem som har dårlig koordinasjon, har vonde hender, for store fingre eller som har amputasjoner. Andre forslag er å bruke en tanntrådholder eller bruke mellomromsstikkere av gummi.

 • Jeg har ikke tid til å bruke tanntråd
  Det tar litt tid å bruke tanntråd, men ikke mer enn tre til fem minutter. Selv ett minutt med tanntråd kan være veldig effektivt. Gjør det til en vane - på samme måte som trening og godt kosthold. Hvis du ikke orker å gjøre det om kvelden, gjør det om morgenen, eller ha en pakke liggende i bilen, så kan du bruke den når du sitter fast i trafikken

 • Det gjør vondt når jeg bruker tanntråd.
  Hvis det gjør vondt når du bruker tanntråd, eller du begynner å blø, kan det være tegn på tannkjøttsykdom. – Men ikke slutt å bruke tanntråd selv om du blør, for da gjør du det motsatte av det du burde. Pusser du tennene dine og bruker tanntråd daglig, burde smerten og blødningen stoppe innen en uke eller to. Hvis ikke, bør du gå til en tannlege, sier tannlege Mark S. Wolff.

 • Det er for trangt mellom tennene mine til å kunne bruke tanntråd.
  Hvis tanntråd uten voks ikke fungerer, kan du bruke tanntråd med voks. Synes du det likevel er vanskelig, kan du be tannlegen om råd.

 • Tanntråden fliser seg opp
  Dette forårsakes i de fleste tilfeller av et hull i tannen eller lignende, som en ødelagt plombe. Snakk med tannlegen din.

  Kilde: WebMD, DinSide.no.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer