<strong>ØREPLUGGER:</strong> Husker du å rengjøre disse? De kan være en skikkelig bakteriebombe.  Foto: KK.no
ØREPLUGGER: Husker du å rengjøre disse? De kan være en skikkelig bakteriebombe. Foto: KK.no Vis mer

øreplugger

Husker du å rengjøre disse?

Kan bli en bakteriebombe.

Publisert
Sist oppdatert

Bruker du ørepluggene dine flere ganger daglig – kanskje på vei til jobb, på jobben, under treningsøkten og på vei hjem igjen?

Du tenker kanskje ikke over det, men etter jevnlig bruk kan faktisk ørepluggene dine blir svært så skitne.

LES OGSÅ: Bruk sitron til rengjøringen

Kan være en bakteriebombe

Bjørn Eirik Loftås, som er redaktør, skribent og foredragsholder, samt fast IT-ekspert i «God Morgen Norge» på TV 2, forteller at du gjør lurt i å rengjøre ørepluggene dine jevnlig, da de kan være fulle av bakterier.

- Man tenker kanskje ikke over det, men ørepluggene kan faktisk bli svært så møkkete etter en tids bruk. En ting er synlig ørevoks som lett kan børstes eller tørkes av, men den usynlige bakteriefloraen som overføres blant annet fra fingrene, er vel så viktig.

Hva tenker du om det å låne vekk øreplugger til andre?

- Hvis du låner øreplugger av noen eller selv låner dine vekk, bør du forsikre deg om at de er rengjort først. Bakteriesmitte kan nemlig fint overføres på denne måten.

- Personlig synes jeg det er greit å ha øreplugger for meg selv, mens vanlige hodetelefoner har jeg mindre betenkeligheter med å dele, sier han.

<strong>BAKTERIER:</strong> Ørepluggene har ikke bare synlig ørevoks som lett kan børstes eller tørkes av. De har også den usynlige bakteriefloraen som overføres blant annet fra fingrene dine.  Foto: KK.no
BAKTERIER: Ørepluggene har ikke bare synlig ørevoks som lett kan børstes eller tørkes av. De har også den usynlige bakteriefloraen som overføres blant annet fra fingrene dine. Foto: KK.no Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske her

Rengjør dem jevnlig

Du bør altså huske å rengjøre ørepluggene dine, men hvordan skal det egentlig gjøres? Loftås forteller at hvordan du skal vaske ørepluggene avhenger av hvilken type du har.

- Hvis du har «in-ear»-typen, med silikon-trakter, kan du ta av traktene og gni dem inn med en klut som er dynket i såpevann. Tørk dem etterpå med litt tørkepapir.

- Hvis du har øreplugger i hardplast som ligger i ytre øret, kan du forsøke med en bomullsdott med litt alkohol på, og tørke forsiktig av dem. Ikke putt dem i vann, da kan elektronikken skades.

Videre forteller han at dersom du har et par øreplugger med et lite hulrom, som de som følger med iPhone 5, hvor det er veldig lett for at ørevoks setter seg i rommet, bør du være ekstra nøye med rengjøringen.

- For å unngå dette kan du være nøye med å rengjøre det ytre øret jevnlig. For å fjerne ørevoks og bakterier fra disse pluggene kan du bruke en bomullspinne med litt sprit på, som du drar langs kanten på innsiden av hulrommet.

Hvor ofte bør man gå over ørepluggene sine?

- Regelmessig rengjøring anbefales, så dersom du bruker dem hver dag kan du godt rengjøre dem med noen dagers mellomrom, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer