Vasking

Husker du å vaske taket og veggene på kjøkkenet?

De kan være fulle av fett, smuss og bakterier.

RENGJØRING: Kjøkkenet er det rommet i huset ditt som er mest utsatt for tilsmussing. Det er derfor viktig å være nøye med rengjøringen her.  Foto: Getty Images/Wavebreak Media
RENGJØRING: Kjøkkenet er det rommet i huset ditt som er mest utsatt for tilsmussing. Det er derfor viktig å være nøye med rengjøringen her. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjøkkenet er blant rommene vi bruker mest, og det er her vi tilbereder frokost, lunsj, middag og kvelds til oss selv eller familien. Når vi kokkelerer på kjøkkenet setter osen og fettet fra matlagingen seg i taket og på veggene. Dette er ofte ikke så synlig for det blotte øye, noe som gjør at mange glemmer å vaske akkurat disse stedene. LES OGSÅ: Husker du å vaske denne?

Mer utsatt for tilsmussing

Vaskespesialist og forfatter av boken «RENT – Så enkelt!» . Else Liv Hagesæther, forteller at kjøkkenet er vanligvis mer utsatt for tilsmussing enn andre rom i hjemmet. Hun mener behovet for rengjøring også avhenger av bruk og belastning. – Behovet for rengjøring kommer an på hvor mange som bruker kjøkkenet, hvor mye og hvilken type mat som tilberedes og hvor mye man steker. – Ser ikke vegger eller tak skitne ut, trenger de mest sannsynlig ikke vaskes, men dersom de har blitt synlig skitne eller flekkete er det lurt å gå over dem, sier hun til KK.no. LES OGSÅ: Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken

Kan være lurt å male taket

Hagesæther mener grunnen til at mange dropper å vaske veggene og taket på kjøkkenet er at de vegrer seg fordi de ikke vet hva de skal gjøre eller hvordan de skal gå frem. Hun forteller hvordan det skal gjøres. – Tak er vanskelig å få pene igjen etter en våt rengjøring. I stedet for å vaske taket når det ser skittent ut, kan du male det på nytt, men da må du huske å fjerne fettet. – Det gjør du ved å vaske taket med kaldt vann tilsatt litt salmiakk som er fettoppløsende.

Slik får du veggene til å skinne

På kjøkkenveggene må du vanligvis bruke en våt «metode» når de trenger å bli rengjort. Her er Hagesæthers tips til hva du kan løse smusset opp med: • Mopp i mikrofiber som er gjort våt med rent vann• Mopp i bomull som er gjort våt med rengjøringsvann• Oppløst smuss tørkes av med en fuktig mopp eller klutNår du skal vaske veggene er det lurt å vaske dem med et middel som løser opp fett, men som ikke er for sterkt. Bruker du for mye salmiakk kan dette matte ned malingen. Hagesæther sier en mikrofibermopp er fint å bruke på veggene fordi denne kun trenger rent vann. – Bearbeid moppen fra gulvet og opp til taket. Dette hindrer at vannet skal renne på den tørre veggen. Skittent vann kan nemlig lage striper på veggene som er nesten umulig å få bort.– Tørk så vann og oppløst smuss av fra taket og ned til listen. Det er viktig å skrifte til en ren mopp eller klut når den du bruker ikke tørker godt nok lenger, sier hun. LES OGSÅ: Husker du å vaske mobilen?

Husk også å vaske knottene på stekeovnen

I tillegg til å vaske taket og veggene på kjøkkenet, er det vel så viktig å huske knottene på stekeovnen. Disse er - ifølge leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, fulle av bakterier og smuss. – Det er nok mange som glemmer å gå over knottene på stekeovnen når de vasker kjøkkenet. Ofte gjør vi det kun når smusset eller belegget er synlig, og da har det mest sannsynlig gått lang tid siden sist. – Det er viktig å gå over knottene en gang i blant. Vi er i daglig kontakt med dem og det danner seg fort en del bakterier slike steder, i tillegg til smuss, sier hun til KK.no.

Bruk en kjøkkenspray

Skaar forteller at når du skal rengjøre knottene er det lurt å bruke en kjøkkenspray og en fuktig klut. – Det er viktig å teste sprayen på et lite synlig sted først, så er du sikker på at materialet tåler den aktuelle sprayen. Det går også fint an å bruke en blanding av Zalo og vann som rengjøringsmiddel, den funker like bra. Vil du ha flere rengjøringstips kan du besøke Plusstid.noLES OGSÅ: Disse bør du vaske

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer