Gynekolog

Hva betyr det egentlig å ha celleforandringer i livmor?

25.000 kvinner får denne beskjeden hos gynekologen hvert år.

DÅRLIG NYTT?: Ikke bekymre deg unødig selv om gynekologen forteller deg om celleforandringer. Foto: Colourbox
DÅRLIG NYTT?: Ikke bekymre deg unødig selv om gynekologen forteller deg om celleforandringer. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå til gynekologen jevnlig er viktig. Er du over 25 år, bør du gå til gynekologen hvert tredje år. Dette gjelder om du har samme partner. Hvis du bytter partner, bør du bestille en gynekologtime. Om du opplever uregelmessige blødninger eller andre plager i underlivet, bør du ta en ekstra sjekk.

LES OGSÅ: Celleforandringer skyldes HPV og går ofte over av seg selv

Hos gynekologen sjekkes du for seksuelt overførbare sykdommer, men ikke minst handler det om å se etter celleforandringer. Og hvert år får 25.000 norske kvinner beskjed fra gynekologen om at det er oppdaget celleforandringer i livmorhalsen.

Hva betyr egentlig dette, og hvor alvorlig er det?

Celleforandringer trenger ikke være skummelt - men det kan også varsle om at kreft er under utvikling. Hvis du får beskjed om at det er oppdaget celleforandringer, vil du som regel tilbakekalles etter seks måneder. Dette gjøres når celleforandringene ikke oppfattes som alvorlige, og da kan det godt være at alt er tilbake til normalen ved neste sjekk.

Er celleforandringene mer alvorlige, vil du straks kalles inn til videre undersøkelser. Av de 25.000 som får beskjed om celleforandringer, er det bare 300 som faktisk utvikler livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer