DÅRLIG NYTT?: Ikke bekymre deg unødig selv om gynekologen forteller deg om celleforandringer. Foto: Colourbox
DÅRLIG NYTT?: Ikke bekymre deg unødig selv om gynekologen forteller deg om celleforandringer. Foto: Colourbox Vis mer

Gynekolog

Hva betyr det egentlig å ha celleforandringer i livmor?

25.000 kvinner får denne beskjeden hos gynekologen hvert år.

Publisert

Å gå til gynekologen jevnlig er viktig. Er du over 25 år, bør du gå til gynekologen hvert tredje år. Dette gjelder om du har samme partner. Hvis du bytter partner, bør du bestille en gynekologtime. Om du opplever uregelmessige blødninger eller andre plager i underlivet, bør du ta en ekstra sjekk.

LES OGSÅ: Celleforandringer skyldes HPV og går ofte over av seg selv

Hos gynekologen sjekkes du for seksuelt overførbare sykdommer, men ikke minst handler det om å se etter celleforandringer. Og hvert år får 25.000 norske kvinner beskjed fra gynekologen om at det er oppdaget celleforandringer i livmorhalsen.

Hva betyr egentlig dette, og hvor alvorlig er det?

SPØR IVEI: Blir du utrygg av det gynekologen sier, så ta kontakt og still spørsmål. Hun er der for å hjelpe deg. Foto: Eric Audras / Altopress
SPØR IVEI: Blir du utrygg av det gynekologen sier, så ta kontakt og still spørsmål. Hun er der for å hjelpe deg. Foto: Eric Audras / Altopress Vis mer

Celleforandringer trenger ikke være skummelt - men det kan også varsle om at kreft er under utvikling. Hvis du får beskjed om at det er oppdaget celleforandringer, vil du som regel tilbakekalles etter seks måneder. Dette gjøres når celleforandringene ikke oppfattes som alvorlige, og da kan det godt være at alt er tilbake til normalen ved neste sjekk.

Er celleforandringene mer alvorlige, vil du straks kalles inn til videre undersøkelser. Av de 25.000 som får beskjed om celleforandringer, er det bare 300 som faktisk utvikler livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

LES OGSÅ: Dette betyr svaret på celleprøven

Hvorfor oppstår celleforandringer

Celleforandringer i livmorhalsen kan komme av bakterier, sopp eller et kjønnsvortevirus (men ikke samme type som gir synlige kjønnsvorter). I de fleste tilfeller klarer kroppen selv å kvitte seg med viruset, men for omtrent 10 prosent kan viruset utvikle seg til kreft.

Dette skjer når cellene som er blitt forandret trenger gjennom slimhinnen og inn i livmoren.

Som gynekolog i Lommelegen.no Espen Gubberud svarer en bekymret kvinne:

"Celleforandringer på livmorhalsen, er egentlig ganske vanlig. Men det skal følges opp. De klassifiseres i 3 grupper, og ingen av disse gruppene er kreft.

Ved små celleforandringer (første gruppe), skal man kun observere. Gruppe to er moderate celleforandringer, som om de vedvarer bør vurderes om dette partiet skal fjernes. Den siste gruppen bør fjernes.

Det tar som oftest lang tid fra en får celleforandringer, til dette kan bli til kreft. Gjerne 10 år. Det er veldig få av de lette forandringene som blir til kreft, men det vil derfor kontrolleres."

Les mer om celleforandringer, hvordan dette undersøkes, og hva som skjer om det oppdages celleforandringer hos Norsk Helseinformatikk.

Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer