I utgangspunktet er de fleste E.coli-bakteriene helt ufarlige, men enkelte typer, som E.coli O103 (som er den typen som forårsaker sykdom i disse dager), har evnen til å danne farlige giftstoffer - men trenger ikke nødvendigvis gjøre det. Det kan altså forekomme E.coli O103-bakterier i mat uten at det dannes giftstoffer. Noen av disse giftstoffene, når de først dannes, kan igjen føre til sykdom.
Den vanligste typen «skumle» E.coli-bakterier har navnet E.coli O157, men kalles gjerne «hamburgerbakterien» etter et stort sykdomsutbrudd i USA der flere ble smittet via hamburgere.
E.coli O103 er en sjelden E.coli-variant. Den har hittil knapt blitt påvist i Europa, fortalte avdelingsdirektør i Folkehelsehelseinstituttet, Preben Aavitsand til kk.no på en pressekonferanse tirsdag 21. mars. Årsaken til at det er så vanskelig å finne smittekilden til et utbrudd forårsaket av E.coli O103, er at bakterien ikke har spesielle egenskaper som skiller dem fra «trygge» E. coli-bakterier. Dessuten skal det svært små forekomster av E.coli O103 til for at det skal utløse sykdom, og i noen tilfeller vil det ikke være mulig å påvise bakterien selv om den faktisk er til stede og forårsaker sykdom.
E.coli-bakterier dør ved varmebehandling. Når Mattilsynet likevel ba forbrukerne kaste kjøttdeig og varer av rå deig som er under mistanke, er det fordi de ikke ønsker å ta sjansen på at alle forbrukere varmebehandler maten skikkelig.
Mat basert på kjøttdeigsom er ordentlig gjennomstekt, det vil si ikke rosa i midten, vil ikke inneholde levende bakterier.
GODE RÅD MOT SMITTE
(Kilder: matportalen.no, Mattilsynet og Wikipedia)
LES OGSÅ: