Helse & Livsstil

Hva er egentlig E.coli?

Det snakkes og skrives mye om E.coli, men hva er det egentlig? Her får du svar.

Hva er egentlig E.coli?
Publisert
Sist oppdatert
E.coli er mer enn én bakterie. Det egentlige navnet er Escherichia coli, og betegnelsen brukes om en hel rekke bakterier som finnes naturlig i tarmene hos både dyr og mennesker. Faktisk er ufarlige E.coli-bakterier så vanlige at et normalt menneske utskiller over 100 millarder bakterier gjennom avføringen hver eneste dag. E.coli-bakterier er i utgangspunktet «mønsterbakterier» som brukes mye i forskning innen biologi.

I utgangspunktet er de fleste E.coli-bakteriene helt ufarlige, men enkelte typer, som E.coli O103 (som er den typen som forårsaker sykdom i disse dager), har evnen til å danne farlige giftstoffer - men trenger ikke nødvendigvis gjøre det. Det kan altså forekomme E.coli O103-bakterier i mat uten at det dannes giftstoffer. Noen av disse giftstoffene, når de først dannes, kan igjen føre til sykdom.

Den vanligste typen «skumle» E.coli-bakterier har navnet E.coli O157, men kalles gjerne «hamburgerbakterien» etter et stort sykdomsutbrudd i USA der flere ble smittet via hamburgere.

E.coli O103 er en sjelden E.coli-variant. Den har hittil knapt blitt påvist i Europa, fortalte avdelingsdirektør i Folkehelsehelseinstituttet, Preben Aavitsand til kk.no på en pressekonferanse tirsdag 21. mars. Årsaken til at det er så vanskelig å finne smittekilden til et utbrudd forårsaket av E.coli O103, er at bakterien ikke har spesielle egenskaper som skiller dem fra «trygge» E. coli-bakterier. Dessuten skal det svært små forekomster av E.coli O103 til for at det skal utløse sykdom, og i noen tilfeller vil det ikke være mulig å påvise bakterien selv om den faktisk er til stede og forårsaker sykdom.

E.coli-bakterier dør ved varmebehandling. Når Mattilsynet likevel ba forbrukerne kaste kjøttdeig og varer av rå deig som er under mistanke, er det fordi de ikke ønsker å ta sjansen på at alle forbrukere varmebehandler maten skikkelig.

Mat basert på kjøttdeigsom er ordentlig gjennomstekt, det vil si ikke rosa i midten, vil ikke inneholde levende bakterier.

GODE RÅD MOT SMITTE
 • Uansett om maten du har kjøpt er trygg i utgangspunktet, bør du sørge for god hygiene på kjøkkenet for å hindre bakteriespredning.
 • Vask alltid hendene grundig både før og under matlagning.
 • Vask av fjøler og kniver hver gang de har vært i bruk.
 • Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever bakterier av denne typen bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig.

 • (Kilder: matportalen.no, Mattilsynet og Wikipedia)


  LES OGSÅ:
 • Pølsene er synderen
 • Mattilsynet jobber på spreng
 • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
 • Kast denne maten
 • Finn mattrygghet på nett

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer