HYPERSEKSUALITET: Et sykelig forhold til sex kan gå ut over forhold, familie, jobb og økonomi.  Foto: detailblick - Fotolia
HYPERSEKSUALITET: Et sykelig forhold til sex kan gå ut over forhold, familie, jobb og økonomi. Foto: detailblick - Fotolia Vis mer

Sex

Hva er egentlig sexavhengighet?

Sammenlignes med blant annet spillavhengighet og narkomani.

Publisert
Eksperter har lenge vært i tvil og uenige om sexavhengighet eller hyperseksualitet som det også kalles, egentlig er en diagnose.

Per i dag er det ikke det og nå har en gruppe forskere ved UCLA, University of California, undersøkt hva som skjer i hjernen når en sexavhengig blir opphisset.

Forskerne konkluderte med at det ikke er noe ved deres reaksjonsmønster som skiller seg ut, og argumenterer derfor for at sexavhengighet ikke er en egen diagnose.

– Om noe er en diagnose eller ikke, sier ikke så mye om hvorvidt det er et problem for noen eller ei, mener Peder Kjøs som er spesialist i klinisk voksenpsykologi.

LES OGSÅ: Gjør det vondt når du har sex?


Ustabil personlighet

– Hvis du har et problem med overdreven seksuell atferd, er hovedpoenget om du selv definerer dette som et problem og vil prøve å gjøre noe med det - eventuelt få hjelp, mener Peder Kjøs.

Betegnelsene sexavhengighet og hyperseksualitet blir brukt om mennesker som har en seksuell drift som er så sterk at den er vanskelig å kontrollere.

Men hvem er det som blir sexavhengig?

– De har gjerne en ustabil personlighetsstruktur og et dårlig selvbilde. De trenger maksimal bekreftelse og bruker sex til det, har psykiater Haakon Aars tidligere fortalt til NRK.

For hyperseksuelle kan avhengigheten bli så stor at det går ut over forhold, familie, jobb og økonomi. Akkurat som andre avhengigheter og misbruk.

LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

Bare veldig høy libido?

Sexavhengighet blir blant annet sammenlignet med spilleavhengighet. Og da forskerne ved UCLA skulle finne ut mer om sexavhengighet benyttet de samme metode som brukes for å kartlegge narkomani.

Studien fra UCLA, som er publisert i Socioaffective Neuroscience and Psychology, ble utført ved at forskerne målte reaksjonen i hjernen til 52 frivillige sexanhengige idet de ble vist ulike bilder, både seksuelle og ikke seksuelle.

– Dette er første gang vi gjør en slik studie og vi kom fram til at det ikke er noe som tyder på at det er noe i hjernen som kan forklare hyperseksualitet, forteller forskningsleder Nicole Prause til Sciencedaily.com.

LES OGSÅ: Vil du ha mer sex enn ham?

Egne klinikker

Skulle sexavhengighet blitt betegnet som en pyskiatrisk lidelse måtte hjernes reaksjon på seksuelle bilder vært mye sterkere, slik man vet at hjernen til en narkoman er når han eller hun ser bilde av narkotika.

Peder Kjøs mener at det viktigste ikke er å om det du gjør «objektivt sett» er «galskap» eller ikke.

I USA finnes det en rekke klinikker som behandler sexavhengighet, mens det i Skandinavia ikke er så vanlig. I Stockholm ligger DBK-klinikken, hvor flere nordmenn også skal ha fått hjelp for sin hyperseksualitet.

LES OGSÅ: Slik beholder dere gløden i ekteskapet

SEXAVHENGIG: Selv om det ikke er en diagnose, søker mange hjelp for sin overdrevne appetitt på sex. Foto: Illustrasjonsfoto - Fotolia
SEXAVHENGIG: Selv om det ikke er en diagnose, søker mange hjelp for sin overdrevne appetitt på sex. Foto: Illustrasjonsfoto - Fotolia Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer