Hudpleie

Hva er parabener, og bør du holde deg unna?

De finnes sikkert i flere av kremene du har på badet.

SKAL, SKAL IKKE: Bør du droppe kremer som inneholder parabener? Foto: Getty Images/Polka Dot RF
SKAL, SKAL IKKE: Bør du droppe kremer som inneholder parabener? Foto: Getty Images/Polka Dot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt om parabener. Og du vet vel også at de finnes i svært mange kremer, sjampoer og bodylotions.

Antagelig har du flere flasker som inneholder parabener stående på badet.

Men hva er parabener egentlig? Og bør du holde deg unna produkter som inneholder dem?

For ikke lenge siden publiserte Folkehelseinstituttet en guide til parabener på sine nettsider. Her forklares hva parabener er, og hvorfor de er så kontroversielle.

Gir kremen holdbarhet

Parabener er en gruppe kjemikalier som tilsettes kosmetikk og kroppspleieprodukter for å øke holdbarheten. Det finnes flere typer, og vanligvis er det en miks av dem som tilsettes for best mulig konservering av produktet. De vanligste parabenene er metylparaben, etylparaben, propylparaben og butylparaben. Det er strenge regler for bruk av parabener.

Grunnen til dette er at det er mistanker om at parabener kan forstyrre hormonsystemet. Dette gjelder spesielt butylparaben og propylparaben. Det er såpass lite parabener i hudkremen din at den alene ikke utgjør noen fare. EU-regler sier at et produkt ikke skal inneholde mer enn totalt 0,8 prosent parabener.

Usikkerheten oppstår fordi vi hver eneste dag bruker drøssevis med kosmetikk- og kroppspleieprodukter som alle inneholder parabener. Faktisk viser undersøkelser at du blir utsatt for opptil 515 ulike kjemikalier hver dag gjennom skjønnhetsrutinen din. Det er ingen som helt vet hvordan denne cocktailen av kjemikalier påvirker hormonsystemet.

SNILL SELVBRUNING: Du kan faktisk få økologiske selvbruningskremer, også. Denne 200 ml flasken koster 245 kr.  Foto: Green People
SNILL SELVBRUNING: Du kan faktisk få økologiske selvbruningskremer, også. Denne 200 ml flasken koster 245 kr. Foto: Green People Vis mer

Farlige deodoranter?

Det har blitt hevdet at bruk av deodoranter med parabener er ekstra skummelt, fordi det kan føre til brystkreft. Europakommisjonens ekspertkomité på området har gått gjennom undersøkelsene som ser på om det er noen sammenheng, og ikke funnet gode nok beviser for dette.

Folkehelseinstituttet konkluderer med at det ikke er farlig å bruke produkter med parabener, og poengterer at om en krem ikke inneholder parabener, inneholder den andre typer konserveringsstoffer som også kan være kontroversielle.Velg naturlig

Hvis du likevel helst ikke vil bruke produkter som inneholder parabener, bør du satse på økologiske eller naturlige produkter i stedet. Det kommer stadig flere på markedet, og mange av dem er blitt veldig populære. Merker som Green People, som du blant annet kan kjøpe på Vita, inneholder ikke parabener, nesten bare økologiske ingredienser, og er ikke testet på dyr. REN er et annet merke som er populært. Nylig kom dessuten Nivea med en ny hudpleisereie, Pure & Natural, som ikke er økologiske, men i hvert fall er uten parabener.

Hvis du vil ha en deodorant uten parabener, finnes det flere som ikke har det. Coop Änglamark Deodorant er uten parabener, og like effektiv som vanlige deodoranter. Du kan også prøve Cosmica uparfymert roll-on, eller The Body Shops deodorant uten parabener.

LES OGSÅ: Disse solkremene er best for huden din

Bruk oljer

Når det gjelder bodylotion er det faktisk ganske lett å droppe kremer som inneholder parabener eller andre kjemikalier. Du kan bare bytte ut bodylotionen med mandelolje eller en annen naturlig olje. Selv olivenolje fungerer, men da bør du velge en som ikke lukter så sterkt, og ha i et par dråper eterisk olje, for eksempel peppermynteolje eller roseolje, for å få en bedre lukt. Hvis du har en hang til allergiske reaksjoner skal du være litt forsiktig med eteriske oljer. Gjør en liten test på huden først.

Flere tips om grønn og miljøvennlig hudpleie finner du hos Grønn Hverdag.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer