HVILKEN ER SUNNEST? Er det best å velge drikke som er søtet med stevia eller aspartam?  Foto: Fotolia
HVILKEN ER SUNNEST? Er det best å velge drikke som er søtet med stevia eller aspartam? Foto: Fotolia Vis mer

Stevia

Hva er sunnest av stevia og aspartam?

Begge søtstoffene har sine fordeler og ulemper.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har helt sikkert hørt om aspartam, som er et kjemisk fremstilt søtstoff. 

Det nylig godkjente søtstoffet stevia blir derimot omtalt som «naturlig». Stevia inneholder naturlig søtende stoffer fra planten Stevia rebaudiana bertoni, som har sin opprinnelse i Paraguay. 

Stevia er 250 til 300 ganger søtere enn sukker, men den inneholder ikke kalorier og bidrar heller ikke til blodsukkerstigning eller tannskader. 

Fordi stoffet ikke påvirker blodsukkeret, har det også fått mye skryt og oppmerksomhet, blant annet fra Diabetesforbundet, skriver Folkehelseinstituttet på Matportalen.no.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om Stevia

Aspartam eller stevia?

Aspartam eller stevia tilsettes fordi det ikke gir noen kalorier, opplyser Trine Husøy, Folkehelseinstituttets ekspert på tilsetningsstoffer, til KK.no. 

Hun er seniorforsker ved Divisjon for Miljømedisin, samt ekspert i EFSA (EU's mattryghetsorgan) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Ifølge Husøy kan ikke stevia erstatte aspartam fullstendig i drikkevarer, fordi de tillatte mengdene som kan tilsettes drikke er for lave til at drikke blir søt nok. Derfor er også bare halvparten av søtstoffene i den nye og mye omtalte Cola Life stevia - mens resten er sukker. 

LES OGSÅ: Enkelt å droppe sukkeret

Søtstoffene kan gi endringer i organvekt

Kan det bli et problem at folk for i seg for mye stevia? 

– Hvis høykonsumenter av saft og brus i Norge bare drikker produkter med stevia, så kan disse nærme seg grenseverdien (ADI = akseptabelt daglig inntak) for stevia, forklarer Husøy. 

Både stevia og aspartam kan gi bivirkninger. 

– Dyreforsøk viser at stevia gir endret vekt av organer, deriblant nyre, og gir degenerering av nyrevev. Dette er den effekten som grenseverdien (ADI) er basert på. Vi må huske på at en sikkerhetsfaktor på 100 ligge inne i grenseverdien. ADI for stevia er 4 mg/kg kroppsvekt, sier Husøy. 

Aspartam er også vist å gi endringer i organvekt, men ved mye høyere dose enn stevia. 

– Så vidt jeg vet så er det ikke funnet noen endringer i vevene i disse organene. Aspartam har derfor en ADI på 40 mg/kg kroppsvekt, som er 10 ganger høyere enn for stevia, påpeker eksperten på tilsetningsstoffer. 

LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen av sukkerfritt snop

Begge søtstoffene har sine fordeler

En annen fordel med stevia, sammenlignet med sukkeralkoholer som xylitol, sorbitol og mannitol, er at det ikke gir en avførende effekt. Stevia er kalorifritt og påvirker ikke blodsukkeret, som kan være et ok alternativ for dem som ønsker å redusere kaloriinntaket. 

Aspartam har derimot den store fordelen at man inntar stoffer som allerede finnes i kroppen, ifølge Videnskab.dk

– Når man inntar aspartam, omdannes stoffet til to slags aminosyrer og methanol i mage-tarmkanalen. Vi inntar allerede begge aminosyrer og methanolen gjennom protein og frukt i kosten vår, forklarer Alicja Mortensen, seniorforsker ved avdeling for risikovurdering og ernæring på DTU Fødevareinstituttet, til Videnskaben. 

<strong>ASPARTM:</strong> Aspartam finnes i en rekke kioskvarer som lightbrus, sukkerfri saft, pastiller og tyggegummi. Søtstoffet finnes også i suketter.  Foto: Fotolia
ASPARTM: Aspartam finnes i en rekke kioskvarer som lightbrus, sukkerfri saft, pastiller og tyggegummi. Søtstoffet finnes også i suketter. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Verdt å vite om søtstoffer

Lett å få i seg for mye stevia

Som kjent ligger Norge på verdenstoppen når det gjelder inntak av brus og saft, og derfor kan en del stå i fare for å få i seg for mye av det nye søtstoffet, hvis de er høykonsumenter og bare drikker brus med stevia. 

Det maksimale bruksnivået i brus og saft er på 80 mg/l i ferdige, sukkerfrie drikkevarer eller drikkevarer med minst 30 prosent redusert energinivå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer