Sex

Hva gjør de egentlig?

Psykologen svarer på sex-spørsmålet du alltid har lurt på.

De fleste studier som undersøker hva folk gjør i senga viser at lesbiske vanligvis har sex som ligner mye på hetero-sex. Foto: Panther Media
De fleste studier som undersøker hva folk gjør i senga viser at lesbiske vanligvis har sex som ligner mye på hetero-sex. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alt du får se i tv-serien The L Word.

Hva gjør egentlig lesbiske når de har sex? Spørsmålet dukker stadig opp på nachspiel, men sjelden ellers.

Dette er i seg selv et tegn på at vi alle lurer, men egentlig ikke synes vi bør. Og om vi lurer, bør vi i hvert fall ikke spørre.

 • Vi drømmer om sex med kvinner

 • Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller Vis mer

  «Prøv deg fram»

  Når spørsmålet dukker opp på spørresider på nettet eller i blader, er svarene ofte vage og merkelig politisk korrekte.

  Ofte får vi bare vite at lesbiske «har sex på like mange forskjellige måter som alle andre», eller at du bare skal «prøve deg fram».  Men dette er lite nyttige svar for lesbiske som har lite seksuell erfaring og faktisk lurer på hvordan de skal gjøre det, eller for par som ikke er så fornøyd med det de har famlet seg fram til på egen hånd. Unnvikende svar er heller ikke særlig interessante for oss som bare er nysgjerrige.

  Forskere tar heldigvis ikke alltid hensyn til hva det passer seg å spørre om, og heller ikke hvilke resultater som er politisk korrekte. Så slutt å lure, her er svarene!

 • Venninner eller kjærester?

 • Ligner hetero-sex

  De fleste studier som undersøker hva folk gjør i senga viser at lesbiske vanligvis har sex som ligner mye på hetero-sex.

  Oralsex, vaginal penetrering med fingrene og gjensidig masturbasjon er de vanligste formene for lesbisk sex.

  Omtrent alle lesbiske gjør dette, men det finnes også studier som viser at oralsex er like vanlig blant lesbiske som blant heterofile. Det vil si at noe over halvparten av parene gjør dette.

 • Kvinnene i ditt liv

 • Mannsorienterte fantasier

  I litteratur om lesbiske, for eksempel Gerd Brantenbergs roman «Opp alle jordens homofile», sies det ofte at kvinner har blitt oppdratt til å tro at sex alltid handler om penetrering, og at lesbiske derfor trenger en eller annen form for erstatning for penis når de har sex.

  Poenget er da at dette er en misforståelse – kvinner kan utmerket godt ha sex uten slike hjelpemidler. Dildoer og strap-ons framstilles da som produkter av typisk mannsorienterte fantasier om sex.

  Men forskningen på lesbiskes sexliv viser at sex med penetrering, også bruk av dildoer, vibratorer, strap-ons og fingre i både vagina og anus er vanlige blant lesbiske.

  Riktig nok er stimulering av klitoris nøkkelen til orgasme for de aller fleste, men det virker altså som om mange lesbiske også liker penetrering.

  Når lesbiske par bruker strap-on, altså en dildo som festes med en sele på den ene, har de sex i alle de samme stillingene som heterofile. Partnerne bytter gjerne på å være den som penetrerer, men i mange par er det slik at den ene har denne rollen oftest eller alltid.
  Det finnes dobbel-dildoer som har to penis-lignende ender, slik at begge kan ha dildoen i vagina (eller anus) samtidig. Filmen «Requiem for a dream» har en ganske eksplisitt scene med bruk av en slik dobbel-dildo.

  I en stor studie sier bare litt under halvparten av lesbiske og bifile kvinner at de vasker sexleketøy før de deler det med partneren.

  Prevensjon lite brukt

  På samme måte som heterofile har også lesbiske oralsex i 69-stillingen, altså at de gir og får oralsex samtidig. Lesbiske bruker sjelden prevensjon ved oralsex. Bare 13 prosent sier at de bruker en såkalt «dental dam», en slags firkant av latex til å plassere over vulva.

  Lesbiske har ofte sex ved å gni vulvaene mot hverandre, på måter som ligner svært på heterofiles misjonærstilling. Mange lesbiske har sex ved å gni vulvaene mot hverandre. På fagspråket kalles dette tribadisme.

  Dette kan enten gjøres i klassisk misjonærstilling, eller i «saks-stillingen», der to kvinner ligger anføttes med vulva mot vulva og bena i kryss, som en saks (vanskelig å forklare, se heller bilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Tribadism
  Bandet Scissor Sisters har hentet navnet sitt fra denne stillingen.

  Mange har hatt sex med menn

  Svært mange lesbiske har erfaring med sex med menn. En stor studie fra King’s College i London viser at de fleste lesbiske har debutert seksuelt med en mann i 18-årsalderen, og så hatt sex med en kvinne noen år senere, gjennomsnittlig ved 21 års alder.

 • - Homofili er medfødt

 • Som en forklaring på at så mange unge kvinner har sex med kvinner, men har sex med menn når de blir eldre, har det vært hevdet at de gjør dette for å unngå graviditet og kjønnssykdommer. Fenomenet kalles da «LUG» – «Lesbian Until Graduation» – altså at unge kvinner har sex med jenter fram til de når tradisjonell gifteferdig alder.

  Denne forklaringen stemmer dårlig over ens med studier som viser at unge lesbiske kvinner oftere blir gravide enn heterofile, fordi de bruker prevensjon sjeldnere når de har sex med menn. Det er kanskje mer sannsynlig at mange kvinner som er lesbiske eller biseksuelle velger en streit livsstil seinere fordi dette fortsatt er mer sosialt akseptert.

  Flere har lesbe-sex

  En undersøkelse gjennomført av National Centre for Health Statistics i USA, viser en økning i lesbisk sex.

  Rundt 11 prosent av alle kvinner sier nå at de har hatt sex med en kvinne, mot bare 6 prosent for så kort tid siden som i 1992. Yngre kvinner (mellom 18 og 29) har enda mer lesbisk sex – hele 14 prosent av kvinner i denne alderen har hatt sex med en kvinne.

  En ofte sitert studie av Blumstein og Schwartz viser at lesbiske har sex sjeldnere enn heterofile par, og at de også har mindre variert sex. De har mer ikke-seksuell fysisk kontakt enn heterofile og homofile menn, men har det faktisk sjeldnere offentlig, noe som vel sier litt om at dette fortsatt er tabu.

  Lesbiske er utro omtrent like ofte som heterofile.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer