Ferie

Hva gjør du når ulykken er ute?

Dødsfallet til Natasha Richardson er ikke enestående, advarer eksperter.

DØDE ONSDAG: Skuespiller Natasha Richardson døde plutselig etter et tilsynelatende harmløst slag mot hodet. Foto: All Over Press
DØDE ONSDAG: Skuespiller Natasha Richardson døde plutselig etter et tilsynelatende harmløst slag mot hodet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et slag mot hodet kan virke harmløst, men vær oppmerksom: I verste fall kan du ha fått en livstruende hjerneskade.

Natasha Richardson

Dødsfallet til Natasha Richardson kom som et sjokk på de pårørende. Skuespilleren falt og slo hodet under en skileksjon på ferie i Mont Tremblant i Canada tirsdag.

Skaden virket først lite alvorlig, og Richardson nektet å dra til lege, selv om hun ikke hadde brukt hjelm. Bare en time etter at hun returnerte til hotellet fikk hun imidlertid voldsomme hodesmerter og ble kjørt i all hast til sjukehus. Onsdag ettermiddag døde hun.

Les mer på Seher.no: Natasha Richardson er død.

Ikke enestående

Det plutselige dødsfallet til Richardson er imidlertid ikke enestående, sier doktor Carmelo Graffagnino, direktør ved Duke University Medical Center´s Neurosciences Critical Care Unit, til CNN.

- Det er helt vanlig at personer som har falt eller vært i en mindre bilulykke føler seg helt fine rett etterpå, men plutselig opplever en rask forverring.

- Pasienten er tilsynelatende normal i begynnelsen. Men i virkeligheten har vedkommende hjerneblødning. Først når trykket øker vil de klassiske symptomene på traumatisk hjerneskade komme.

Slag rett over øret

Slike skader er også kjent som epiduralblødninger. Epiduralblødning betyr «blødning utenfor dura», og er en blodansamling mellom den ytterste hjernehinnen (dura mater) og kraniet.

Blødningene oppstår som regel ved at en blodåre i kraniet revner, oftest i forbindelse med hodeskader.

I tilfeller hvor pasienten ikke er klar over skaden, vil som regel bruddet skje rett over øret, i tinningbeinet, hvor en blodåre som går over kraniet befinner seg.

- Alt trykket overføres til hjernen, som gjør at den hovner opp. Inne i kraniet finnes det imidlertid lite rom for bevegelse. Når presset øker, minskes blodflyten til hjernen, og pasienten vil få symptomer, sier Graffagnino.

«Snakk og dø-syndromet»

Sykdomstegnene kan komme så sent som tre timer eller så tidlig som fem minutter etter slaget mot hodet.

Tilstanden blir av nevrokirurger også kalt for «snakk og dø-syndromet» («talk and die syndrome»), fordi forfallet hos pasienten skjer så utrolig raskt.

Ifølge eksperter er det kritisk at pasienten kommer til sjukehus i løpet av de første timene. Ellers kan permanent hjerneskade oppstå. I verste fall vil pasienten omkomme.

Symptomer du skal ta på alvor

Hvis du ikke får oppsøkt lege umiddelbart etter en tilsynelatende harmløs hodeskade, er det avgjørende å være obs på tidlige symptomer på hjerneskade. Vanlig er blant annet:

 • kvalme
 • kraftig hodepine
 • blanke øyne
 • plutselig tretthet

 • - For å redusere risikoen er det viktig å bruke hjelm når du kan. Og ikke blås av en skade selv om du føler deg helt fin, sier Graffagnino.

  - Oppmerksomme venner og slektninger, som vet hvordan de skal gjenkjenne symptomer, kan redde liv. Jo fortere vi får stoppet blødningen, jo bedre.

  Når ulykken oppstår

  Ifølge Lommelegen.no forekommer alvorlige hodeskader ofte ved slike ulykker:

 • Ulykke hvor noen har fått et kraftig slag mot hodet.
 • Ulykke hvor den skaddes hjelm har blitt knust (alpin-, rullebrett-, rulleskøyte-, sykkel-, motorsykkel- og fallskjermulykker).
 • Ulykke hvor stikk eller skudd har truffet hodet.
 • Fall fra høyder større enn personens egen høyde.
 • Bilulykke hvor den skadde ikke har brukt setebelte eller hatt kollisjonspute.
 • Bilulykke hvor den skadde er blitt kastet ut av kjøretøyet.

 • Viktige tegn på alvorlig hodeskade er:

 • sår eller blødninger i hodet/nakken
 • bevisstløshet.
 • pustevansker.
 • kramper
 • lammelser i armer eller bein
 • at du føler deg urolig, desorientert eller sløv

 • NB! Vær oppmerksom på at en person med alvorlig hodeskade noen ganger kan virke våken og gå omkring, men likevel være desorientert og ute av stand til å ta vare på seg selv.

  Tips om førstehjelp og øyeblikkelig behandling ved skader får du mer av på Lommelegen.no.

  Skiresortet i Mont Tremblant, hvor Richardson falt og slo hodet. Foto: All Over Press
  Skiresortet i Mont Tremblant, hvor Richardson falt og slo hodet. Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer