SKRIVER OM TAPT KJÆRLIGHET: – Hvis du spør meg om jeg kunne skrevet denne romanen for 20 år siden, er svaret nei, sier Geir Gulliksen. Foto: Forlaget, Oda Berby
SKRIVER OM TAPT KJÆRLIGHET: – Hvis du spør meg om jeg kunne skrevet denne romanen for 20 år siden, er svaret nei, sier Geir Gulliksen. Foto: Forlaget, Oda Berby Vis mer

Geir Gulliksen

Hva skjer når et knirkefritt ekteskap går i oppløsning?

Geir Gulliksen er gift for tredje gang og aktuell med romanen om et par som «har alt», men går fra hverandre.

Publisert

KK.NO: Det er lett å tenke at jo lenger man har vært sammen og alt er bra, jo sikrere er forholdet. Men slik er det kanskje ikke. 

«Historie om et ekteskap». Bare tittelen pirrer nysgjerrigheten. Geir Gulliksens siste roman handler om et ekteskap som er knirkefritt, inntil det plutselig er over. Hun har forelsket seg i en annen, og tilbake sitter han og lurer på hva som skjedde, de som elsket så høyt. 

10 000 skilles hvert år

Det er en kjensgjerning – hvert år brytes nærmere 10 000 ekteskap opp. Hvor mange samboere som går fra hverandre finnes ingen tall på. Plutselig kan det være du som tenker: Hvordan kan noen du trodde du kjente så godt, plutselig bli som en fremmed?

– Det er interessant hvordan to skaper en hel verden sammen, men når det går galt, så er alt borte. Vi går fra å tenke at vi kjenner partneren vår bedre enn alle andre, til at vi ikke skjønner noen ting, sier Gulliksen. 

Vis mer

– Jeg er gift for tredje gang. Dette er ikke min historie, men jeg kunne ikke skrevet den uten mine egne erfaringer. 

Jon treffer Timmy da han kommer til hennes legekontor med sin lille datter. Et tilfeldig møte etterpå tenner gnister, og Jon forlater sin første kone. Dette er noe annet, de forstår hverandre på en unik måte. De flytter sammen, får to sønner og har et godt samliv. 

– Det er et poeng at dette er et par som har det bra sammen, for selv ikke det er en garanti.

– De tenker at deres kjærlighet er helt spesiell, at de har noe ingen andre har. Det er typisk at vi tenker slik, det gjør vel alle par, og så skjærer det seg for veldig mange likevel? 

– Når vi blir kjæreste med noen, lager vi en avtale om at vi forstår hverandre. Den er viktigere enn vi tror, denne gjensidige innlevelsen og avhengigheten av den andre. Kjærlighet handler om å se den andre, å se verden gjennom den andre. Når det blir slutt, føles det som om vi ikke lenger har kontakt med hva vi var.

Det er umulig ikke å se på det som har vært og prøve å finne feilene – Ved å bruke ordene, å kjenne hverandre, kjenne oss selv, går vi ut fra at vi er mindre bevegelige enn vi er. Jeg tror vi blir til sammen. Derfor er avtalen om at vi kjenner hverandre så viktig.

LES OGSÅ: Så mange skilles etter to år eller mindre

En stor del av kjærlighet handler om makt

Han påpeker at mens kjærlighet på Jane Austens tid handlet mye om økonomi, gjør den ikke det så mye lenger, det handler mer om selvforståelse og identitet. 

– Noen sier at de har fått et nytt liv fordi de har fått ny kjæreste. Det er ikke så rart, fordi vi investerer så mye i et forhold. Vi har så store forventninger til kjærligheten. 

Og mange opplever likevel brudd? 

– Ja, kanskje nettopp fordi forventningene er så store, eller de endrer seg underveis. Og så har vi kanskje ikke utviklet en god måte å forhandle på. En stor del av kjærlighet handler om makt. Hvem er det som styrer mest hvor vi skal?

Etter mer enn 15 års samliv forelsker altså Timmy seg i en annen. Eller, hun møter en mann som fascinerer henne, og forteller det til Jon. Her skjer noe som kanskje ikke skjer i alle ekteskap. De fleste ville holdt kjeft.

– Disse to har et veldig åpent forhold, de snakker om alt. Andre par har hemmeligheter for hverandre. Jeg skjønner det, men tror ikke noe på det. 

– Men mister vi ikke mystikken hvis vi ikke har hemmeligheter for hverandre?

– For mange er det helt ok å leve i hver sin verden. Men jeg tror energien man bruker på å ha to separate liv ikke er bra for forholdet. Det er nok å oppdage i et annet menneske, fascinasjonen øker jo nærmere man kommer hverandre. 

Jon spør og graver om mannen Timmy har møtt. Han lager fantasier om henne og den andre, fantasier han forteller henne om når de har sex. For ekteparet har et godt sexliv, selv om denne andre mannen selvsagt kaster skygger over ekteskapslykken.

– Det er mange sexscener i boka. Likevel føles de ikke overdrevne, men realistiske. 

– Takk, det er ikke det enkleste du gjør som forfatter. Det er meningsløst å skrive om kjærlighet uten å skrive om seksualitet. Så mye selvforståelse, så mye maktutveksling viser seg i det seksuelle.

- Første gang jeg skrev om seksualitet var i «Tjuendedagen» fra 2009. Jeg visste på forhånd at det er veldig vanskelig å skrive om seksualitet, og kviet meg for å gå inn i det. Men så skjønte jeg at det ikke handler om å tenne leseren, men at det seksuelle må beskrives som en del av livet, og at det ikke skal gjøres som en skriveøvelse i pornografisk oppfinnsomhet. 

LES OGSÅ: Slik kommer du deg over utroskapen

Vil forstå hennes nye forelskelse

Gjennom året vi følger Jon og Timmy treffer hun den andre mannen stadig oftere. Både gjennom jobb og på fritiden. Jon vet om det, og fortsetter å fantasere. Han vil gjerne vite hva det er ved den andre Timmy liker, hvordan hun ville tatt på ham, hatt sex med ham, for ennå har hun ikke vært fysisk utro. 

– Burde han ikke heller sette ned foten?

– Ja, jeg tenker også det. Men de er et av parene som lever veldig tett sammen og identifiserer seg sterkt med hverandre. Så han forsøker å forstå hennes forelskelse. Han tenker at det er hans eneste mulighet til å holde på henne. 

– Det klarer han ikke. Måtte det bli slik? 

– Det er ikke nødvendigvis derfor det blir slutt. Poenget i romanen er ikke å vise hvor han gjør feil. Det skjer noe som vi ikke helt vet hva er. Det han tenker og gjør – han går lenger enn mange andre ville gjort. Men i sjalusien ligger det jo også en voldsom fascinasjon for hvem den andre liker og hvorfor hun gjør det. Den fascinasjonen er et slags tabu for oss, derfor ville jeg vise den. 

LES OGSÅ: Skilsmisse er smittsomt

Geir Gulliksen (52)

Forfatter og forlagssjef som har skrevet en rekke romaner, barnebøker, diktsamlinger, essays og skuespill. Kritikerrost for sine originale kjærlighetsromaner. 

Aktuell med «Historie om et ekteskap», der Jon prøver å sette  seg i kona Timmys sted og forstå hva som skjedde da hun forelsket seg i en annen mann og til slutt forlot ham. 

LES OGSÅ: Ferieforelskelsen var den store kjærligheten

Tre favoritter: 

Vis mer

«Bare livet» 
Av Alice Munroe

Alice Munro skriver glassklart og ettertenksomt og overraskende direkte. En 20 siders Munroe-novelle rommer mer liv enn de fleste lange romaner.

LES OGSÅ: Kjærlighetshistorien du bare MÅ lese

«Madame Bovary»
Av Gustave Flaubert

Emma Bovary drømmer om kjærligheten, om å rykkes bort i lidenskap og lykksalighet. Flaubert beskriver henne med en inkluderende ironi som gjør Emmas naivitet og feiltakelser til noe vi kan kjenne igjen hos oss selv.

Vis mer

«Elskeren»Av Marguerite Duras 

Jeg leser denne romanen om igjen omtrent hvert femte år. Marguerite er femten år, fransk innbygger i Indokina, og innleder et forhold til en litt eldre kinesisk mann.

Duras var 70 da hun skrev «Elskeren», og aldri før kom hun så tett på begjæret og ambivalensen. 

 

LES OGSÅ: 10 bøker alle fashionistaer bør lese

Denne saken er også publisert i KK 53. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer