Negler

Hva skyldes de hvite flekkene på neglene?

Se hvorfor disse hvite små flekkene oppstår.

EN AV MANGE MYTER: At de hvite flekkene på neglene skyldes kalsium-mangel stemmer ikke. Flekkene er nemlig neglenes svar på blåmerker. Foto: Adéle Blystad
EN AV MANGE MYTER: At de hvite flekkene på neglene skyldes kalsium-mangel stemmer ikke. Flekkene er nemlig neglenes svar på blåmerker. Foto: Adéle Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen tror at de hvite flekkene som dukker opp på neglene kan skyldes at vi får i oss for lite kalsium eller proteiner.

Ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, har tidligere fortalt KK.no at flekkene ikke er et tegn på mangelsykdom.

– Det er en myte at de hvite flekkene på neglene kommer av mangel på melk eller kalsium, og dette medfører ikke riktighet. Vi vet faktisk ikke helt sikkert hvorfor disse hvite små flekkene oppstår, har Sundfør uttalt.

LES OGSÅ: Slik slutter du å bite negler

Skyldes skade

Flekkene kalles på fagspråk, leukonychia punctata, og er - som Sundfør forklarer, ikke et tegn på sykdom.

Det finnes flere typer av denne tilstanden, men den mest vanlige er små, hvite flekker. Dette er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig og flekkene forsvinner av seg selv etter hvert som neglen vokser.

– Årsaken i de fleste tilfellene er at det har kommer luft i negleplaten, fordi man har fått en mikroskopisk skade i neglen. Disse hvite partiene i neglen er vanligst hos unge og kan bli bedre med årene, forteller hun.

LES OGSÅ: Neglene avslører deg

Som et blåmerke

I likhet med blåmerker vi får på huden, dukker ikke de hvite flekker på neglene opp umiddelbart. Det kan skje flere uker etter skaden har skjedd at flekken kommer til syne

Dersom du har fått hvite flekker må neglen, ifølge Nrk.no, vokse seg helt ut og fornyes fra roten før den blir som normal igjen. Denne prosessen kan ta alt fra et halvt år til et år.

Det er med andre ord ingenting du kan spise eller drikke for å forhindre at hvite flekker vil dukke opp på neglen. I noen få tilfeller kan flekkene indikere en underliggende infeksjon, men den vanligste grunnen er et resultat av skade.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer