Hodepine

Hva slags hodepine er det?

Finn ut hva som er årsaken bak smerten og bli kvitt plagene.

FINN TYPEN: Når du finner ut hva slags type hodepine du har, er det lettere å finne riktig behandling for den.  Foto: Colourbox
FINN TYPEN: Når du finner ut hva slags type hodepine du har, er det lettere å finne riktig behandling for den. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi opplever det alle - vondt i hodet. For noen skjer det bare en sjelden gang, for andre er det dessverre en ganske vanlig opplevelse.

Og en hodepine er ikke bare en hodepine. Den kan arte seg på forskjellige måter, og ha forskjellig årsak.

Klarer du å identifisere hva slags type hodepine det er, er det enkere å finne løsningen på den - altså hva du skal gjøre for at den skal gå over.

TIME OUT: Avspenning kan hjelpe mot akutt spenningshodepine. Foto: Michele Constantini / ZenShui
TIME OUT: Avspenning kan hjelpe mot akutt spenningshodepine. Foto: Michele Constantini / ZenShui Vis mer


SPENNINGSHODEPINE
Symptomer: Dette er den vanligste hodepinen, og det kjennes ut som du har et altfor stramt pannebånd rundt hodet, eller du har en jevn, verkende følelse over hele hodet.

Årsak: Stress og anspenthet. Det er egentlig musklene i nakke og hodebunn som er spente og skaper smerten.

Løsning: Ta en pause fra det du holder på med, og legg deg på gulvet for avspenning. Sitter det i nakken, kan du først gjøre noen helt rolige skulderruller og hoderuller. Hjelper ikke dette, så ta en mild smertestillende (f.eks. ibux el paracetamol).

Les mer hos Lommelegen.no

LES OGSÅ: Yoga hjelper mot spenninger og ryggplager

MIGRENE
Symptomer: Dette er den verste hodepinen, og den rammer én av ti kvinner. Det dunker i hodet, du blir ømfintlig for lys og lukter, og kan i verste fall bli kvalm og måtte kaste opp.

Årsak: Det er ikke blitt fastslått nøyaktig hva som trigger en migrene. Teorien som regjerer nå, er at det er snakk om en inflammasjon som er utløst via nervebanene. Noen får det av stress, i forbindelse med mensen, andre får det ved væromslag eller når de spiser visse mattyper.

Løsning: Milde anfall fikses med smertestillende og kvalmereduserende tabletter. Er du hardt rammet, og opplever det jevnlig, kan legen gi resept på migrenemedisin. Denne bør tas straks symtomene begynner å komme, ellers fungerer den ikke så bra. Dersom du klarer å identifisere årsaker til migrenen, bør du prøve å unngå disse situasjonene.

Les mer hos Lommelegen.no

BIHULEHODEPINE
Symptomer: Denne er ikke veldig vanlig, og mange tror de har vondt i bihulene når de faktisk har et migreneanfall, siden det også kan gi rennende øyne og nese. Kjennes som smerter og press rundt nese og øyne. Ofte har man feber, også.

VEKK ME'N: Varm drikke med sitron og hnning knekker forkjølelsen. Foto: Colourbox.com
VEKK ME'N: Varm drikke med sitron og hnning knekker forkjølelsen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Årsak: Dette er rett og slett en forkjølelse som har satt seg i bihulene. (Dersom du ikke egentlig kjenner dg forkjølet, kan altså smertene være en migrene, og ikke bihuleproblemer).

Løsning: Bruk saltvannsspray eller nesespray til å få renset opp i nesen og bihulene. Drikk te med sitron og honning, og ro ned tempoet. Ta en smertestllende hvis smertene ikke avtar.

Les mer om bihulehodepine/bihulebetennelse hos Lommelegen.no.

NB! Dersom du til stadighet rammes av hodepine, og ikke helt klarer å finne ut hva slags det er, eller rammes helt akutt, så gå til legen og få en skikkelig utredning.

DEHYDRERINGSHODEPINE
Symptomer: Denne er ekstremt vanlig, og kommer av at du ikke har fått i deg nok væske. Kjennes som en jevn smerte bak pannen, akkompagnert av lite energi og kanskje også svimmelhet.

Årsak: Du har rett og slett glemt å drikke nok vann.

Løsning: Veldig enkel - ta deg et stort glass vann, eller lag deg en urtete. Brus, saft, juice osv. er ikke like effektivt, da sukkeret ikke gjør deg utørst.

Les mer om dehydrering hos Lommelegen.no

LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene

DAGEN DERPÅ-HODEPINE
Symptomer: Jevnt verk, det føles som om det er stramt under hodeskallen, og at hjernen ikke følger helt med hvis du vender hodet raskt.

Årsak: Du vet hva det kommer av ... Alkohol er en gift, så dette er faktisk resultatet av en mild forgiftning.

Løsning: Alkohol tørker ut kroppen, så delvis skyldes smerten dehydrering. Drikk masse vann. Det skyller også ut avfallsstoffene som dannes i kroppen når du tar en fyllekule. Du har kanskje lyst på søt og fet mat, men du bør heller spise sunt - mye grønt og frukt - da får du påfyll på næringsstoffer, noe du sikkert ikke fikk i deg mye av kvelden før ... Er det skikkelig ille, så prøv trikset med kaffe og smertestillende, som skal være effektivt.

MERK! Lommelegen.no og KK.no eies begge av Aller Internett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer