Olivenolje

Hvilke oliven er sunnest?

Velg helst bort «falske» svarte oliven.

SNADDERSNACKS: Visste du at grønne og sorte oliven kommer fra samme tre? Foto: Colourbox
SNADDERSNACKS: Visste du at grønne og sorte oliven kommer fra samme tre? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Oliven er «voksensnacks» de fleste av oss lærer oss å elske etterhvert. For den salte og litt bitre smaken tar tid å venne seg til.

Oliven regnes som en ganske sunn type snacks, da de inneholder både jern, vitamin E, fiber og sunt enumettet fett. I konsentrert form, altså som olivenolje, får du selvsagt i deg enda mer av det sunne fettet.

Faktisk har forskning vist at bare to spiseskjeer olivenolje om dagen reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.

Men tilbake til oliven. De små fruktene som serveres som snacks er enten grønne, rødlige, mørkelilla eller svarte. Det finnes flere typer oliven, men det er ikke fargen som skiller dem, for fargen sier bare noe om hvor langt i modingsprosessen olivenene var kommet da de ble plukket. Grønne oliven er umodne, svarte er fullmodne.

Slik sett er det sunnere å spise svarte oliven, for de inneholder mer olivenolje. Men hvis olivenene er lagret i olivenolje, får du jo også i deg en bra dose selv om de er grønne.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet

Må få bort bitterheten

Ubehandlede oliven er veldig bitre på smak, og må derfor behandles før de kan spises. Da vaskes de i vann, og legges i saltlake og/eller olje.

På grunn av dette kan noen oliven inneholde veldig mye salt, og disse skal du være forsiktig med å spise for mange av, da høyt saltinntak ikke er sunt.

Har du kjøpt oliven som viser seg å være veldig salte, kan du skylle dem lenge i vann og legge dem på et glass med ren olivenolje. Vil du tilsette mer smak, hvis du føler at noe av den ble borte under vannskyllingen, putter du urter, hvitløksbåter eller lignende sammen med dem i oljen.

LES OGSÅ: Hvilke salte snacks er «sunnest»?

Farger olivener sorte

Det tar altså lenger tid fra blomstring til høsting av svarte oliven, og som vi vet er tid penger. Derfor er mange av de svarte olivenene som ligger på glass eller boks faktisk grønne oliven som har gått gjennom en kjemisk prosess for å bli svarte. Det skjer ved at de under produksjonen tilsettes jernsulfat, et kjemisk stoff som også brukes til å blant annet farge treverk mørkt.

Du kan selv se om dette har skjedd - det vil da stå at olivenene inneholder ferrous sulfate eller FeSO4, som er det kjemiske navnet på forbindelsen.

For å få mest mulig utbytte av olivenspisingen bør du altså velge svarte oliven som har fått modnes fullt ut på treet før høsting. Da inneholder de maksimalt av vitaminer, mineraler og enumettet olje.

LES OGSÅ: FETT: Fra usunt til sung på 1-2-3

ALLSIDIG: Olivenolje er fin til både innvortes og utvortes bruk. Foto: Pawel Kryj
ALLSIDIG: Olivenolje er fin til både innvortes og utvortes bruk. Foto: Pawel Kryj Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer