Vitaminer

Hvilke vitaminer trenger du egentlig?

Noen er bedre å ta i tablettform.

FÅR DU NOK VITAMINER FRA KOSTHOLDET? Et variert kosthold rikt på grønnsaker og frukt, vil som oftest gi deg vitaminene og mineralene du trenger, men kostilskudd er en enkel løsning hvis du mangler noe. Foto: Colourbox.com
FÅR DU NOK VITAMINER FRA KOSTHOLDET? Et variert kosthold rikt på grønnsaker og frukt, vil som oftest gi deg vitaminene og mineralene du trenger, men kostilskudd er en enkel løsning hvis du mangler noe. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vitaminer og mineraler har helt klart mange nyttige funksjoner.

Mange eksperter mener blant annet at de kan bidra til å forebygge helseproblemer som hjerte- og karsykdom og kreft.

Men til tider kan det blir ganske forvirrende.

Får du i deg nok vitaminer gjennom kostholdet eller burde du ta noen form for kosttilskudd?

I et rikt og variert kosthold vil du som oftest få i deg det du trenger, men kosttilskudd kan være en enkel løsning hvis det er noe du mangler, skriver Health.com (Ekstern lenke). De gjør det klart om du får nok gjennom kostholdet, eller måtte trenge noe ekstra tilskudd.

LES OGSÅ: Så mye vitaminer trenger du

Betakaroten

Betakaroten kan du finne i blant annet gulrøtter, søtpoteter og grønn chili. Betakaroten blir omdannet til vitamin A i kroppen og bidrar til å styrke immunsystemet og gi fin hud.

En studie fra 2004 viste imidlertid at betakaroten kunne øke risikoen for kreft hos røykere, så dropp kostilskudd hvis du røyker, og få heller betakaroten gjennom frukt og grønnsaker.

Kalsium

Kroppen vår trenger kalsium til blant annet å opprettholde en sterk benbygning. Kalsium finner du i melk, yoghurt og ost.

Hvis du ikke spiser meieriprodukter bør du bruke kosttilskudd for å få nok kalsium, men dropp det hvis du er utsatt for nyrestein, eller er en kvinne over 70 år. Kalsium har nemlig blitt koblet til hjerteinfarkt hos kvinner etter overgangsalderen.

LES OGSÅ: Frukttrikset som virkelig funker

Folat

Folat er å finne i frokostblandinger, mørke grønne grønnsaker, belgfrukter, juice, brød, pasta og sitrusfrukter.

Du bør få i deg omkring 400 mikrogram av dette hver dag. Hvis du er gravid, bør det være omkring 600 mikrogram for å forebygge risikoen for ryggmargsbrokk hos barnet.

Jern

Jern er viktig for at røde blodceller skal fungere, og for lite jern kan føre til blodmangel. Matvarene som inneholder mest jern er blant annet lever. Men det finnes også andre alternativer som magert kjøtt, sjømat, nøtter og grønnsaker som bladsalat.

Tilskudd av jern kan være lurt når du har menstruasjon eller hvis du er gravid.

Kalium

Kalium kan bidra til å senke blodtrykket og stabilisere irregulære hjerterytmer. Mineralet er blant annet viktig for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt (Kilde: Apotek1). Kalium kan du finne i bananer, rosiner, appelsiner, bladsalat og melk. Visste du også at det finnes mange alternativer av melk, også for deg som er laktoseintolerant?

Hvis du bruker hjertemedisiner som kan redusere nivåene av kalium i kroppen, kan du vurdere å ta en form for tilskudd. Du imidlertid huske at kalium kan være skadelig for eldre mennesker eller for de med nyresykdommer.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidet

Selen

Selen er et veldig kraftig antioksidant og derfor trenger du bare små mengder. Eventuell mange kan forekomme hos laktoseintolerante eller hos alkoholikere (Kilde: Apotek1)

Selen finner du i kjøtt, sjømat, egg og brød. De fleste får nok av dette antioksidantet gjennom matvarer, og trenger sjeldent tilskudd.

Vitamin C

Vitamin C bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen, og er et viktig antioksidant selv om det ikke kurerer forkjølelse. Vitamin C vil du finne i sitrusfrukter, bær, brokkoli og grønn paprika.

De fleste får i seg nok vitamin C gjennom et vanlig og variert kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker og poteter. Nye studier viser imidlertid at tilskudd kan være nødvendig hvis du røyker eller blir utsatt for passiv røyking.

LES OGSÅ: Rens kroppen på en dag med detox

Vitamin D

En av funksjonene til vitamin D er å sørge for at kroppen klarer å ta opp kalsium fra tarmen. Hovedkilden til vitaminet er gjennom solen når kroppen produserer det selv, men det finnes også i fet fisk, fiskerogn og lever (Kilde: Apotek 1).

Det er ikke mye sol som skal til for at du skal få kvoten din med vitamin D, men det er likevel ikke uvanlig å ha mangel på vitaminet. Derfor er kosttilskudd ingen dum idé når det gjelder D-vitaminer, spesielt i den mørke vinterperioden i Norge, eller hvis du er over 50 år.

Vitamin E

Dette antioksidantet var tidligere trodd å forebygge risikoen for kreft og hjerteproblemer, men studier fra både 2005 og 2008 viser at dette ikke er tilfellet.

Få heller vitamin E gjennom kostholdet. Vitaminet kan du finne i blant matoljer, peanøtter, egg, kornprodukter, frukt og bladsalater. Husk også at noe av E-vitaminene vil bli mindre desto lenger du oppbevarer varene.

LES OGSÅ: Ikke gå i salatfella

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer