Sykdom

Hvilken farge tisser du?

Dette forteller urinen om helsen din.

URIN: Fargen på urinen din kan fortelle mye om helsen din. Derfor kan det være lurt å ta en titt i doskåla en gang i blant.  Foto: Nobilior - Fotolia
URIN: Fargen på urinen din kan fortelle mye om helsen din. Derfor kan det være lurt å ta en titt i doskåla en gang i blant. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lite toalettbesøk kan være mer informativt enn det du kanskje tror, for urin er faktisk ikke bare avfallsstoffer.

Både fargen og lukten på urinen din kan gi deg indikasjon på hva som foregår i kroppen og fortelle deg om du er frisk eller ei.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig ta urinprøven

En god helseindikator

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at du har ingenting å bekymre deg for dersom urinen din varierer mellom lysegul og mørk gul.

– En normal urin varierer fra å være ganske lys, nesten litt vannaktig, til å være ganske mørk. Den er lys hvis du har drukket rikelig. Har du for eksempel hatt en hard treningsøkt og fått i deg nok drikke underveis, vil urinen din være lys etterpå, noe som anses som frisk og normalt. Det motsatte er tilfelle hvis du har drukket for lite.

– Dersom du har et balansert væskeinntak vil urinen din altså variere mellom å være lysegul til gul. Har du ikke drukket nok og er dehydrert vil den være et sted mellom mørkegul og brun, og da bør du få i deg mer væske, forteller hun.

LES OGSÅ: Halvparten vasker ikke hendene etter toalettbesøk

FARGE: Her er en forklaringer på hva fargen på urinen din betyr.  Foto: Cleveland Clinic
FARGE: Her er en forklaringer på hva fargen på urinen din betyr. Foto: Cleveland Clinic Vis mer

Derfor er urinen gul

Har du noen gang lurt på hvorfor urinen er gul? Ifølge Forskning.no skyldes dette nedbrytningen av de røde blodlegemene i leveren, milten eller beinmargen.


Røde blodlegemer lever bare i rundt 120 dager. Deretter brytes de ned, og da ødelegges også den delen av blodlegemene som heter hemoglobin. I midten av hemoglobinet sitter hemgruppen, som binder oksygen til det røde blodlegemet.

Den brytes ned til bilirubin, som skilles ut fra blodet via leveren og farger det som kommer ut av diverse kroppsåpninger.

– I tarmen omdannes bilirubin til urobilinogen ved hjelp av tarmbakterier. En del tas opp igjen, omdannes til urobilin og skilles ut gjennom nyrene og farger urinen gul. Det som ikke tas opp, blir omdannet til fargede pigmenter, og skilles ut med avføring - som gjør den brun, har Max Salomonsson, førsteamanuensis i nyrenes fysiologi ved Københavns Universitet, fortalt til Forskning.no.

LES OGSÅ: Drikk vann sakte når du er tørst

Ytre faktorer kan påvirke fargen

Men det er ikke bare ved sykdom urinen kan endre farge. Dersom urinen din har gått fra å være gyllen gul til skarp rosa eller mørk oransje kan dette skyldes det du har spist.

Noen frukter og grønnsaker har nemlig mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje.

Så før du friker ut over fargen, tenk etter om du har spist bjørnebær, rødbeter, gulrøtter eller søtpotet.

Men fortsetter fargen å være rar etter at du har lagt vekk de fargerike matvarene, kan du ta en telefon til legen i tilfelle det skyldes noe mer alvorlig.

– Ved kraftig urinveisinfeksjon kan fargen på urinen variere fra å være lyserød til ordentlig rød. Hvis du har blødningen i blæra vil det komme blodklumper i urinen, men det er heldigvis sjeldent.

– Brun urin kan også være tegn på sykdom, spesielt hvis det er kombinert med lys kittet avføring, da må lege konsulteres raskt, forteller Eidjar.

LES OGSÅ: «Lekker» det fra urinblæren når du løper?

RØDBETER: Rødbeter har mørke pigmenter og kan farge urinen dersom du spiser mye av det.  Foto: Thinkstock.com
RØDBETER: Rødbeter har mørke pigmenter og kan farge urinen dersom du spiser mye av det. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Foreldre bør være obs

Eidjar sier at et godt råd til småbarnsforeldre med syke barn som lurer på om ungene deres har fått i seg nok væske, er å sjekke hyppigheten på toalettbesøkene og fargen på urinen til barna.

– Det er to viktige ting jeg alltid sier til pasientene mine: Dersom det syke barnet har fått i seg nok væske vil det normalt sett tisse hver tredje til fjerde time.

– Hos barn med høy feber kan det å vurdere fargen på urinen være lurt, da vil man raskt kunne avdekke om barnet er dehydrert. Er urinen veldig mørk gul er det et tegn på at barnet har fått i seg for lite væske, forklarer hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer