INTIMVASKPRODUKTER: Du bør holde deg unna vanlige såper når du skal vaske underlivet, det kan nemlig skape unødvendig irritasjon og ubalanse. Foto: Scanpix/NTB
INTIMVASKPRODUKTER: Du bør holde deg unna vanlige såper når du skal vaske underlivet, det kan nemlig skape unødvendig irritasjon og ubalanse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Intimvask

Hvilken intimvask bør du velge?

Én ting er spesielt viktig.

KK.NO: Når underlivet skal vaskes, er det ikke bare å strekke seg etter det nærmeste du får tak i. Det er nemlig ikke alt som egner seg til dette sensitive området.

Varmt vann er det aller beste og mildeste du kan bruke for å vaske deg med nedentil, og i de fleste tilfeller er dette også tilstrekkelig for å bli ren.

Føler du likevel at du gjerne vil bruke såpe, så er det viktig at du går for en intimvask, som er beregnet på nettopp underlivet.

Det finnes mange typer intimvask på markedet, i apotek og i dagligvare, men har det egentlig noe å si hva du velger?

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Riktig pH-verdi er viktigst

– For såper som skal brukes på slimhinner i underlivet anbefales ofte vask med en pH-verdi på 3,5.

- Dette er for å unngå å forstyrre balansen i underlivet, sier kategorisjef innen Hygiene hos Apotek 1, Øystein Gylvik til KK.no.

Selv om sunn og frisk hud normalt har en pH-verdi på 5,5, er miljøet enda surere i underlivet, og krever derfor en lavere pH-verdi på intimvasken.

Bruker du irriterende produkter, risikerer du infeksjoner eller sopp.

– Grønnsåpe og mange vanlige såper har en adskillig høyere pH og anbefales derfor ikke til underlivet, legger han til.

OLJE: Har du såre slimhinner kan olje være et godt valg, og du kan med fordel bytte ut intimvaskproduktene med olivenolje. Foto: Adele Cappelen Blystad
OLJE: Har du såre slimhinner kan olje være et godt valg, og du kan med fordel bytte ut intimvaskproduktene med olivenolje. Foto: Adele Cappelen Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Ikke bruk grønnsåpe her

Bruker du vanlig såpe når du vasker underlivet kan dette forstyrre den naturlige pH-balansen, og sterke såper kan også gi ubehag som kløe og svie.

– For sensitiv hud anbefaler vi ofte en pH-nøytral såpe (pH 5,5), for å opprettholde hudens beskyttelse. Men dette er altså når det er snakk om huden på «utsiden», altså ikke slimhinner, forteller han.

Har du sensitiv hud kan det også være en god idé å velge såpe og produkter som ikke inneholder parfyme, for å unngå irritasjon.

Er det derimot slimhinnene som er såre og irriterte kan det være et godt valg å bruke en olje til å vaske underlivet med. Dette kan være en intimvask i oljeform, babyolje, eller vanlig olivenolje.

Oppsummert når du ser etter intimvaskprodukter:

  • Se alltid etter produkter med pH-verdi på 3,5, særlig hvis du er spesielt sensitiv
  • Bruk olje - som babyolje, hvis du har såre slimhinner

Ikke nødvendig med såpe

Når det er sagt er det ikke slik at det alltid er nødvendig å bruke intimsåpe.

Overdreven vasking og bruk av såpe kan nemlig forstyrre normalfloraen i underlivet, og kan derfor være lurt å holde nede på et minimum.

INTIMVASK: Varmt vann er alt du trenger for å vaske underlivet, men ønsker du å bruke såpe bør den ha en pH-verdi på 3,5. Foto: Scanpix/NTB
INTIMVASK: Varmt vann er alt du trenger for å vaske underlivet, men ønsker du å bruke såpe bør den ha en pH-verdi på 3,5. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det er helt unødvendig å bruke såpe i underlivet. Man blir ren nok ved å skylle seg med vann under dusjen, har tidligere professor og gynekolog ved Oslo Universitetssykehus, Britt-Ingjerd Nesheim, tidligere sagt til KK.no.

Det betyr ikke at det nødvendigvis er noen ulemper ved å bruke intimvask, da det er de færreste som reagerer på dette. Men ifølge gynekologen er dette altså ikke noe du er nødt til å bruke penger på.

Hun anbefaler også at du unngår å spyle vann direkte opp i skjeden, da også dette kan skape ubalanse i den normale bakteriefloraen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: