Selv om ordentlig god kaffe smaker nydelig, så lyver vel mange av oss hvis vi sier noe annet enn at vi også drikker den på grunn av koffeinet. Koffein skjerper sansene og styrker konsentrasjonen, og for mange er det helt nødvendig med to, tre kopper på starten av dagen. Og da er det ikke likegyldig hva slags sort kaffe du velger å drikke. Heller ikke hvordan du tilbereder den. – Koffeininnholdet i kaffen er avhengig av type kaffe, traktetemperatur og traktetid, forteller Marit Lynes som er daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. LES OGSÅ: Dryss litt kanel over kaffen
Espresso og filterkaffe
Koffein finnes naturlig i kaffe, te, kakao og sjokolade. I tillegg blir det tilsatt kunstig i brus og energidrikker, og dessuten i smertestillende medisiner.I Norge er det aller meste av kaffen som selges av typen arabica. Du har sikkert merket at kaffen smaker litt annerledes lenger sør i Europa, og noe av grunnen til det er at det der brukes en kaffe som inneholder mindre arabica og mer av typen robusta.– Robusta inneholder mer koffein, men er av dårligere kvalitet. Arabica er derfor å foretrekke, forklarer Lynes. Vil du ha mest mulig koffein i kaffekoppen din, bør du heller se på hva slags sort kaffe du drikker.– Espresso inneholder 1200 mg koffein per liter, mens koke- og filterkaffe inneholder mellom 500 og 600 mg. Pulverkaffe inneholder 400 mg, forteller Marit Lynes.Det betyr at selv om du mengdemessig drikker mindre espresso enn filterkaffe, så vil det gi mer koffein. LES OGSÅ: Kosematen som også er sunn!Kaffe er sunt
At kaffe og koffein i moderate mengder er sunt, finnes det en rekke forskningsstudier som påviser. Som KK.no tidligere har skrevet, viser for eksempel studier at kvinner får lavere stressnivå når de drikker kaffe.Kaffe bidrar også til å holde deg ung, og kvinner som drikker kaffe har lavere risiko for å utvikle brystkreft.En nyere studie fra University of Scranton i Pensylvania viser også at kaffe er en langt bedre kilde til antioksidanter enn man tidligere har vært klar over. Når du tilbereder kaffe hjemme, så er det flere ting du kan gjøre for å få å øke koffeininnholdet i kaffen - uten at det går ut over smak og kaffens andre helsebringende egenskaper. LES OGSÅ: Drikker du mye lettbrus?Temperatur og tid
Det er nemlig slik at jo høyere temperatur vannet har, desto mer aromastoffer og koffein vil trekkes ut av kaffen. – Optimal traktetemperatur for filterkaffe er mellom 92 og 96 grader, forteller Marit Lynes. Bruker du presskanne kan du derfor med fordel venter noen minutter før du heller det kokende vannet på kannen, slik at vannet ikke er 100 grader. For selv om du får ut litt mer koffein av kaffen ved å bruke varmest mulig vann, så kan for varmt vann gå utover smaken og kvaliteten på kaffen. I tillegg er det slik at mengde aromastoffer og koffein også påvirkes av hvor lenge kaffen og vannet er i kontakt med hverandre, altså hvor lenge du lar kaffen trakte.Bruker du presskanne er optimal tid fire til fem minutter. Lar du den stå noen minutter lenger, vil du få kaffe med mer koffein - men, den vil dessverre ikke smake like godt.– Lenger traktetid betyr at flere bitterstoffer trekkes ut, så det er viktig å tenke optimal traktetid og traktetemperatur, ikke maksimal, mener kaffeekspert Marit Lynes. LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffeLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger