Kostholdsråd

Hvilken melk bør du drikke?

Skummet, hel, lett, syrnet eller den nye Styrk? Her er ekspertens svar!

DEN HVITE DRIKKEN: Melk har blitt mer populært de siste årene, og stadig flere varianter kommer i butikken. Foto: PantherMedia/Alexander Beck
DEN HVITE DRIKKEN: Melk har blitt mer populært de siste årene, og stadig flere varianter kommer i butikken. Foto: PantherMedia/Alexander Beck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Melk - for noen en del av frokosten, for andre bare noe de drikker i kaffe-latten.

Eller kanskje er du en av dem som har fått med deg at melk er en fin drikk etter trening - og gjerne i form av sjokolademelk? I så fall skal du huske at ett glass sjokolademelk holder, og at poenget er å drikke det raskest mulig etter økten. Det er fortsatt vann som skal slukke tørsten.

Uansett, melk er ikke hva det en gang var, da vi bare kunne velge mellom helmelk, lettmelk og skummet melk. Nå finnes også ekstra lett melk, laktosefri lettmelk, laktoseredusert lettmelk og ikke minst syrnet melk med forskjellige smaker.

Obs obs! Vær klar over at Biola er søtere enn ferdig sjokolademelk

NY VARIANT: Tine frir til de aktive blant oss med sin nye skummetmelk. Foto: TINE
NY VARIANT: Tine frir til de aktive blant oss med sin nye skummetmelk. Foto: TINE Vis mer

Hva er Tine Styrk?

Sistemann på markedet er Tine Styrk, en fettfri melk med ekstra proteiner og kalsium. Ifølge Tine inneholder Styrk 50 prosent mer protein og kalsium enn annen melk. I tillegg er melken tilsatt ekstra vitamin D.

En liter Styrk lages ved at 1,5 liter vanlig melk filtreres ned til 1 liter. Fettet forsvinner, mens proteinene og kalsiumet blir. Egentlig er det skummet melk som har litt ekstra protein og kalsium, og altså en dæsj vitamin D.

Siden Styrk er fettfri, egner den seg ikke så bra til matlaging, men som tørstedrikk og melkeskvett i kaffen er den fin.

GIR RÅD: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør  Foto: Anita Sælø
GIR RÅD: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør Foto: Anita Sælø Vis mer

Hvilken melk bør du velge?

Vi måtte spørre Tine Sundfør, klinisk ernæringfysiolog og høyskolelektor ved Norges Helsehøyskole - Campus Kristiania om hva som er det beste valget i melkehylla. Er det den nye Styrk-melken?

- Forskjellen med Styrk er at den inneholder 50 prosent mer protein og kalsium enn annen melk. Nå er det slik at de aller fleste nordmenn får i seg nok protein i hverdagskosten, men Styrk kan være en fin restitusjonsdrikk etter hard trening, sier Sundfør.

- Ellers vet vi at gjennomsnittsinntaket av vitamin D hos nordmenn er lavere enn det bør være. Hvis du er flink til å spise fet fisk og tar tran får du i deg nok vitamin D, men hvis ikke kan det være lurt å velge en melk som er tilsatt dette. Det er både ekstra lett melk og Styrk, sier Sundfør.

- Når det gjelder kalsium får mange kvinner i seg for lite av dette. I et vanlig kosthold får vi i oss rundt 300 mg, mens vi burde få 800 mg, sier Sundfør.

Så kan det være lurt å velge Styrk?

- Hvis du ikke får i deg noe særlig av andre melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk eller ost, kan det være greit å velge Styrk. Hvis du spiser en del melkeprodukter, men ikke er så flink til å ta tran eller spise fet fisk, er både ekstra lett melk og Styrk gode valg.

Det beste å velge

Styrk er med andre ord et godt alternativ for deg som trener mye, eller mangler vitamin D/kalsium.

Får du i deg nok av disse næringsstoffene, trenger du imidlertid ikke bruke de ekstra kronene på denne melken.

Da er ekstra lett eller skummet melk de beste alternativene. Disse melkesortene gir deg nok av de viktige næringsstoffene, og har mye mindre mettet fett (usunt fett) og kalorier.

Også Helsedirektoratet anbefaler oss å bytte til magrere meieriprodukter der vi kan.

Er du laktoseintolerant? Sjekk ut disse smarte og sunne alternativene til kumelk!

LES OGSÅ: Slik sikrer du inntaket av kalsium
Næringsinnhold i melk per 100 gram
MelkKcalProteinFettKarbohydrater
Helmelk663,23,94,6
Lettmelk 1,5%463,31,54,7
Skummet melk333,30,14,8
Soyamelk (vanlig)43,53,12,42,5
Rismelk (vanlig)33,40.31.54.6
Opplysningene er hentet fra Matvareguiden.no og Kalorier-i.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer