FINN DEN RETTE MELKEN: Til tross for laktoseintoleranse eller glutenallergi kan du finne en melketype du også kan drikke. Se alternativene her. Foto: Thinkstock
FINN DEN RETTE MELKEN: Til tross for laktoseintoleranse eller glutenallergi kan du finne en melketype du også kan drikke. Se alternativene her. Foto: Thinkstock Vis mer

Melk

Hvilken melk er best for deg?

Det er flere valg enn du tror.


Er du laktoseintolerant?

Eller er du blitt lei av «vanlig» melk til den samme frokostblandingen hver morgen?

Kumelk er kjent for å ha mange fordeler, men de samme kvalitetene kan du få av melken til en kamel, geit, eller til og med fra havre.

LES OGSÅ: Dritt lei av PMS? Drikk mer melk!

Den nye supermaten

Geitemelk, kamelmelk, sauemelk og havremelk skal i tillegg ha fordeler som kumelk ikke har. Blant annet inneholder geitemelk masse sykdomsbekjempende næringstoffer og jern, skriver MailOnline.com på sine helsesider.

Spanske forskere kaller faktisk geitemelken for en ny supermat.

Mange av variantene kan du få kjøpt i butikk, noen kan du kjøpe på nettet, eller du kan lage mandelmelk eller havremelk hjemme. Klinisk ernæringsfysiolog, Sian Porter ved the British Dietetic Association, gir sin dom på hvilken melk du bør velge.

LES OGSÅ: Spar 33 kalorier per glass

Geitemelk

Innhold per glass: 124 kcal, 7,8 gram fett.

Fordeler: Geitemelk inneholder næringsstoffer som sink og selen (antioksidant), og er enkel å bryte ned for kroppen. Geitemelk inneholder mindre mengder av kasein enn kumelk. Dette proteinet kan utløse vanlig melkeallergi.
Ulemper: Geitemelken inneholder imidlertid like mye fett som kumelk. Den har i tillegg like høye nivåer av laktose og egner seg derfor ikke for laktoseintolerante.

Smak: En noe mer harsk smak enn kumelk.

Mandelmelk

Innhold per glass: 60 kcal, 2,2 gram fett.

Fordeler: Mandelmelk inneholder ikke mettet fett og har minst kalorier av alle melketyper. En annen fordel er at du enkelt kan lage det hjemme. Se en oppsrkift (ekstern lenke) fra bloggen Muuugly.
Ulemper: Noen av de ferdige produktene kan bli tilsatt sukker. I tillegg er det ikke like høyt innhold av proteiner som i mange andre melketyper.

Smak: Melken gir en nøytral smak av mandel.

LES OGSÅ: Har du kuttet ut melka? Les dette!

Kamelmelk

Innhold per glass: 120 kcal, 5,8 gram fett.

Fordeler: Kamelmelk har lavere innhold av fett og kolesterol enn kumelk, men inneholder fem ganger så mye C-vitamin. Kamelmelk inneholder også insulin og kan være bra for personer med type 2 diabetes. Den inneholder laktose, men mindre mengde enn kumelk.
Ulempe/smak: Melken er ganske utvannet og smaker forholdvis salt.

Havremelk:

Innhold per glass: 70 kcal, 1,4 gram fett.

Fordeler: Havremelk er laget av væsken som er igjen etter at havre er bløtlagt i vann. Dermed kan du lage det hjemme, prøv for eksempel denne oppskriften fra opplysningskontoret for brød og korn (ekstern lenke).
Ulemper: Havremelk har lite gluten, men er ikke glutenfri. Lager du den hjemme er det også lite innhold av kalsium, vitaminer og mineraler. Kjøper du ferdig bør du sjekke at dette er tilsatt.

LES OGSÅ: Melk kan beskytte mot diabetes 2

Rismelk:

Innhold per glass: 110 kcal, 2,4 gram fett

Fordeler: Rismelk har et høyt innhold av fiber som kan hjelpe med å senke kolesterolnivået ditt.
Ulemper: Den har lite kalsium og proteiner, og passer ikke for barn.

Smak: Litt søtere enn vanlig kumelk.

Soyamelk:

Innhold per glass: 65 kcal, 4,8 gram fett

Fordeler: Den kan drikkes av laktoseintolerante. Den inneholder samme nivåer av kalsium, proteiner, kalium, vitamin A og D som kumelk. Den har også forsvinnende lite mettet fett og har færre kalorier enn annen melk.
Ulemper: Soyabønner er opprinnelig veldig bitre og derfor er melken sterkt behandlet for å gjøre smaken bedre. Dette gjør at den er mindre naturlig enn de fleste tror den er. Noen inneholder også søtstoffer, så sjekk etiketten.

Smak: Den er ikke så ulik kumelk.

Geitemelk fra Tine. Foto: Tine.no
Geitemelk fra Tine. Foto: Tine.no Vis mer
Mandelmelk. Dette er det også enkelt å lage hjemme. Foto: BlueDiamond.com
Mandelmelk. Dette er det også enkelt å lage hjemme. Foto: BlueDiamond.com Vis mer
Havremelk fra Oatly. Foto: Oatly.com
Havremelk fra Oatly. Foto: Oatly.com Vis mer
Rismelk fra Rice Dream. Foto: Tastethedreams.com
Rismelk fra Rice Dream. Foto: Tastethedreams.com Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop