Legebehandling

Hvis du får en alvorlig sykdom

…hvilken hjelp kan du forvente å få?

TILFELDIG: Selv om vi gjør vårt beste for å leve sunt er det dessverre ikke alt man rår over. Kroniske plager eller livstruende sykdommer kan tross alt ramme hvem som helst. Men hva har du krav på av hjelp? Foto: REX/Juice/All Over Press
TILFELDIG: Selv om vi gjør vårt beste for å leve sunt er det dessverre ikke alt man rår over. Kroniske plager eller livstruende sykdommer kan tross alt ramme hvem som helst. Men hva har du krav på av hjelp? Foto: REX/Juice/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle håper vi på å leve et langt og godt liv med god helse, og at vi aldri opplever å rammes av en alvorlig sykdom.

Og selv om vi gjør vårt beste for å leve sunt, er det dessverre ikke alt man rår over. Kroniske plager eller livstruende sykdommer kan tross alt ramme hvem som helst.

Dette er en følelse de fleste av oss har kjent på etter at nyheten om Gunhild Stordalens sykdom ble offentliggjort. Gener og tilfeldigheter har langt mer å si enn god karma.

Så hva om du skulle rammes av en alvorlig sykdom, og du ikke har økonomisk mulighet til å oppsøke privatklinikker i utlandet? Hva slags hjelp har du egentlig krav på?

LES OGSÅ: Min største frykt var å bli pleietrengende

Alle har krav på hjelp

FN har nylig kåret Norge til verdens beste land å leve i, der forventet levealder var en av de avgjørende faktorene.  

Norge sies jo å ha et svært godt helsesystem, der vi alle har et gratis helsetilbud – i hvert fall nesten gratis. Vi må jo tross alt betale for timen hos fastlegen.

Men i motsetning til for eksempel USA, er vi ikke avhengig av å ha svindyre forsikringer dersom vi skulle trenge medisinsk behandling. Her til lands har alle krav på helsehjelp.

HELSETILBUD: Her til lands har alle krav på helsehjelp, men dersom det ikke er akutt må du nok regne med litt ventetid. Foto: REX/Mito Images/All Over Press
HELSETILBUD: Her til lands har alle krav på helsehjelp, men dersom det ikke er akutt må du nok regne med litt ventetid. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Når du mister håret, lyser det sykdom

– Dersom du trenger øyeblikkelig hjelp så får du det. Men dersom det er snakk om sykdommer som ikke krever øyeblikkelig hjelp kan du nok forvente litt ventetid, sier kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist ved Helsedirektoratet, til KK.no.

– Det er ikke slik at du ikke får helsehjelp fordi du ikke har stor økonomisk frihet. Er du for eksempel kroniker, med behov for medisiner i årevis, så får du det. I noen tilfeller er det vel og merke snakk om å betale en egenandel også, men denne er relativt lav.

Du kan også forvente å få livslang oppfølging dersom det skulle være nødvendig.

Avhengig av alvorlighetsgrad

Skulle du trenge en behandling eller en operasjon vil du som regel ha en venteliste å forholde deg til. Men dette avhenger riktignok av sykdommens alvorlighetsgrad. Pasienter med kreft for eksempel, skal ikke vente unødvendig lenge på utredning og behandling.

LES OGSÅ: Vi vasker oss kronisk syke

ALVORLIG: Hvor raskt du får behandling avhenger av sykdommens alvorlighetsgrad. Pasienter med kreft for eksempel, skal få raskt hjelp. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
ALVORLIG: Hvor raskt du får behandling avhenger av sykdommens alvorlighetsgrad. Pasienter med kreft for eksempel, skal få raskt hjelp. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Anbefalingen er at henvisningen bør være vurdert innen 5 virkedager, utredningen påbegynt innen 10, og første behandling startet innen 20 virkedager, står det på Helsedirektoratets nettside Helsenorge.no.

Men alle pasienter som henvises til et behandlingssted har krav på vurdering av sin helsetilstand innen 30 virkedager etter henvisningen er mottatt. Har du for eksempel fått henvisning til en spesialist, vil den vurderes ut ifra hvor alvorlig tilstanden er, og du kan forvente ett av to utfall:

Enten at du blir en såkalt rettighetspasient, der du får rett til prioritert helsehjelp med en frist for når spesialisthelsetjenesten senest skal ha startet helsehjelpen.

Eller at du får et tilbud om helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, men behandlingen ikke er prioritert, og du derfor ikke får en juridisk bindende frist. Men du vil likevel få beskjed om når du kan forvente å få behandling.

LES OGSÅ: Blod i urinen? Dette bør du vite

FRITT SYKEHUSVALG: Du har selv rett til å velge hvilket sykehus du skal få din operasjon eller behandling på. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
FRITT SYKEHUSVALG: Du har selv rett til å velge hvilket sykehus du skal få din operasjon eller behandling på. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Du kan selv velge behandlingssted

Hvor lang ventetiden er på de ulike sykehusene kan variere. Noen steder er ventetiden lang, andre steder er den kortere. Men det betyr ikke at du ikke har noen andre valg enn å vente.

Nyquist påpeker at du også har muligheten til fritt sykehusvalg. Dette betyr at du selv kan velge hvor du ønsker behandling eller operasjon, og du kan for eksempel velge det stedet som har kortest ventetid.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får kreft i 30-årene

– Dersom ventetiden er lang på ditt nærmeste sykehus, kan du velge å få din behandling eller operasjon på et annet sykehus som har kortere venteliste. Og da vil du også kunne få økonomisk bistand for å reise dit, forklarer han.

Og hvis du mener du ikke har fått den helsehjelpen du har krav på, har du også rett til å klage. Dette gjør du ved å sende inn en skriftlig klage til Fylkesmannen, innen fire uker etter at du som pasient har fått tilstrekkelig kunnskap til å fremme en klage.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer