<strong>HVITE FRISTELSER:</strong> Akkurat dette hvite bæret smaker ananas, men en svensk hobbygartner har dyrket frem et hvitt jordbærsmakende jordbær som til og med allergikere tåler.  Foto: Waitrose
HVITE FRISTELSER: Akkurat dette hvite bæret smaker ananas, men en svensk hobbygartner har dyrket frem et hvitt jordbærsmakende jordbær som til og med allergikere tåler. Foto: Waitrose Vis mer

Allergi

Hvite jordbær til allergikere

Alle burde få spise jordbær, men allergikere burde holde seg unna de røde. De hvite, derimot!

Publisert
Sist oppdatert
Jordbær er smaken av sommer, følelsen av forelskelse, og...

...opplevelsen av kløende munn for allergikere.

Kjemiingeniøren og hobbygartneren Åke Truedsson fra Skåne i Sverige har dyrket frem et hvitt jordbær, som selv allergikere kan spise. Ikke vet vi hvordan han ser at de er modne, men smaken skal visstnok være den samme, ifølge Svenska Dagbladet.

Med sin kunnskap om planter og kjemi, har han over tid krysset og sådd seg frem til hvite, store jordbær, som ikke får tungen til å klø og elveblesten til å plage den allergiske.

Det er nemlig proteinet i den røde fargen som fremkaller allergien, og den er selvsagt borte når bærene blir hvite.

LES OGSÅ: Allergisk? Ikke gjør disse feilene!

20 års arbeid...

Det tok gartneren to år å få bort rødfargen, og siden har arbeidet fortsatt - i 20 år. Problemet med jordbærene er at de ikke er like holdbare og faste som de røde, og dermed må de spises direkte fra planten.

Husk forøvrig, allergisk eller ikke, å vaske jordbærene før du spiser dem.

Dyrk dine egne

KK.no kan ikke forsikre om at de hvite månedsbærene Anne Havåg Holter Hovind - bak hagebloggen Moseplassen (ekstern lenke) - har sådd og dyrket er allergivennlige, eller om de hvite jordbærene hennes er trygge for deg som ikke tåler jordbær, men det er kanskje verdt et forsøk?

LES OGSÅ: Mat kan forverre pollenallergi

Støttet av forskere

Svenske forskere ved Lunds universitet støtter Truedsson i at det er det "røde" proteinet som er grunnen til jordbærallergi.

Jordbærallergikere opplever kløe og opphovning i munn og svelg når de spiser bæret. Forskerne undersøkte et hvitt jordbær kalt Sofar, og resultatet viste at det nesten ikke hadde noe av allergiproteinet.

Proteinet ligner et kjent allergen i bjørkepollen og i rå epler, skriver Allergiviten.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer