<strong>SPIS MER SORT HVITLØK:</strong> Sort hvitløk er litt mildere i smaken enn rå hvitløk, og gir derfor ikke den dårlige ånden. Likevel er den over dobbelt så sunn. Foto: Getty Images/iStockphoto
SPIS MER SORT HVITLØK: Sort hvitløk er litt mildere i smaken enn rå hvitløk, og gir derfor ikke den dårlige ånden. Likevel er den over dobbelt så sunn. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Supermat

Hvitløken som ikke gir deg dårlig ånde

Sort hvitløk inneholder dobbelt så mye antioksidanter som rå hvitløk.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at det har blitt et stort fokus på supermat.

Stadig vekk dukker det opp grønnsaker, frukt, frø og annet som kan by på mange flere fordeler enn bare spennende smaker.

For eksempel kan avokado bidra til å holde deg ung, og kiwi er en fem ganger så effektiv kilde til C-vitaminer som brustabletter.

I tillegg dukker det opp nye spennende varer på radaren. For kort tid siden ble søkelyset blant annet satt søkelyset på chiafrø, som er proppfullt av omega-3, proteiner og viktige aminosyrer.

Nå er det hvitløk som får litt ekstra oppmerksomhet, men ikke den sorten som er mest vanlig for folk flest. Sort hvitløk er nemlig enda mer fordelaktig.

Denne ganger er det hvitløk som får all oppmerksomheten, men ikke løksorten som er den vanligste for mange - Nå er det nemlig sort hvitløk som gjelder, skriver helsenettsiden LiveStrong.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: To brødskiver om dagen holder

<strong>UNNGÅ DEN DÅRLIGE ÅNDEN:</strong> Selv om hvitløk smaker utrolig godt er det mange som dropper deg for t de ikke skal forgifte kollegaer eller familie. Sort hviløk har fordelene -  uten ånden! Foto: Colourbox.com
UNNGÅ DEN DÅRLIGE ÅNDEN: Selv om hvitløk smaker utrolig godt er det mange som dropper deg for t de ikke skal forgifte kollegaer eller familie. Sort hviløk har fordelene - uten ånden! Foto: Colourbox.com Vis mer

Sort hvitløk

Med mindre skarp smak og nesten dobbelt så mye antioksidanter som fersk hvitløk, kan sort hvitløk være noe av det beste du kan spise.

I motsetning til vanlig hvitløk, blir den sorte varianten fermentert (eller gjæret) som hele knoller under høy temperatur. Dette bidrar til at løken blir mer allsidig og at smaken blir mildere og søtere. I tillegg unngå du hvitløksånden!

De kraftfulle antioksidantene du finner i den sorte hvitløken beskytter cellene fra sykdommer og kan bidra til å holde deg ung lenger. Ettersom vi blir eldre vil sol, forurensning og eventuelt røyk bidra til at kroppen «ruster», og antioksidantene kan forsinke denne prosessen.

Bruk løken på samme måte som du ville brukt fersk hvitløk, for eksempel i pastaretter, supper og gryter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Vannmyten du ikke bør tro på

Kefir

Men sort hvitløk er ikke den eneste supermaten du bør gi plass til i kostholdet ditt. Kefir har lignende smak som yoghurt, men melkedrikken er egentlig en tykk smoothie som er proppfull av proteiner.

Disse proteinene er veldig enkelt for kroppen å fordøye, og drikke er derfor til og mer egnet for personer med laktoseintoleranse. Siden den inneholder massevis av de magevennlige bakteriene probiotika, ha den fordeler for immunsystemet, fordøyelsessystemer og kan faktisk senke det dårlige kolesterolet.

Det er også en super kilde til vitamin D og kalsium.

Ta deg et glass kefir til frokost eller som en liten snacks. Men ikke overdriv inntaket, ettersom det kan hende kroppen må vende seg til bakteriene probiotika. Begynn gjerne med et lite glass og øk mengden litt hver femte dag.

LES OGSÅ: Dropp isbitene på ferien

<strong>STORE FORDELER:</strong> En av de største fordelene med hampfrø er at de inneholder sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for blant annet huden og hjernen din. Foto: Thinkstock.com
STORE FORDELER: En av de største fordelene med hampfrø er at de inneholder sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for blant annet huden og hjernen din. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hampfrø

Som vi har skrevet om tidligere kommer hampfrø (Fructus Cannabis) fra nøttefrukten Cannabis saltiva. Men selv om planten heter Cannabis saltiva har ikke mathamp noen narkotisk effekt, fordi det ikke inneholder ikke de sterktvirkende alkaloidene.

Grunnen til at frøene har blitt så populære, er at de inneholder flust av viktige næringsstoffer, deriblant protein og sunne fettstoffer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Hampfrø er også veldig allsidige frø, og kan spises rå, ristet, uristet eller som tilskudd i andre matretter. En av de største fordelene med hampfrø er at de inneholder sunne fettsyrer – og da særlig omega-3 og omega-6, som er viktig for alt fra huden til hjernen din.

I tillegg til å inneholde mye sunne fettsyrer, er hampfrøene også rike på protein. Ja, hele hampfrø inneholder opp mot 25 prosent protein, og derfor er frøene et supert tilskudd for vegetarianere og andre som ikke får i seg nok protein gjennom kosten.

Vet du hvor man får kjøpt sort hvitløk i Norge? Tips oss her:
tonere@kk.no


LES OGSÅ: Ikke gjør dette med restene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer