Prevensjon

Hvor effektiv er prevensjonen din?

Den er kanskje ikke så bra som du tror.

PREVENSJON: I dag finnes det mange typer prevensjonsmiddel på markedet. Men hva er egentlig det sikreste? Foto: auryndrikson - Fotolia
PREVENSJON: I dag finnes det mange typer prevensjonsmiddel på markedet. Men hva er egentlig det sikreste? Foto: auryndrikson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilket prevensjonsmiddel du skal bruke når det finnes så mange ulike typer.

I dag kan du velge mellom alt fra p-piller, p-plaster, p-ring, p-sprøyte, p-stav og spiral med hormoner eller kobber, til angrepiller, kondom, sæddrepende middel og pessar.

Men hva er egentlig det sikreste alternativet?

LES OGSÅ: Kondom gir kvinner friskere underliv

P-PILLER: Det er fort gjort å glemme å ta p-pillen en dag. Det er alt som skal til for å bli gravid.  Foto: Knut Wiarda - Fotolia
P-PILLER: Det er fort gjort å glemme å ta p-pillen en dag. Det er alt som skal til for å bli gravid. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer

Langtidsbehandlinger

Ifølge Mette Haase Moen, som er overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, er de beste prevensjonsmidlene de vi kvinner ikke styrer selv.

Det er nemlig mange av oss som er noen skikkelige surrekopper.

– Prevensjonsmidler, som p-piller og kondomer, er lett å glemme fordi man må holde styr på det selv. I tillegg er det fare for at kondomet sprekker, blir tatt på for sent eller fallet av når man trekker seg tilbake.

– Jeg mener de sikreste metodene er langtidsbehandlinger som kvinner ikke selv rår over. Dette kan for eksempel være spiral, p-stav eller p-sprøyte, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha kondomer lett tilgjengelig

(saken fortsetter under bildet)


Fort gjort å glemme

P-piller er et av de mest populære prevensjonsmidlene her til lands. Og det er ikke rart, for det gir god beskyttelse mot graviditet, har en positiv effekt på menssmerter og kan redusere sterke mensblødninger.

KK.no har tidligere skrevet at p-piller også kan brukes for å utsette menstruasjon, eller droppe å ha den i det hele tatt. Dette er fordi blødningene du har i pausen mellom p-pillebrettene er kunstige og ikke nødvendige for systemet ditt.

Men, som du sikkert har opplevd dersom du går på p-piller, er det fort gjort å glemme å ta pillene en dag. Og det er da det begynner å bli et sjansespill.

– Dersom du glemmer å ta pillen er det en slingringsmonn på omtrent 12 timer. Ved kontinuerlig bruk uten pause øker sikkerheten for å ikke bli gravid, og kvinner kan unngå menstruasjons-blødninger sånn mer eller mindre, forteller Haase Moen.

Nedenfor ser du hennes liste over de sikreste og mest usikre prevensjonsmidlene:

Høy sikkerhet (under én prosent risiko for graviditet per år ved korrekt bruk)
• Sterilisering
• P-stav
• Hormonspiral
• Spiral
• P-piller
• P-ring

Akseptabelt (én til ti prosent risiko for graviditet per år ved korrekt bruk)
• Minipille
• Kondom

Usikkert (mer enn ti prosent risiko for graviditet per år)
Avbrutt samleie
• Sikre perioder (omtrent syv til ti dager før ventet menstruasjon)

LES OGSÅ: Slik får du på ham kondom

Ny prevensjon

Ifølge Prevention.com er en ny type prevensjon under utvikling. Den går under navnet «periodepillen», og skal kun tas i periodene du har sex.

Ifølge Preventions rådgiver, Mary Jane Minkin, er dette prevensjonsmidlet ekstremt pålitelig i forhold til p-piller som krever en innsats for å huske å ta daglig.

- Hvis du tar p-pillen regelmessig er det kun én til to prosent fare for graviditet, men forskning viser at gjennomsnittlig glemmer kvinner å ta pillen opptil fire ganger i måneden, har hun sagt.

Men om «periodepillen» vil bli det beste prevensjonsmidlet er forskere foreløpig usikre på fordi det allerede finnes en rekke sikre alternativer på markedet.

LES OGSÅ: Spiral kan hjelpe på humørsvingninger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer