Alkoholenheter

Hvor mye alkohol kan du egentlig drikke?

Fort gjort å bikke den anbefalte maksgrensen. Finn ut hvor mye som er ok.

FULL/KONTROLL: Lær deg hvor mange alkoholenheter øl , vin og drinker inneholder, og få kontroll på alkoholbruken. Foto: Colourbox
FULL/KONTROLL: Lær deg hvor mange alkoholenheter øl , vin og drinker inneholder, og få kontroll på alkoholbruken. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nylig lanserte Helsedirektoratet en kampanje kalt "Hvite uker", for å få oss nordmenn til å bli mer bevisste på vårt forhold til alkohol. Mellom linjene skjønner vi at vi oppfordres tl å drikke mindre.

Vårt alkoholforbruk har økt kraftig de siste årene. Hele 17 prosent siden 2000, noe som betyr at hver nordmann får i seg syv liter ren alkohol i året.Så hvor mye er det ok å drikke? Vel, det vil ikke Helsedirektoratet fortelle oss. I Sverige anbefales ikke kvinner å drikke mer enn 1,56 alkoholenhet om dagen, eller 11 alkoholenheter i uka. I Danmark er retningslinjen litt rundere. Her skilles det ikke mellom kvinner og menn, og det anbefales ikke å få i seg mer enn 13 enheter.

Hvis vi følger Verdens Helseorganisasjons anbefalninger burde vi kvinner ikke drikke mer enn 14 alkoholenheter i uka - gjør vi det, regnes vi som storforbrukere.

Derfor blir kvinner mest fylesyke

UNNGÅ TØMMERMENN: Drikk med måte, alterner med vann, og ikke legg deg på tom mage. Da unngår du den kjipe hodepinen dagen derpå. Foto: Colourbox
UNNGÅ TØMMERMENN: Drikk med måte, alterner med vann, og ikke legg deg på tom mage. Da unngår du den kjipe hodepinen dagen derpå. Foto: Colourbox Vis mer

Så mye er en enhet


Da er selvsagt spørsmlet - hvor mye alkohol er en enhet? Nei, det er ikke så enkelt som at en øl eller drink tilsvarer én enhet.

Norge bruker samme mål for alkoholenheter som WHO og våre naboland (noen land, som Storbritannia, beregner på egen måte). En alkoholenhet tilsvarer da 15 ml ren alkohol, eller i vekt 12,8 gram alkohol. Dermed blir alkohlregnskapet slik:

En flaskeøl på 0,33 l med en alkoholprosent på 4,5 tilsvarer én alkoholenhet.

En halvliter øl med aloholprosent på 4,5 tilsvarer 1,52 alkoholenheter.

Et glass vin med 12 prosent alkohol utgjør én enhet. Er alkohlprosenten på 12,5 utgjør glasset 1,25 enhet.

Merk deg at vinglasset det er snakk om er på 1,5 dl. Du fyller kanskje mer i glasset selv, og da vil altså vinglasset utgjøre flere enheter enn nevnt her.

Hvor mange alkoholenheter en drink utgjør avhenger av både hva lags og hvor mye sprit som er brukt. Det er i utgangspunktet ikke lov å servere drinker med mer enn 4 cl sprit med alkoholprosent på 40 i restauranter og barer i Norge. Dermed vil en drink inneholde så vidt over én alkoholenhet.

Så lang tid tar det før du blir edruFort gjort å overskride

SOm du ser skal det ikke mange halvliterne eller vinglassene til før du har overskredet grensen til WHO, og blitt en storforbruker. Det går jo fort med en vinflaske i løpet av uken, og kanskje en til pluss noen øl og drinker i helgen.

Tenk bare - når du har drukket tre halvlitre har du fått i deg nesten en tredjedel av de 14 enhetene som holder deg under storforbruker-kategorien.

Uansett har sikkert Helsedirektoratet ret i at vi alle bør bli mer bevisste på alkoholforbruket vårt. Men siden alkohol er noe vi ofte forbinder med kos og hygge bør du ikke ha dårlig samvittighet fordi du ikke er avholds. Uansett bør du prøve å holde en viss kontroll på inntaket, for eksempel ved å følge reglene under.

Gylne drikkeregler:
  • Ikke drikk på tom mage.
  • Drikk sakte og nyt, ikke bælme nedpå.
  • Drikk et glass vann mellom hvert glass alkohol.
  • Ta en pause når du kjenner deg brisen.
  • Hopp over den siste drinken.
  • Pass på venninnene dine hvis de er fulle
  • Vis "sisterhood" og ta vare på ukjente jenter hvis du ser at de er veldig fulle.

TID FOR UTEPILS: Snart er det klart for pils i sola, men pass bare på at det ikke blir for mye! Foto: www.jupiterimages.com
TID FOR UTEPILS: Snart er det klart for pils i sola, men pass bare på at det ikke blir for mye! Foto: www.jupiterimages.com Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer