Alkohol

Hvor mye drikker du, egentlig?

Bare tre vinflasker i uken gjør deg til en storforbruker.

NULL KONTROLL: De færreste har oversikt over hvor mye alkohol de får i seg i løpet av en uke. Foto: Colourbox
NULL KONTROLL: De færreste har oversikt over hvor mye alkohol de får i seg i løpet av en uke. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du full kontroll på hvor mye alkohol du får i deg når du først drikker? Antagelig har du ikke peiling.

For selv om du klarer å huske deg frem til at du under venninnemiddagen forrige fredag drakk tre vinglass og tre drinker, har du ingen oversikt overhvor mange alkoholenheter det er snakk om, har du?

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mest fyllesyke

For det er ikke slik at et glass vin eller en drink tilsvarer én alkoholenhet. Det er litt mer innviklet enn som så.

I Norge er en alkoholenhet 15 ml ren alkohol, eller i vekt 12,8 gram alkohol. Det tilsvarer en flaskeøl på 0,33 l med alkoholprosent på 4,5. Hvis du i løpet av barbesøket drikker fem flasker Sol, betyr det at du har fått i deg fem alkoholenheter.

Dersom du heller drikker fem halvlitre, får du med andre ord i deg mer enn fem alkoholenheter. Hvis det er snakk om vanlig øl med 4,5 prosent alkohol, har du da fått i deg cirka 7,5 alkoholenheter. Én halvliter består av 1,52 alkoholenheter.

LES OGSÅ: Hva skal du drikke om du er på slanker'n?

Drikker du heller vin? Her vil mengden vin som tilsvarer en alkoholenhet avhenger av vinens alkoholprosent. En vinflaske med en alkoholprosent på 12 utgjør seks alkoholenheter. Er alkoholprosenten 12,5, utgjør en vinflaske 6,25 alkoholenheter.

Hvis vi regner om i standard vinglass på 1,5 dl, utgjør et glass med 12 prosents vin én alkoholenhet. Holder vinen 12,5 prosent alkohol, utgjør et vinglass 1,25 alkoholenheter.

Når det gjelder drinker varierer dette også utfra hva slags sprit det er snakk om. Hvis vi for eksempel tar en mojito, så inneholder den 4 cl rom. Bacardi rom har en alkoholprosent på cirka 33 prosent. Dermed utgjør en mojito litt mindre enn én alkoholenhet. (Dersom drinken inneholder 4,5 cl rom, består den av én alkoholenhet.)Mer enn 14 enheter = storforbruker

Hvis vi da legger til at Verdens Helseorganisasjon definerer en kvinne som drikker mer enn 14 alkoholenheter i uken som en storforbruker, hva tenker du da?

Det betyr med andre ord at om du i løpet av helgen drikker mer enn 10 halvlitre, så defineres du som en storforbruker av alkohol. Får du i deg mer enn tre vinflasker med 12 prosent alkohol har du overskredet grensen, og er altså en storforbruker.

Norske helsemyndigheter har ingen retningslinjer for hvor mange alkoholenheter som bør være maks inntak i uken, men presiserer at du bør drikke med måte og unngå å få høy promille.

Gylne drikkeregler:
  • Ikke drikk på tom mage.
  • Drikk sakte og nyt, ikke bælme nedpå.
  • Drikk et glass vann mellom hvert glass alkohol.
  • Ta en pause når du kjenner deg brisen.
  • Hopp over den siste drinken.
  • Pass på venninnene dine hvis de er fulle
  • Vis "sisterhood" og ta vare på ukjente jenter hvis du ser at de er veldig fulle.
SÅ LITE: Dette glasset inneholder 1,5 dl vin. Er vinen 12 prosents, utgjør dette en alkoholenhet. Foto: Wikimedia
SÅ LITE: Dette glasset inneholder 1,5 dl vin. Er vinen 12 prosents, utgjør dette en alkoholenhet. Foto: Wikimedia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer