Parforhold

Hvor mye har aldersforskjell å si?

Her er fordelene og ulempene ved å falle for noen som er eldre, eller yngre enn deg.

ALDERSFORSKJELL: Alder er bare et tall, og det skal i hvert fall ikke stå i veien for kjærligheten. Men er det bare fryd og gammen og være i et forhold der aldersforskjellen er stor? Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press
ALDERSFORSKJELL: Alder er bare et tall, og det skal i hvert fall ikke stå i veien for kjærligheten. Men er det bare fryd og gammen og være i et forhold der aldersforskjellen er stor? Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies mye rart om kjærligheten; den kan gjøre oss blind, og den kjenner verken grenser eller alder.

Men er det egentlig slik, eller er dette bare tåpelige utsagn fra mennesker i kjærlighetsrus?

Østerriske forskere har tidligere hevdet å ha kommet fram til hva som er den «perfekte aldersforskjellen» mellom to mennesker i et parforhold.

Ifølge studien, som KK.no tidligere har omtalt,  passer kvinner best sammen med menn som er fire år eldre, mens menn bør ha en kvinne som er seks år yngre.

I virkeligheten er det dessverre ikke så lett å bestemme seg for å forelske seg i en mann bare fordi han har den rette alderen, og noen ganger kan aldersforskjellene være langt større.

NOEN ULEMPER: Forhold med store aldersforskjeller kan ha sine fordeler, men det kan også ha flere ulemper. Med alderen er det for eksempel noen sykdommer som kan påvirke menneskers seksualitet, hyppigere enn andre sykdommer. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press
NOEN ULEMPER: Forhold med store aldersforskjeller kan ha sine fordeler, men det kan også ha flere ulemper. Med alderen er det for eksempel noen sykdommer som kan påvirke menneskers seksualitet, hyppigere enn andre sykdommer. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press Vis mer

– Når det gjelder voksne mennesker, er det ingen grense for hvem man selv velger som partner, selv om aldersforskjellen kan være stor. Dette vil være individuelt. Er det en stor aldersforskjell mellom et par, kan jo fordelene for eksempel være at man er sammen med en person med livserfaring og trygghet – noe som kan være en stor faktor for tilhørighet, sier sexolog og sexologisk rådgiver, Ulla Aasland til KK.no.

Samtidig kan også store aldersforskjeller ha visse ulemper, for eksempel kan det være at man har ulike preferanser med tanke på aktivitetsnivå og interesser. Og jo eldre man blir, jo tydeligere kan forskjellene bli når det kommer til helse.

Helse påvirker sexlivet

– Med alderen er det også noen sykdommer som vi ser kan påvirke menneskers seksualitet hyppigere enn andre sykdommer. Dette kan være sykdommer som leddgikt, kroniske ryggsmerter og hjerteinfarkt. Sykdom kan føre med seg smerte og redsel for smerte, inkontinens, manglende muskelkraft, og ufrivillige bevegelser, forklarer hun.

Sykdom kan også medføre medisinering som påvirker slimhinner og potens, og resultatet er at det kan gå ut over parets sexliv. Men dette gjelder også for hormonendringer som følger med alderen.

– Både kvinner og menn kan oppleve fall i testosteron-nivået, og for kvinner gjelder dette også progesteron og østrogen. Alle disse hormonene kan påvirke lystfølelsen. Dessuten kan reduksjon av disse hormonene hos kvinner, også føre til tynnere og mindre elastiske slimhinner i skjeden, noe som igjen kan føre til utfordringer for mange, forklarer Aasland.

DEMI OG ASHTON: Sexologisk rådgiver Ulla Aasland tror at berømtheter som Demi Moore kan ha hjulpet med å endre våre holdninger til forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen.  Foto: Allstar Picture Library / Alamy/All Over Press
DEMI OG ASHTON: Sexologisk rådgiver Ulla Aasland tror at berømtheter som Demi Moore kan ha hjulpet med å endre våre holdninger til forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen. Foto: Allstar Picture Library / Alamy/All Over Press Vis mer

Kvinner blir «cougars»

Når vi ser en eldre mann med en yngre jente tenker vi kanskje ikke så mye over det lenger, men hva når en kvinne finner seg en yngre mann? Aasland tror våre holdninger til slike forhold har blitt noe endret i løpet av de siste årene.

– Media med berømte damer som Madonna og Demi Moore, og tv-serier som «Sex and the City» og «Cougar Town», har bidratt i en positiv retning med tanke på synliggjøring og aksept av forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen, sier hun.

– Før kunne man anse kvinnens rolle i samfunnet som avhengig av mannen. Kvinnen ble ansett som uten seksuelle tanker og følelser, kun som en som ivaretar familie og reproduksjon. Mannen ble ansett som en overordnet av familien og økonomien, legger hun til.

Hun tror at disse rollene fortsatt kan prege menneskers tankegang, og at dette kan være grunnen til at noen tenker at det er mer akseptert om en mann er sammen med en yngre kvinne, enn om en kvinne er sammen med en yngre mann.

– Dagens kvinner har valg, er sterke, selvstendige og trenger ikke være avhengig av andre for å klare seg i samfunnet. Dette bidrar til at de også velger hvilke menn de selv ønsker, uavhengig om han er yngre enn henne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer