Kjøleskap

Hvor mye mat har du i kjøleskapet?

Blir det for fullt kan det faktisk gjøre deg syk.

VELDIG FULLT?: Har du mye mat i kjøleskapet? Det er ikke nødvendigvis så lurt.  Foto: fuzzbones - Fotolia
VELDIG FULLT?: Har du mye mat i kjøleskapet? Det er ikke nødvendigvis så lurt. Foto: fuzzbones - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I disse dager begynner mange av oss å hamstre opp med mat, slik at vi er helt sikre på å ha alt vi skulle trenge eller få lyst på i juleferien.Og ja, det er deilig å titte inn i et kjøleskap som bugner over av fristende mat, men et stappfullt kjøleskap er ikke nødvendigvis så sunt.

Vil ikke fungere optimalt

– Stapper du kjøleskapet for fullt vil det bli dårligere sirkulasjon av luft i kjøleskapet, og dette gjør det vanskeligere å holde temperaturen nede, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Einar Strand til KK.no.Kjøleskapets oppgave er å kjøle ned matvarene. Og for å kunne opprettholde den ideelle temperaturen på fire grader, sirkulerer det kald luft gjennom hele kjøleskapet. Når alle hyllene er overfylte blir denne sirkulasjonen svekket, og resultatet er at temperaturen stiger.

Øker faren for kryssforurensing

Men er det egentlig så farlig at temperaturen stiger noen grader? Svaret er ja! Det kan være direkte helsefarlig hvis du er riktig uheldig. Jo, varmere det blir, jo lettere er det nemlig for sykdomsfremkallende bakterier å formere seg på matvarene.– I julen oppbevarer du gjerne rakfisk, bløte oster eller rått kjøtt i kjøleskapet. Dette er råvarer med størst risiko for å utvikle disse sykdomsfremkallende bakteriene, og bør derfor behandles riktig, sier Strand.Varmebehandlig, som koking og steking, dreper bakteriene i maten. Det er derfor det er de rå matvarene som utgjør den største trusselen.– Dersom varene i tillegg er dårlig emballert kan dette føre til kryssforurensning av bakterier. Dette vil si at rå og ubehandlede varer kan overføre de sykdomsfremkallende bakteriene til for eksempel kokt mat.LES OGSÅ: Disse ingrediensene bør du alltid ha i skapet

Nedkjøling av middagsrester

Etter julens mange middagsselskaper sitter man ofte igjen med mye restemat. Kanskje blir det litt ribbe til frokost, og restene av lutefisken til middag. Men hvordan skal man egentlig behandle disse restene?Skal du spare på mat som er varmet opp bør du først sørge for å kjøle maten raskt ned. Men dette bør ikke gjøres i kjøleskapet. – Setter du varm mat inn i kjøleskapet vil temperaturen i skapet stige. Det kan også føre til at det dannes kondens og økt fuktighet, som igjen forbedrer vekstvilkårene for bakterier. Maten bør ideelt sett kjøles ned til minst ti grader før det settes i kjøleskapet, og dette kan du gjøre ved å plassere bollen i kaldt vann, forklarer Strand.I den kalde årstiden kan du også sette maten til nedkjøling på verandaen, eller ute i snøen til det oppnår riktig temperatur. Men også her er det viktig at du sørger for å ha en tett beholder å oppbevare det i.

Tips til oppbevaring av mat

Strand har flere gode tips til hvordan du best kan sørge for at maten holder seg fersk så lenge som mulig. Og det første du bør tenke på er altså å pakke maten godt inn.– For å unngå kryssforurensning bør du oppbevare maten i tette beholdere, eller bruke et innpakkingsmateriale som er beregnet på matvarer. Cellofan, folie eller plastposer du får kjøpt i butikken skal være merket med dette, sier han.En annen ting du må passe på er selvfølgelig å ikke overfylle kjøleskapet. Sørg for å ha litt plass mellom varene. – Mange har en tendens til å fylle kjøleskapet med varer du slett ikke trenger å oppbevare kaldt. Dette kan være grønnsaker og frukt, syltetøy eller boksmat. Tar du ut disse varene vil du straks få litt bedre plass. Du bør også tenke på hvor i kjøleskapet du legger maten. Det beste er å plassere de mest kritiske varene der kjøleskapet alltid holder seg kaldt. Finn ut hvor i ditt kjøleskap temperaturen holder seg mest stabilt - ofte er dette nederst i kjøleskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer