<strong>BØR AVRIMES EN GANG I ÅRET:</strong> For mye is i fryseren kan senke sirkulasjonen og føre til at den ikke holder seg kjølig nok - og dermed ødelegge matvarene. Foto: Thinkstock.com
BØR AVRIMES EN GANG I ÅRET: For mye is i fryseren kan senke sirkulasjonen og føre til at den ikke holder seg kjølig nok - og dermed ødelegge matvarene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Helse

Hvor ofte avrimer du egentlig fryseren?

For mye is kan føre til at matvarene blir raskere ødelagt.

Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss er klar over at det er viktig å oppbevare matvarene riktig for å sikre kvaliteten til produktene.

Temperaturen i kjøleskapet ditt er spesielt viktig, og faktisk kan en pakke kjøttdeig bli fordervet etter bare ett døgn hvis det er over syv grader.

Men hva med fryseren din?

Ettersom mange av matvarene blir liggende i flere måneder, er det selvsagt også viktig at du har riktig temperatur her, og et viktig grep er å avrime den.

LES OGSÅ: Be servitøren droppe disse

Kan bidra til at matvarene blir ødelagt

– Hvor ofte du bør avrime fryseren avhenger av hvor mye den blir brukt - da tenker jeg spesielt på hvor ofte døren blir åpnet og lukket, forteller Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert, og forfatter av boken «Rent - så enkelt!».

Ut i fra sitt eget bruk pleier hun å avrime fryseren én gang i året. Det vil mest sannsynlig også være passende for mange andre.

Men det er nok likevel mange som slurver, og det vil naturligvis kunne få negative konsekvenser.

– Det kan føre til at det blir så mye is i fryseren at den ikke klarer å kjøle ned matvarene ordentlig lenger, og dette vil selvfølgelig gjøre at maten blir ødelagt raskere, sier Hagesæther.

LES OGSÅ: Eddik tar knekken på bakteriene

Viktig å sortere maten

En annen fordel med å avrime fryseren, er ifølge Hagesæther at du får muligheten til å rydde opp og sortere matvarene.

Hvis det ikke er gjort på en stund er det stor fare for at du har masse mat som er utgått på dato i bunn av fryseren - selv om det er fryst, varer det nemlig ikke evig.

– Det er viktig å sortere slik at du får oversikt over hva du har. Det er mye lettere hvis du kjøper inn plastbakker, og sorterer bær, frukt og grønnsaker i en boks, og passer på å skille kjøtt og fisk, sier hun.

Boksene er også veldig smarte når du skal plukke ut av fryseren, ettersom matvarene lettere vil holde seg fryst når de er stablet oppå hverdandre.

LES OGSÅ: Sjekker du dette når du kjøper frysevarer?

Dropp hårføneren

Det fleste vil nok likevel syns at det å avrime fryseren er en skikkelig drittjobb, og som oftest pleier det å være en relativt bløt affrære - eller?

– Sett en kjele med varmt vann i bunnen av fryseren, så vil dampen trekke seg inn i isen og få den til å løsne. Husk å stenge igjen døren bare, så den ikke forsvinner ut, sier Hagesæther.

– Etterpå kan du bruke en tresleiv for å få flakene til å falle av, før du feier det opp. Da slipper alt å bli så vått, sier hun.

Fortsatt kan det kanskje virke som en ganske lang prosess, men rengjøringseksperten kan fortelle at hun sjeldent bruker mer enn én time på jobben.

LES OGSÅ: Stekepannen må vaskes etter hver bruk

Slik avrimer du fryseren:

I boken til Else Liv Hagesæther,«Rent - så enkelt!», har hun kommet med en enkel og grei liste som hjelper deg når du skal avrime fryseren.

 • Koble fra strømmen og ta ut frysevarene.
 • Sett en kjele med varmt vann i bunn av fryseren.
 • Skift vannet etter behov, ettersom det raskt vil avkjøles.
 • Samle opp is og eventuelt vann med vindusnal og feiebrett.
 • Rengjør fryseren med en fuktig klut i mikrofiber og sørg for at det blir helt tørt.
 • Sorter frysevarene og sorter dem i oppbevaringsboksene.
 • Koble til strømmen.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer