HVOR OFTE? En gang i året eller 20 ganger i uka? Det skal mye til å ikke havne innenfor det normale. Foto: fotolia
HVOR OFTE? En gang i året eller 20 ganger i uka? Det skal mye til å ikke havne innenfor det normale. Foto: fotoliaVis mer

Sex

Hvor ofte bør dere ha sex?

Dette sier sex- og samlivseksperten.

Hvor mye er mye, hvor mye er passe og hvor mye er lite?

Det finnes ingen generelle spørsmål - hvert fall ikke for KKs samlivsekspert Peder Kjøs.

I sin spalte i KK utgave 20 (i salg nå) tar han opp et spørsmål mange av oss sikkert lurer på i blant - nemlig hvor ofte det er «normalt» å ha sex.

Les hele kommentaren hans nedenfor:

Det er alltid enklest å svare at det viktigste er om dere er fornøyde, ikke hva andre gjør. Ha sex når dere har lyst, ikke etter statistikken. Men det er jo veldig få av oss som er likegyldige til hva andre gjør. Vi bruker hverandre som målestokk. Og så er ikke alltid par enige seg i mellom, heller.

Da dukker gjerne normal-begrepet opp som et slags krav om at den andre skal tilpasse seg. Sånn blir statistikk makt, og ikke bare tall. Derfor er jeg forsiktig med å svare direkte på spørsmål om tall når det gjelder sex. Men tallene finnes jo. Så hvem skal jenke seg når dere er uenige om hvor ofte dere skal ha sex?

LES OGSÅ:  Sexmytene du ikke skal tro på

Statistikken har svar

En stor undersøkelse fra Australia viser at hele 54 prosent av menn og 42 prosent av kvinner er misfornøyde med hvor ofte de har sex med partneren sin. De fleste som er misfornøyd synes de har for lite sex, bortsett fra at omtrent en tredjedel av de misfornøyde fordi kvinnene ønsker å ha mindre sex.

En mindre gruppe menn synes også at de har sex for ofte. Det er vanlig at par har mest sex i begynnelsen, og deretter gradvis mindre.

Menn blir stadig mindre fornøyde med alderen, mens kvinner er omtrent like fornøyde gjennom hele parforholdet.Dette trenger likevel ikke å bety at det er kvinnene som vil ha stadig mindre sex, og at dette gjør mennene frustrert.

MISFORNØYD?: Det er ikke uvanlig å være litt misfornøyd med sexlivet sitt.  Foto: Maridav - Fotolia
MISFORNØYD?: Det er ikke uvanlig å være litt misfornøyd med sexlivet sitt. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Blir sex bedre med alderen?

Misfornøyde middelaldrende menn

For mange menn er problemet at de selv ikke lenger klarer å ha sex så ofte som de vil. Mange menn synes at dette er plagsomt, selv om partnerne deres ikke alltid synes det gjør så mye.

Men tendensen til at menn blir mer misfornøyde med årene, er helt sikkert også en del av forklaringen på at mange par sliter seksuelt, og at noen menn er utro.

Disse tendensene stemmer godt med det inntrykket jeg har fra klientene mine og spørsmålene jeg får.

LES OGSÅ: Slik vekker dere sexgnisten igjen

20 ganger i uken?!

Hvor ofte har du sex? (Avsluttet)

Tallene er viktige fordi både kvinner og menn er mindre fornøyde med hele parforholdet når de ikke har sex så ofte som de ønsker.

Interessant nok unngår de australske forskerne det store spørsmålet: hvor ofte har folk sex? Hva er normalt?

Svaret fra mange studier er at de som er under 30 år gamle har sex omtrent 2–3 ganger i uka, totalt i gjennomsnitt 112 ganger i året, mens de som er mellom 40 og 50 har sex 69 ganger i året.

Men variasjonen er enorm, helt fra 0 ganger i året til 10–20 ganger i uken.

LES OGSÅ: Nei, alle andre har ikke bedre sex enn deg

Normalen er å være misfornøyd

At dere er annerledes enn gjennomsnittet, er altså ikke et godt argument hvis du vil ha sex oftere eller sjeldnere. Det er helt vanlig å være annerledes enn gjennomsnittet!

Hvis du er misfornøyd med hvor ofte dere har sex, er du også helt normal. Omtrent halvparten av alle kvinner og menn er misfornøyde. Og det er helt normalt at dette går ut over forholdet.

Du er ikke overdrevent fiksert på sex hvis sexlivet deres er et problem for forholdet. Det er bare sånn det er for veldig mange av oss. Og det er kanskje en trøst?

Lurer du på noe angående sex- og samliv? Send Peder en mail på peder.kjos@kk.no!

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: