I løpet av en natt svetter vi mye, noe som skaper fukt i madrassen og sengetøyet. Der trives både bakterier og midd godt.
LES OGSÅ: Test astmaen på nettet
En sykdomskilde
En undersøkelse gjort i England viser imidlertid at en halv million briter vasker sengetøyet sitt så sjeldent som tre ganger i året, melder The Telegraph. I følge eksperter kan dette være direkte helsefarlig fordi en skitten seng lett kan bli en kilde til sykdom.Det sengedyret vi er minst glad i å ha i dyner, puter og madrassen er midd, og det finnes flere sorter av krypet. To av dem er blant annet kjent for å forårsake både allergi og astma hos mennesker.
For å slippe unna krypene, kan det være verdt å merke seg at midden trives aller best i senger som er tette, fuktige og varme.
Det er anslått at ti prosent av vekten til en to år gammel pute består av død hud og støvmidd. Sengen din er altså et minefelt av bakterier og virus som kan føre til eller forverre astma.
LES OGSÅ: Derfor får du eksem
Det kan være en grei tommelfingerregel å bytte sengetøy annenhver uke på vinteren, og hver uke om sommeren, da man naturlig svetter mer.
Sammenlagt er senga det møbelet i huset vi tilbringer mest tid i, så det er viktig å rengjøre den med jevne mellomrom.
Kok eller frys sengetøyet
Legger du sengetøyet ut i 15 minusgrader, dør mesteparten av midden i løpet av en time. Men kulden må komme helt gjennom, så en madrass trenger lengre tid.Det fungerer på samme måte hvis det rundt ti minusgrader, men da må du smøre deg med tålmodighet, for dette tar flere timer.
Er ikke temperaturen så lav som dette, finnes det også andre tiltak for å bli kvitt midden.
LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?
En annen metode å bli kvitt midd på er kokevask. Når du vasker sengetøy bør du vaske det på 60 grader eller høyere.
Dette dreper de aller fleste bakterier. Skal du være helt sikker på at bakteriene forsvinner og sengetøyet blir helt rent, bør du imidlertid velge kokevask.