Alkohol

Hvor skadelig er drikkevanene dine?

Ny studie viser at det faktisk kan være mer skadelig enn røyking.

KAN VÆRE MER SKADELIG ENN Å RØYKE: En studie utført av tyske forskere viste at dødsraten blant kvinnene som var diagnostisert med alkoholisme var 4,6 ganger så stor, som kvinnene som ikke drakk så mye.  Foto: Thinkstock.com
KAN VÆRE MER SKADELIG ENN Å RØYKE: En studie utført av tyske forskere viste at dødsraten blant kvinnene som var diagnostisert med alkoholisme var 4,6 ganger så stor, som kvinnene som ikke drakk så mye. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Der er ingen hemmelighet at hva du spiser og drikker i stor grad påvirker kroppen og helsen din.

På den ene siden kan fisk to ganger i uken forlenge livet ditt, mens inntak av for eksempel lettbrus kan øke risikoen for slag.

I tillegg vil alkohol i stor grad påvirke helsen din, og tidligere forskning har blant annet avdekket at dødeligheten blant alkoholavhengige er svært høy.

En ny studie viser imidlertid at dødeligheten er langt høyere enn først antatt - faktisk mer skadelig enn å røyke, skriver ScienceDaily.com.

LES OGSÅ: Mye stillesitting er svært helseskadelig

Langt mer dødelig for kvinner

I tillegg til at alkohol er en av de største syndebukkene når det gjelder innhold av kalorier og sukker, viser en ny studie at det også kan bidra til en tidlig død - og det gjelder spesielt for kvinner.

Tyske forskere fulgte drikkevanene til over 4000 voksne over 14 år, og resultatene deres viste at dødsraten blant kvinnene som var diagnostisert med alkoholisme var 4,6 ganger så stor, i motsetning til kvinnene som ikke drakk noe særlig.

I tillegg kunne forskerne se at differansen var over dobbelt så stor i forhold til dødeligheten hos menn når det gjelder alkohol.

Deres dødrate lå nemlig på 1,9.

LES OGSÅ: Hvor mange timer tilbringer du her?

Mer skadelig enn røyking

Forskerne reagerte spesielt på at den gjennomsnittlige levetiden blant kvinnene som misbrukte alkohol var på bare 60 år - omkring 20 år mindre enn den generelle befolkningen.

Dette er 5,5 år mer enn hva forskere tidligere har funnet ut at kvinner som røyker kutter ned levetiden med.

– Kort sagt, kan det se ut til at alkohol bidrar til kortere levetid enn andre viktige risikofaktorer, som for eksempel tobakksrøyking, sier Ulrich John, professor i epidemiologi og samfunnsmedisin, og direktør for «Institute of Epidemiology» og «Social Medicine» ved University Medicine Greifswald i Tyskland.

– I motsetning til alkohol, vil ofte tobakksrøyking føre til kreft og andre sykdommer senere i livet, sier han.

Hvis du vil lese hele studien, kan du finne den her.

LES OGSÅ: Ost kan gjøre deg fyllesyk

Kvinner er mer sårbare for virkningene

Ifølge eksperter er det imidlertid en ganske logisk forklaring til at mannfolkene kommer bedre ut i studien enn det kvinnene gjorde.

– Det skyldes hovedsaklig at den kvinnelige kroppen har dårligere anlegg for å bli kvitt alkoholen, forteller Elizabeth Epstein, professor inne forskning på alkohol ved Rutger University, til Prevention.com.

– Kvinner er mye mer sårbare for virkningene av å drikke alkohol, og det tar mye kortere tid før organene våre lider av et stort alkoholinntak, sier hun.

Disse effektene inkluderer blant annet leversykdom, brystkreft, hjerneskade og hjertesykdommer.

I tillegg kan det store innholdet av kalorier i alkoholholdige drikker øke risikoen for overvekt, som kan tilføre ytterlige komplikasjoner.

LES OGSÅ: Hvor mye alkohol kan du egentlig drikke?

Mange tror de drikker mindre enn de gjør

Det kan være vanskelig å finne ut om du er en av dem som er i risikosonen, men det er blitt sagt at tre drinker en dag i uken medfører stor risiko.

– Det er nok mindre enn de de fleste tror, sier Epstein.

Hvis du er usikker anbefaler hun derfor at du tar frem et målebeger og finner ut nøyaktig hvor mye én alkoholenhet er, slik at du kan være sikker.

I tillegg til at kvinner har større dødlighetsrisiko som følge av alkoholisme, er det også langt færre kvinner som oppsøker hjelp. Epstein forteller det ofte skyldes at kvinner letter blir skamfulle, eller bekymret for å skade familien.

– Det aller viktigste er å snakke med noen, men det er få som gjør det, sier hun.

LES OGSÅ: Glasset påvirker hvor mye du drikker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer