Iskrem

Hvor sunn er yoghurtisen?

- Selv om den er laget av yoghurt, så er det en is, sier eksperten.

FARLIG GODT: Å unne seg en is er sommerlykke, og velger du rett gjør det ingen stor kaloriskade.
FARLIG GODT: Å unne seg en is er sommerlykke, og velger du rett gjør det ingen stor kaloriskade. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å spise en is er en av sommergledene mange unner seg når sola skinner og livet er bra.

Men iskrem er ikke akkurat slankemat. De store fløteisene som Daim Balltop, Giant eller Vaffel Krone inneholder alle rundt 400 kalorier. Da er det best å begrense seg.

– Elsker du store krone-is med vaffelkjeks, sjokolade, nøtter og karamell - ja, da er det lurt å begrense inntaket til en gang i uken, er rådet Kari H. Bugge, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS tidligere har gitt KK.no.

Smått og godt

Et bedre valg er de mindre iskremene, som en Pin-Up, som inneholder 120 kalorier. Den populære Båtisen er med sine 160 kalorier litt mer kaloririk, men stadig mye mindre mektig enn de største isene.

Aller lettest er saftis som Lollipop, eller Diggis, som begge inneholder rundt 70 kalorier (Se en oversikt over hvor mange kalorier de vanligste istypene inneholder i denne oversikten hos Grete Roede AS).

SOFT OG SUNNEST: Yoghurtsoftis er det beste valget om du vil ha iskrem og ikke saftis. Du får litt ekstra kalorier med strø, men ikke så mye at du bør tenke på det. Foto: Colourbox
SOFT OG SUNNEST: Yoghurtsoftis er det beste valget om du vil ha iskrem og ikke saftis. Du får litt ekstra kalorier med strø, men ikke så mye at du bør tenke på det. Foto: Colourbox Vis mer
IKKE SÅ MYE SUNNERE: Dreams yoghurtis er fantastisk god, men inneholder, i likhet med vanlig is, en god del kalorier.
IKKE SÅ MYE SUNNERE: Dreams yoghurtis er fantastisk god, men inneholder, i likhet med vanlig is, en god del kalorier. Vis mer

Hva med yoghurtis?

Dersom du foretrekker iskrem framfor saftis vil du unektelig få i deg flere kalorier enn om du spiser en saftis. Men så finnes det jo yoghurtis, som skal være sunnere enn fløteis.

Men hva er egentlig forskjellen på yoghurtis og vanlig iskrem?

Mens vanlig iskrem er laget av fløte eller melk (dersom den er laget av fløte markedsføres den gjerne som fløteiskrem), er yoghurtisen ikke overraskende laget med yoghurt. Dette gjøres for å få en iskrem med lavere innhold av mettet fett.

Mindre fett betyr selvsagt færre kalorier, men det blir likevel en del kalorier i yoghurtisen, siden den fortsatt er ganske søt, og sukker gir også kalorier. I tillegg finnes det lettiser, og da er både fettinnhold og sukkerinnhold redusert (sukker er gjerne helt eller delvis erstattet med søtningsstoffer).

Her er en grei oversikt over forskjellene:
 • Yoghurtisoftis (uten strø): Ca. 125 kcal per 100 gr
 • Lettis på boks (vanilje): Ca. 130 kcal per 100 gr
 • Yoghurtis på boks (vanilje): Ca. 150 kcal per 100 gr
 • Vanlig softis (uten strø): Ca. 170-190 kcal per 100 gr
 • Fløteis på boks (vanilje): Ca. 210 kcal per 100 gr


 • - Yoghurtisen er generelt sett ett lettere alternativ enn fløteisen. Den har stort sett lavere fettinnhold, men sukkermengden er den samme, med mindre annet er oppgitt. Selv om den er laget av yoghurt og høres sunn ut, så er det en is, og er nok lurest å nyte en gang i blant, sier Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikajsonssjef i Grete Roede AS.

  - Jeg synes også ofte at yoghurtisene er store, og når det gjelder boksvariantene er det store forskjeller på hva som er oppi isen. Jo mer som er i isen, jo flere kalorier. Og så er det lett å ta litt ekstra fordi den har færre kalorier, og da går vinningen opp i spinningen kalorimessig.

  Straks isen er tilsatt smak som sjokolade, krokan, karamell og jordbær, øker kaloriinnholdet. For eksempel inneholder Diploms yoghurtis Dream med karamell og nøtter 200 kalorier per 100 gram, mot 150 kalorier for den med vanilje.

  LES OGSÅ: Snacks med bare 100 kalorier

  NAM: Du har laget din egen yoghurtis på fem minutter om du bare har en blender og tre ingredienser! Foto: Colourbox
  NAM: Du har laget din egen yoghurtis på fem minutter om du bare har en blender og tre ingredienser! Foto: Colourbox Vis mer

  Tilsetningsstoffer er vanlig

  Med mindre du kjøper økologisk yoghurtiskrem (eller vanlig iskrem) vil den inneholde en rekke tilsetningsstoffer for å forbedre smak, konsistens og holdbarhet. Ingen av tilsetningsstoffene er farlige, men hvis du trodde at iskrem er et rent og naturlig produkt, tar du feil. Typiske ingredienser er forskjellige fargestoffer, aroma, fortykningsmidler, mykningsmiddel og syre. Se for eksempel vilke tilsetningsstoffer du finner i Hennig Olsens iskrem her.  Lag sunn yoghurtis selv

  Om du har lyst på en virkelig sunn yoghurtis, er det best å lage den selv. Da vet du akkurat hva som er oppi, og du får en is helt uten tilsetningsstoffer. Alt du trenger er frosne bær, naturellyoghurt og flytende honning. Honning er det beste søtningsmiddelet, da det i tillegg til å gi søtsmak er sunnere enn vanlig sukker.

  Finn fram blenderen og ha i frosne bær, for eksempel bringebær, blåbær eller jordbær (Du må gjerne blande bærene). Ha i litt naturellyoghurt, og kjør blenderen på raskeste tempo. Du ser selv om du må tilsette mer yoghurt for å få en riktig konsistens. Ha så i flytende honning litt etter litt, og smak deg fram til riktig søtningsgrad.

  Sett alt dette i fryseren i en tom isboks og Voilá! Du har din egen supersunne og kjempegode yoghurtis!

  LES OGSÅ: De beste bærene å plukke nå

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer