Kesam

Hvor sunt er egentlig kesam?

- Alt handler om hvor ofte og hvor mye du spiser av de forskjellige produktene, sier eksperten.

KESAM - ER DET SUNT?: I dag sverger mange til kesam, men er det egentlig så mye sunnere enn de tilsvarende meieriproduktene?  Foto: KK
KESAM - ER DET SUNT?: I dag sverger mange til kesam, men er det egentlig så mye sunnere enn de tilsvarende meieriproduktene? Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Melk, yoghurt, cottage cheese, fløte, rømme og crème fraîche - det er ikke til å komme unna, vi nordmenn er glad i meieriprodukter og bruker dem gjerne til ethvert måltid om vi får sjansen.

Ikke bare smaker disse produktene utrolig godt, men de er også gode kilder til B-vitaminer, jod, sink, fosfor, proteiner og kalsium, som er næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere optimalt.

Det er spesielt ett meieriprodukt vi har lagt vår elsk på i disse dager, og det er kesam – en mager ferskost som visstnok skal kunne erstatte det meste uten å redusere smak og konsistens.

Men er det egentlig bedre å velge kesam til fordel for andre meieriprodukter?

LES OGSÅ: Slik forlenger du holdbarheten til matvarene

Mindre fett og kalorier

Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog, samt gründer og daglig leder av SomeBody.no, forteller til KK.no at alt handler om hvor ofte og hvor mye du spiser av de forskjellige meieriproduktene.

KESAM: I dag sverger mange til kesam, men er det egentlig så mye sunnere enn de tilsvarende meieriproduktene?  Foto: Lilyana Vynogradova - Fotolia
KESAM: I dag sverger mange til kesam, men er det egentlig så mye sunnere enn de tilsvarende meieriproduktene? Foto: Lilyana Vynogradova - Fotolia Vis mer

- Til syvende og sist handler alt om mengde og hyppighet – spiser du for eksempel en liten dæsj vanlig rømme et par ganger i måneden så går dette helt fint. Det du først og fremst bør fokusere på, er hva du spiser mest av og gjøre kloke valg av akkurat disse matvarene.

Dersom du stadig vekk bruker meieriprodukter i matlagingen og som tilbehør, mener Andersen at kesam kan være et godt alternativ, da det inneholder mindre fett og kalorier enn det rømme og crème fraîche gjør.

- Det mettede fettet som vi får fra melkeprodukter er noe vi bør spise mindre av, så derfor vil det være hensiktsmessig å velge magre melkeprodukter som kesam.

- Det finnes både vanlig og mager kesam, og man må ikke velge mager om man liker den originale bedre, for begge har lite fett sammenlignet med rømme. Og igjen, alt handler om hvor ofte og hvor mye du bruker det, sier hun.

RØMME: Bytter du ut rømmen på tacoen med kesam vil du spare deg for en god del fett og kalorier.  Foto: fotogal - Fotolia
RØMME: Bytter du ut rømmen på tacoen med kesam vil du spare deg for en god del fett og kalorier. Foto: fotogal - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Mer sukker i de magre variantene

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog og driver siljebjornstad.blogg.no, forteller til KK.no det er vanskelig å si at et produkt er «bedre» enn et annet, da det først og fremst kommer an på hva det skal brukes til.

- Meieriprodukter som for eksempel rømme, kesam og crème fraîche har ulike bruksområder. Hvis man kan bruke et magrere meieriprodukt i matlagingen er det noen som ser på dette som fordelaktig, da de blant annet kan spare noen kilokalorier og fett, mens andre igjen sverger til de «originale variantene» og ønsker ikke å bruke lettprodukter eller magrere alternativer.

Videre forteller Bjørnstad at hun i likhet med Andersen mener at det kan lønne seg å velge kesam til enkelte retter, da det inneholder mer protein, mindre fett og færre kalorier sammenlignet med lignende meieriprodukter.

- Original kesam inneholder ikke tilsatt sukker, mens for eksempel mager kesam med vaniljesmak og kesam med limesmak inneholder litt tilsatt sukker.

- Kesam er et produkt som egner seg godt til blant annet dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter, og kan fungere som en god erstatning til for eksempel rømme. Kesam tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som skal i stekeovnen. Det egner seg også godt i paideiger, sier hun.

Kan du spise for mye?

Kesam kan altså brukes til det meste, og egner seg godt til både frokost, lunsj, middag og kvelds. Men kan det bli for mye av det gode mon tro?

- Det finnes nok ikke noe enkelt fasitsvar på hvor mye kesam det er greit å spise, da dette vil variere fra person til person med tanke på at vi alle har forskjellige mat- og drikkepreferanser, ulike energibehov og kanskje reagerer ulikt på samme mengde av et bestemt produkt.

- En generell regel er at et sunt kosthold også er et variert kosthold. Kesam kan gjerne være en del av et sunt kosthold, men ikke ta så mye plass at det går utover inntaket av andre mat- og drikkevarer som bidrar med andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, forklarer Bjørnstad.

DESSERT: Kesam smaker supergodt sammen med frisk frukt og bær.  Foto: rainbow33 - Fotolia
DESSERT: Kesam smaker supergodt sammen med frisk frukt og bær. Foto: rainbow33 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dessert du kan spise hver dag

Sunn dessert og velsmakende dipp

Om sommeren smaker det utrolig godt med noe friskt etter middagen, og noe som har fått en plass i mange nordmenns hjerter er vanilje kesam med frisk frukt og bær.

Andersen forteller at det nå har kommet en kesam med limesmak som også passer perfekt å spise til dessert.

- Den likte jeg veldig godt, spesielt på jordbær, så slike alternativer ønskes velkommen på markedet av meg. Den har lite sukker, lite fett og er rik på proteiner, noe som gjør desserten litt sunnere. Frisk på smak er den også, sier hun.

En annen ting som har kommet på markedet er ferdig blandede kesam dipper, hvor en av dem har den velkjente «holiday»-smaken.

- De nye kesam dippene med smak syns jeg høres spennende ut. Jeg har ikke rukket å smake på den, men ser på Tines nettsider at den er smaksatt med «holiday» som en den populære smaken fra krydderposer. Det var litt nedtur for meg, da jeg hadde gledet meg til noe nytt, men den er vel populær da.

Er disse kesam dippene sunnere enn vanlig rømme blandet dipmix?

- Det kommer helt an på saltinnholdet. Kesam dippen har 1,2 gram salt per 100 gram, noe som defineres som akkurat på grensen til mye. Mellom 0, 25 og 1, 25 gram salt er middels, mens over 1, 25 gram er mye.

- Jeg tror jeg fortsetter å sverge til mine hjemmelagde dipper. Jeg pleier blant annet å bruke kesam og tilsetter hakket frisk mynte, hvitløk, salt og pepper. Kjempegodt til kyllingwraps. Koriander er også en frisk urt jeg elsker. Bland den med kesam, lime, salt og pepper, og se hva du synes. Mitt beste råd når det kommer til dipp: Prøv deg frem med friske urter i stedet for alt det saltet fra krydderblandinger, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer