Rygg

Hvor tung kan tursekken være?

Å bære for tungt kan skade ryggen, men hvor går egentlig grensen?

TOPP TUR: Ikke la en tung og vond sekk ødelegge opplevelsen. Foto: Colourbox
TOPP TUR: Ikke la en tung og vond sekk ødelegge opplevelsen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ut på tur, aldri sur! Rekk opp hånda alle som har gått på skitur eller fjelltur og bannet og svertet over en tung sekk som gnager?

Ja, de fleste av oss kjenner følelsen. Og hvis du har planer om en fjelltur i påsken eller til sommeren, og skal bære med deg oppakningen på ryggen, bør du lese videre.

LES OGSÅ: Plages du med luft i magen?

Kan skade nervene

Å gå med for tung sekk, og en sekk som i tillegg ikke sitter som den skal, kan gi deg vondt i muskulaturen i både rygg, skuldre og nakke.

Og nå hevder israelske forskere at det også kan skade nervene som går gjennom nakke og skuldre - nerver som styrer finger- og håndbevegelsene våre.

Forskerne ved Tel Aviv University gjorde en studie på israelske soldater, som bærer tunge sekker på sine oppdrag. Der kom det fram at mange av soldatene ikke bare klagde på vonde rygger, skuldre og nakker, men også på prikking og nummenhet i hender og fingre, skriver Science Daily.

– Ryggsekkens vekt skaper spenning i nervene i skuldrene. Dette skaper en forsinkelse i tempoet elektroniske signaler sendes gjennom nervesystemet, sa professor Amit Gefen ved TAUs fakultet for biomedisinske ingeniørstudier til Science Daily.

Han mente videre at det kreves mer forskning på området, fordi dette ikke bare angår soldater, men også ryggsekkturister, turgåere og folk med yrker som krever at de bærer tungt. Ikke minst er han opptatt av hvordan dette påvirker barn som bærer tunge sekker, og vil se om det kan ha noen innvirkning på barnas anatomi.

LES OGSÅ: Dårlig holdning? Det bør du få orden på!

VÆR OBS: Ryggvondt kan fort oppstå når du bærer tung tursekk. Foto: John Dowland / PhotoAlto
VÆR OBS: Ryggvondt kan fort oppstå når du bærer tung tursekk. Foto: John Dowland / PhotoAlto Vis mer

Hvor tungt er for tungt?

Det store spørsmålet da er selvsagt: hvor går grensen for når ryggsekken er for tung for muskler og nerver?

Et typisk utsagn er at sekken ikke bør veie mer enn 1/3 av din kroppsvekt, om du er i god form. Veier du 60 kilo, bør sekken altså ikke veie mer enn 20 kilo. Er du overvektig eller i dårlig form, sies det at 1/4 av kroppsvekten er maks. Veier du 60 kilo, men er i dårlig form, bør sekken altså ikke veie mer enn 15 kilo. Men går det an å være så bastant?

– Jeg kan dessverre ikke komme med noen tommelfingerregel på vekt. Det er veldig individuelt hva man kan tåle av belastning som voksen. Men på generelt grunnlag bør selvsagt sekken være lettest mulig, og det er viktig at den er festet og stilt inn korrekt, sier Sigmund Sagberg Andersen, kiropraktor ved Klinikk for alle på Storo i Oslo.

LES OGSÅ: Vondt i kroppen? Prøv selvmassasje!

Sekk må pakkes og bæres riktig

At sekken er riktig tilpasset, og at det du pakker med deg er plassert slik at vekten er jevnt fordelt, er alfa og omega. Vi kvinner trenger sekker spesielt laget for oss, da vi er smalere over skuldrene, og kortere i ryggen enn menn.

Hva slags tursekk trenger du? Sjekk dette innslaget fra NRKs forbrukerredaksjon for å se hva du bør gå for.

En tursekk med hoftebelte er laget slik at hovedvekten skal bæres på hoftene - ikke skuldrene. Derfor skal du feste hoftebeltet først, og så tilpasse skulderstroppene etterpå. Husk å feste og stramme brystreimen, den gjør belastningen mindre på skuldre og nakke.

Når det gjelder pakking, bør de tyngste tingene pakkes nærmest ryggen, og fordeles jevnt, slik at du ikke har tyngre ting på den ene siden av sekken.

Se forøvrig denne artikkelen hos UT.no om ryggsekkbæring om du lurer på hvilke fem punkter på ryggsekken du skal stille inn for å bære optimalt.

LES OGSÅ: Slik får du superkropp til sommeren

HVER DAG: Lur inn plankeøvelsen i hverdagen, så blir du i super turform (og får fine magemuskler, også). Foto: Thinkstock
HVER DAG: Lur inn plankeøvelsen i hverdagen, så blir du i super turform (og får fine magemuskler, også). Foto: Thinkstock Vis mer

Tren opp kjernemuskulaturen

Det aller beste er å pakke med seg minst mulig i tursekken. Men noe må vi jo ha med oss. Dersom du skal på tursekktur i påsken eller til sommeren, så husk at jo bedre trent du er, jo mer vekt tåler du å bære.

Det er spesielt kjernemuskulaturen du skal fokusere på, for det er den som hjelper til å holde ryggen stabil, så du ikke ender opp med krokrygg eller blir helt skakk når sekkens vekt begynner å merkes.

Når det gjelder kjernemuskulatur så er det særs viktig. Kjernemuskulatur bør trenes på jevnlig basis for å forebygge problemer, og dette er noe jeg stresser pasientene mine daglig, sier Sagberg Andersen.

– Dette vil gjøre at du tåler mer belastning både i dagliglivet og med sekk på ryggen. Derfor er det ingen dum idé å starte med dette nå, når du vet at påsken og langturene på ski kommer, samt sommeren med fjellturer med tung sekk på ryggen.
Slik trener du kjernemuskulaturen

Kjernemuskulaturen omfatter muskler i mage, rygg og på siden av ryggen. Du kjenner sikkert til øvelsen «planken», som er en super øvelse for å trene disse musklene.

Det finnes mange varianter, og KKs treningsekspert Ine Garthe viser deg et utvalg av dem i denne artikkelen. Hvorfor ikke legge inn noen minutter med planketrening straks du står opp om morgenen, før du hopper i dusjen?

Faktisk kan du trene kjernemuskulaturen i det daglige, også. Øv deg på å trekke inn navlen og stramme til, og du aktiverer kjernemuskulaturen. Gjør det mens du står i lunsjkø, eller mens du står på bussen i rushtrafikken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer