UTSEENDET TELLER EN DEL: Er du pen har du helt klart noen fordeler når det gjelder yrke og kjærlighet. Foto: (c) zerocreatives/Westend61/Corbis/All Over Press
UTSEENDET TELLER EN DEL: Er du pen har du helt klart noen fordeler når det gjelder yrke og kjærlighet. Foto: (c) zerocreatives/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

Utseende

Hvor viktig er utseendet, egentlig?

Sjekk ekspertenes svar.

KK.NO: Forskning viser at vakre mennesker tjener mer og at utseende betyr mest i byen. Et vakkert ytre gjør det også litt lettere for deg både i yrkeslivet og i kjærligheten.

Mange av oss er jo ganske overfladiske når vi jakter etter en partner, men når alt kommer til alt, hvor viktig er utseendet egentlig for folk?

- Utseendet er på en måte reklameplakaten vår. Det er det første vi bruker for å gjøre folk interessert i kontakt med oss, sier Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi, til KK.no.

Det er Espen Korsvik, datingcoach og daglig leder i Dating Adventure, enig i.

- Det er ingen hemmelighet at utseende til jenter er viktig for gutter. Særlig for førsteinntrykket, da det er det de ofte tiltrekkes av, forteller Korsvik. 

- Menn er mer opptatt av utseende

EKSPERT: Bianca Schmidt er gestaltterapeut og sexolog.  Foto: Privat
EKSPERT: Bianca Schmidt er gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat Vis mer

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det finnes tre forskjellige måter vi orienterer oss ute i verden på:

De visuelle: Orienterer seg av det de ser, men det kan også være et indre bilde.

Auditive: «Høretypen» har lettest for å huske via hørselinntrykk.

Kinestetiske: Fokuserer på hvordan ting føles og er mer sensuelle

- Menn er mer opptatt av utseende på kvinner enn det kvinner er. Tenningsmønsteret vårt er koblet ulikt. Menn er stort sett mer visuelle i tenningsmønsteret sitt enn kvinner, mens kvinner er mer kinestetiske i tenningsmønsteret, forklarer Schmidt.

LES OGSÅ: Slik blir du en datingekspert

- Ikke overfladisk

Før i tiden var det enda viktigere å velge partner etter utseende, og ifølge Kjøs trenger det ikke å bety at du er overfladisk fordi om du blir tiltrukket av hvordan noen ser ut.

EKSPERTEN: Pyskolog Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi.  Foto: All Over Press Norway
EKSPERTEN: Pyskolog Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Da var utseendet viktig i vurderingen av om en mulig partner var sunn og frisk, mens vi i dag ikke trenger å bekymre oss så mye for det, men heller velger en som ser ut til å passe sammen med oss.

- En som er omtrent så kul som oss selv, har lignende sosial og økonomisk bakgrunn, sånne ting. Og selvfølgelig om vedkommende ser ut til å være kompatibel med nettverket vårt. Dette synes jeg egentlig ikke er overfladisk. Alle trekkene er jo viktige, påpeker psykologen.

Korsvik mener at personligheten også er en del av utseende.

- Har jenta god selvtillit og selvfølelse vil dette også skinne gjennom i form av en god utstråling. Utstråling er et enda viktigere utseende man burde spille mye på, påpeker datingcoachen.

Schmidt forteller at visuell tiltrekking er helt nødvendig.

- Det trenger ikke være så overfladisk som pen/stygg. Det kan være sjarmerende, bra gange, humor, ja, mye forskjellig. Det er høyst individuelt hva vi blir tiltrukket av, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Pene mennesker glemmes lettere

Personlighet viktigere enn modellpene menn

Selv de kjekkeste mennene sliter faktisk med å nå frem til jentene.

- Vi har flere modellpene gutter på kursene våre. De trenger rett og slett å lære seg å kommunisere mer attraktivt til jenter, forklarer Korsvik.

Ifølge datingeksperten er kvinner også opptatt av menns utseende, men da gjelder personligheten hans enda mer.

DATINGEKSPERT: Espen Korsvik er daglig leder i Dating Adventure og har spesialisert seg på å lære bort sjekkekunsten.  Foto: Privat
DATINGEKSPERT: Espen Korsvik er daglig leder i Dating Adventure og har spesialisert seg på å lære bort sjekkekunsten. Foto: Privat Vis mer

- Hvis gutten får jenta til å føle seg bra, sexy, og som «den utvalgte», er det så utrolig mye viktigere enn om han er modellpen, sier Korsvik. 

Dette er Schmidt helt enig i.

- Hvis en mann får henne til å føler seg bra, eller det at han har myke hender kan tenne enn kvinne, sier hun.

Schmidt mener mye i det moderne samfunnet er visuelt og baseres på visuelle inntrykk.

- Vi blir trent opp til å oppleve det visuelle som veldig viktig. Det er mye fokus på utseende. Vi lever i et seksuelt visualisert samfunn. Vi ser ikke forskjell på porno og popstjerner lenger, sier hun.

LES OGSÅ: - Norske kvinner er pene, men...

Pene får lettere jobbintervju

Det er ikke bare i kjærligheten at utseende er viktig. Nyere forskning viser også at pene damer blir oftere kalt inn til jobbintervju.

Hvor viktig er utseendet? (Avsluttet)

- Det er så urettferdig som det kan få blitt, men dessverre er det slik at pene og sympatiske mennesker har lettere for å bli innkalt til jobbintervjuer, har Mette Manus, karrierekspert i Manus Motivasjon, nylig uttalt til Bisbuzz.no

I likhet med Korsvik mener også Møller at karisma og utstråling er viktigere faktorer enn det å være billedskjønn.

- Utseendet er viktig, men absolutt ikke avgjørende for de fleste. Husk å spill på det beste av produktet deg selv med humor, selvtillit, lekenhet og flørting. Ha alltid med smilet ditt og et glimt i øyet, oppfordrer Korsvik.

En bra klesstil og renslighet er også viktig, enten det gjelder jobbsøking eller kjærestejakt.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop