Utseende

Hvor viktig er utseendet, egentlig?

Sjekk ekspertenes svar.

UTSEENDET TELLER EN DEL: Er du pen har du helt klart noen fordeler når det gjelder yrke og kjærlighet. Foto: (c) zerocreatives/Westend61/Corbis/All Over Press
UTSEENDET TELLER EN DEL: Er du pen har du helt klart noen fordeler når det gjelder yrke og kjærlighet. Foto: (c) zerocreatives/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Forskning viser at vakre mennesker tjener mer og at utseende betyr mest i byen. Et vakkert ytre gjør det også litt lettere for deg både i yrkeslivet og i kjærligheten.

Mange av oss er jo ganske overfladiske når vi jakter etter en partner, men når alt kommer til alt, hvor viktig er utseendet egentlig for folk?

- Utseendet er på en måte reklameplakaten vår. Det er det første vi bruker for å gjøre folk interessert i kontakt med oss, sier Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi, til KK.no.

Det er Espen Korsvik, datingcoach og daglig leder i Dating Adventure, enig i.

- Det er ingen hemmelighet at utseende til jenter er viktig for gutter. Særlig for førsteinntrykket, da det er det de ofte tiltrekkes av, forteller Korsvik. 

- Menn er mer opptatt av utseende

EKSPERT: Bianca Schmidt er gestaltterapeut og sexolog.  Foto: Privat
EKSPERT: Bianca Schmidt er gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat Vis mer

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det finnes tre forskjellige måter vi orienterer oss ute i verden på:

De visuelle: Orienterer seg av det de ser, men det kan også være et indre bilde.

Auditive: «Høretypen» har lettest for å huske via hørselinntrykk.

Kinestetiske: Fokuserer på hvordan ting føles og er mer sensuelle

- Menn er mer opptatt av utseende på kvinner enn det kvinner er. Tenningsmønsteret vårt er koblet ulikt. Menn er stort sett mer visuelle i tenningsmønsteret sitt enn kvinner, mens kvinner er mer kinestetiske i tenningsmønsteret, forklarer Schmidt.

LES OGSÅ: Slik blir du en datingekspert

- Ikke overfladisk

Før i tiden var det enda viktigere å velge partner etter utseende, og ifølge Kjøs trenger det ikke å bety at du er overfladisk fordi om du blir tiltrukket av hvordan noen ser ut.

EKSPERTEN: Pyskolog Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi.  Foto: All Over Press Norway
EKSPERTEN: Pyskolog Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Da var utseendet viktig i vurderingen av om en mulig partner var sunn og frisk, mens vi i dag ikke trenger å bekymre oss så mye for det, men heller velger en som ser ut til å passe sammen med oss.

- En som er omtrent så kul som oss selv, har lignende sosial og økonomisk bakgrunn, sånne ting. Og selvfølgelig om vedkommende ser ut til å være kompatibel med nettverket vårt. Dette synes jeg egentlig ikke er overfladisk. Alle trekkene er jo viktige, påpeker psykologen.

Korsvik mener at personligheten også er en del av utseende.

- Har jenta god selvtillit og selvfølelse vil dette også skinne gjennom i form av en god utstråling. Utstråling er et enda viktigere utseende man burde spille mye på, påpeker datingcoachen.

Schmidt forteller at visuell tiltrekking er helt nødvendig.

- Det trenger ikke være så overfladisk som pen/stygg. Det kan være sjarmerende, bra gange, humor, ja, mye forskjellig. Det er høyst individuelt hva vi blir tiltrukket av, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Pene mennesker glemmes lettere

Personlighet viktigere enn modellpene menn

Selv de kjekkeste mennene sliter faktisk med å nå frem til jentene.

- Vi har flere modellpene gutter på kursene våre. De trenger rett og slett å lære seg å kommunisere mer attraktivt til jenter, forklarer Korsvik.

Ifølge datingeksperten er kvinner også opptatt av menns utseende, men da gjelder personligheten hans enda mer.

DATINGEKSPERT: Espen Korsvik er daglig leder i Dating Adventure og har spesialisert seg på å lære bort sjekkekunsten.  Foto: Privat
DATINGEKSPERT: Espen Korsvik er daglig leder i Dating Adventure og har spesialisert seg på å lære bort sjekkekunsten. Foto: Privat Vis mer

- Hvis gutten får jenta til å føle seg bra, sexy, og som «den utvalgte», er det så utrolig mye viktigere enn om han er modellpen, sier Korsvik. 

Dette er Schmidt helt enig i.

- Hvis en mann får henne til å føler seg bra, eller det at han har myke hender kan tenne enn kvinne, sier hun.

Schmidt mener mye i det moderne samfunnet er visuelt og baseres på visuelle inntrykk.

- Vi blir trent opp til å oppleve det visuelle som veldig viktig. Det er mye fokus på utseende. Vi lever i et seksuelt visualisert samfunn. Vi ser ikke forskjell på porno og popstjerner lenger, sier hun.

LES OGSÅ: - Norske kvinner er pene, men...

Pene får lettere jobbintervju

Det er ikke bare i kjærligheten at utseende er viktig. Nyere forskning viser også at pene damer blir oftere kalt inn til jobbintervju.

Hvor viktig er utseendet? (Avsluttet)

- Det er så urettferdig som det kan få blitt, men dessverre er det slik at pene og sympatiske mennesker har lettere for å bli innkalt til jobbintervjuer, har Mette Manus, karrierekspert i Manus Motivasjon, nylig uttalt til Bisbuzz.no

I likhet med Korsvik mener også Møller at karisma og utstråling er viktigere faktorer enn det å være billedskjønn.

- Utseendet er viktig, men absolutt ikke avgjørende for de fleste. Husk å spill på det beste av produktet deg selv med humor, selvtillit, lekenhet og flørting. Ha alltid med smilet ditt og et glimt i øyet, oppfordrer Korsvik.

En bra klesstil og renslighet er også viktig, enten det gjelder jobbsøking eller kjærestejakt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer