Brystkreft

Hvordan er tettheten på brystene dine?

Kvinnebrystet består av binde-, kjertel- eller fettvev. Overvekt av de første vevstypene kan øke risikoen for brystkreft.

TETTE BRYST: Tette bryst kan øke risikoen for brystkreft, men du kan dessverre ikke undersøke selv om du har tett brystvev. Foto: Colourbox
TETTE BRYST: Tette bryst kan øke risikoen for brystkreft, men du kan dessverre ikke undersøke selv om du har tett brystvev. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi snakker om bryster og sykdomsrisiko, er det kanskje kuler i brystet vi først og fremst tenker på.

Men det viser seg at tette bryst, som gjerne kalles mammografisk tetthet, også kan øke risikoen for sykdom - det vil si brystkreft.

Enkelte amerikanske eksperter mener at man bør måle brysttettheten hos kvinner på samme måte som man måler BMI og blodtrykk.

LES OGSÅ: Her er seks ting du bør vite om brystkreft

Normale bryst

Kvinnens bryst inneholder 15-20 rom eller sektorer med melkekjertler. Sektorene er atskilt av fettvev og bindevev. Gener avgjør hvilke type vev du har mest av. Dette er ikke noe du kan endre gjennom kostholdet ditt. Ifølge Kreftforeningen ‪har unge kvinner som regel kjerteltette bryst, mens eldre kvinner har mer fettrike bryst. Det er fordi tett vev reduseres med alderen.

Om du har overvekt av fettvev eller kjertelvev, er ikke noe du kan føle deg fram til på egenhånd. Det er faktisk ikke sikkert mammografi kan avdekke brysttettheten din heller.

- På mammografi, som er røntgen av brystene, vises fett som mørke farger, nesten svart, mens bindevev er nesten hvitt. Problemet er at kreft også vises som hvitt på mammografi. Så hvis du har veldig tette bryst, kan det å oppdage kreft være som å lete etter en snøball i en snøstorm, sier dr. Monica Yepes, som også er direktør for Breast Imaging Service ved kreftsenteret på University of Miami, ifølge Prevention.com.

Det finnes ingen standardisert måte å måle brysttettheten hos kvinner. Samtidig utdyper Yepes at det fremdeles er svært verdifullt for kvinner å ta mammografi, men at ny forskning viser at kvinner med tette bryst bør ta en ultralyd eller MR i tillegg.

- Forskning viser at man kan oppdage 3-4 flere krefttilfeller per 1000 kvinner ved å bruke ultralyd i tillegg, sier Yepes, som forteller at rundt 40-50 prosent av kvinner har forskjellig grad av tetthet i brystene sine.

LES OGSÅ: Her er noe som kan redusere brystkreftrisikoen med 30 prosent!

FÆRRE TILFELLER MED KREFT: Forskning viser at man kan oppdage 3-4 flere krefttilfeller per 1000 kvinner ved å bruke ultralyd i tillegg.  Foto: Tobias Barvik / Kreftforeningen
FÆRRE TILFELLER MED KREFT: Forskning viser at man kan oppdage 3-4 flere krefttilfeller per 1000 kvinner ved å bruke ultralyd i tillegg. Foto: Tobias Barvik / Kreftforeningen Vis mer

Standard med u-lyd ved uklare funn

I Norge er det standard å benytte ultralyd som tilleggsundersøkelse av kuler i brystet og når mammografi viser uklare funn.

Undersøkelsen benyttes også for yngre kvinner i stedet for mammografi, siden unge kvinner som oftest har tett kjertelvev i brystet som kan være vanskelig å vurdere med vanlig mammografi, ifølge nettsidene til Helse Nord-Trøndelag.

For to år siden viste også en norsk doktorgrad at tette bryst øker risikoen for kreft.

- Bedre kunnskap om faktorer som påvirker mammografisk tetthet kan hjelpe oss til bedre å forstå hvordan brystkreft kan forebygges, sier Samera Azeem Qureshi i en pressemelding i anledning disputasen, melder Dagens Medisin.

LES OGSÅ: Kan silikoninnlegg øke risikoen for brystkreft?

5 ganger økt risiko

Videre viser en studie utført ved Kreftregisteret at kvinner med mer enn 75 prosent tett vev i brystene har opp til 5 ganger så høy risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med de som har liten andel tett vev.

Det er stor usikkerhet knyttet til hvorfor noen kvinner har tett brystvev. Flere studier mener det kan være relatert til arvelige faktorer, og at flere gener kan føre til økt mammografisk tetthet, står det på nettsidene til Kreftregisteret.

Et sentralt spørsmål helt til slutt er: Kan man redusere mammografisk tetthet?

Det er dessverre lite kvinnen kan gjøre selv for å påvirke dette. For ifølge Kreftregisteret finnes det måter å redusere mammografisk tetthet på, men metodene er såpass drastiske at de har liten praktisk betydning for de fleste kvinner.

Ekseperter på området etterlyser at framtidige studier ser både på genetiske og ikke-genetiske risikofaktorer samtidig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer