Helse & Livsstil

Hvorfor drikker du som en mann?

KKs sjefredaktør mener det er på tide å bryte tausheten om damefylla.

Hvorfor drikker du som en mann?
Publisert
Sist oppdatert
Midt i julebordsesongen kjører helsedirektoratet en kampanje mot drikking i svangerskapet. Kvinner nå drikker som menn, og mange ikke klarer å kutte ut mens de er gravide. Babyer tar skade av alkohol i morsmelken, og alkohol er også farlig for fosteret.
 • Null alkohol til gravide
 • - Budskapene er ærlige og tøffe, sier statsråd Sylvia Brustad.KKs sjefredaktør Bente E. Engesland mener kvinner må tåle å høre sannheten, selv om den er ubehagelig.- Før var det tabu for kvinner å drikke for mye. Nå er det tabu å si at kvinner drikker for mye. Noen mener det er likestillingens pris. Men kvinners nye drikkemønster handler om livsstil, ikke likestilling, sier Engesland.Hun viser til at det blant unge jenter er trendy å drikke. Vin er den kvinnelige drikken, som vi «koser oss» med som aldri før. Når venninner møtes, er det slutt på «syklubb» og kaffe, det går i vin. Bedre råd til å handle har vi også. Alt dette er raske veier til større forbruk.
 • Vi drikker mer øl enn juice
 • - I tillegg kommer vin-pusherne på jobben, sier Engeland. Hun peker på at vinflasker i mange næringslivsmiljøer brukes som premier for godt salg, sterke resultater, et bra kundemøte. Folk går ut og tar «et glass» i ett sett – med kolleger, kunder og kaller det relasjonsbygging.
 • Fylla gjør deg kjedelig
 • - Storkonsumentene er kvinner som har solide jobber, bra lønn og utdanning. Ofte er det sjefer som lever heftigst, de stresser ned etter krevende dager på jobb. Dette er de «vellykkede» drankerne, som kan alle kamuflasjeteknikkene. Verre er det for den andre store gruppen misbrukere, de som er sosialt parkert, og som mangler jobb, eller som havnet på fylla i livskriser. Nederlag trigger trangen, mener Engesland.Ifølge sjefredaktøren er det på tide å bryte tausheten om damefylla, selv om det å være kvinnelig alkoholiker er skambelagt.- Kvinner tåler alkohol forferdelig mye dårligere enn menn. Kvinner blir lettere alkoholiserte og pådrar seg raskere helseskader, slik er fysikken. Kvinner får lettere depresjoner og angst av alkoholen. Mødre som drikker, rammer barna sine og smitter sine døtre med vanene. Det er den brutale sannheten, sier Engesland.LES OGSÅ:
 • Vi sykler i fylla
 • Røykere drikker mer
 • Mer lommepenger = mer fyll
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.