Søvn

«Hvorfor er kvinner trøttere enn menn?»

Her får du litt av forklaringen!

TRØTT: Nå er det bevist, kvinner er trøttere enn menn. I alle fall om vi skal tro KKs spaltist Kjetil Østli.  Foto: MaxRiesgo - Fotolia
TRØTT: Nå er det bevist, kvinner er trøttere enn menn. I alle fall om vi skal tro KKs spaltist Kjetil Østli. Foto: MaxRiesgo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå kan den ballen legges død en gang for alle. KKs spaltist Kjetil Østli har nemlig gjort sine undersøkelser og funnet ut at kvinner faktisk ER trøttere enn menn:

Les hele kommentaren:

Hemmelig natteliv

Damer er så trøtte. Damer er så trøtte at man skulle tro de bedrev ville ting om nettene mens vi sov. Dere er så trøtte at jeg mistenker dere for å være «gamere» eller hemmelige nett-troll på nettene. Da står dere i stillhet opp, skrur på Mac og pc og forvandler dere til Fjordman eller Sint Mann Frå Sunnmøre (51). Eller spiller Tekken eller noe.

Kjetil Østli, spaltis i KK, skriver om hvorfor kvinner er trøttere enn menn.


 Foto: All Over Press/Astrid Waller
Kjetil Østli, spaltis i KK, skriver om hvorfor kvinner er trøttere enn menn. Foto: All Over Press/Astrid Waller Vis mer

Dere er så trøtte på kveldene, kanskje fordi dere står opp på nettene og lepjer i dere fløte og spekk og melis, ulvesultne etter dagens soyalatte med suketter og en tynn salat til lunsj.

Jeg vet ikke hva som skjer.

LES OGSÅ: Vil du har mer ut av dagene?

Rett i kosebuksa

Men når barn er lagt, eller klokka er litt over 21.00, siger trøttheten inn i de tusen hjem. 

Da er de syke puse/kosebuksene hentet fram, damer med linser tar på briller fordi øynene er så tørre. Man krøller seg sammen opp i sofaen og er så trøtte etter denne uvanlig utmattende dagen.

Alt liv ebber ut i en kosebukse om kvelden.

LES OGSÅ: Tre gode grunner til å sove naken

Erfaring fra noen hunder damer

«Skal vi se en film?» «Åh, jeg vet ikke, er så trøtt.» «Skal vi gjøre noe?» «Å, jeg er så trøtt.» «Skal vi se en episode til av House of Cards?» «Å, har veldig lyst, men tror jeg må gå og legge meg.»

Det er som om dere har syklet Tour de France. Eller brakt fred til Midtøsten. Eller fått romfolk i arbeid. Men dere har stort sett vært på jobben.

Nå generaliserer du, kan du innvende. Neinei, jeg har vært sammen med noen hundre damer, eller var det fire, og alle hadde det på samme måte.

Det er fordi damer gjør mer husarbeid, kan du innvende. Ja, for det blir man liksom så sliten av. Dessuten faller tid brukt på husarbeid år etter år. Vi blir trøtte fordi dere er så ufattelig kjedelige, kan du innvende. Pokker heller, da har du ikke sett meg sjonglere, høre meg utbrodere om økosystemer eller banne vilt og hemningsløst når landslaget i fotball sender enda en feilpasning.

Nei, dere er rett og slett trøtte.

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Tidlig i seng

Småbarnsmødre kan legge seg timer før kjæresten, og attpåtil mene at kjæresten skal stå opp med barna. Det er så drøyt, vi er jo ekstra trøtte om morgenen fordi vi sitter sent oppe og gjør ting! Jeg kjenner menn som står opp med barna selv om de har festet til 04 på natta. Hallo! Fordi hun er så trøtt, hun som la seg klokka 22.30. Selv om damene får sove ut etter en fest, er de i skral form.

Mens jeg skriver dette, leser jeg tall fra en NAV-rapport om legemeldt fravær. I 2011 ble 69 prosent flere enn i 2000 sykmeldt for «tretthet/slapphet». Størst var økningen blant kvinner.

TRØTTERE: Hvorfor er det egentlig slik at kvinner oftere er trøtte enn menn? Dette spør Kjetil Østli i sin spalte i KK. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press
TRØTTERE: Hvorfor er det egentlig slik at kvinner oftere er trøtte enn menn? Dette spør Kjetil Østli i sin spalte i KK. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press Vis mer

Mens fedre er like lite trette som før, har trettheten blant mødre økt siden man begynte å føre statistikk i 1988, står det. Trøttest var enslige mødre og jenter mellom 16–24 år som bodde alene. Størst økning var det hos enslige kvinner mellom 25 og 44 år.

LES OGSÅ: Trøtt om dagen men ikke om kvelden?

Sjokkert av forskning

Jeg begynner å researche om søvn. Og får et lite sjokk i en fersk forskningsartikkel på Medical Daily, som heter «Om hvorfor kvinner trenger mer søvn».

Søvn er et grunnleggende menneskelig behov, står det, like viktig for helsen som sunn mat og trening. Det vet vi. De fleste trenger mellom sju og ni timer for å fungere optimalt dagen etter.

Men en stor undersøkelse fant at gjennomsnittskvinnen mellom 30 og 60 år sover kun seks timer og 41 minutter. Hæh? Sover de mindre enn oss? Det går jo ikke?

Jeg leser videre: En annen undersøkelse viser at kvinner har større problemer enn menn med innsovning, og å holde seg i dyp søvn. Og på grunn av biokjemiske forskjeller, lider kvinner mer enn menn av søvnmangel.

LES OGSÅ: Den egentlige årsaken til at du er trøtt

Jeg står opp med barna!

Dårlig søvn gir større helseutslag på kvinner enn på menn, sier Edward Suarez, professor ved Duke University School of Medicine og mannen bak studien.

For kvinner kan dårlig søvn bety hjertesykdommer, diabetes, stress, depresjon, uro, sinne og mer trøtthet. Hos menn fantes det knapt slike funn. Fordi testosteronnivået i menn stiger etter dårlig søvn, mens progesteron og østrogen i særs liten grad hjelper kvinnen her.

Jo mer jeg leser, desto kjedeligere (for oss menn som mente vi tålte søvnmangel) blir konklusjonen: Det er ikke bevist at damer trenger mer søvn. Damer har bare verre for å sovne og sove uavbrutt, og blir sykere av denne søvnmangelen.

Personlig konklusjon 1: Jeg står opp med barna i morra.

Personlig konklusjon 2: Slutte å lese sånn forskning.

Spalten sto på trykk i KK 16.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer