Full av antioksidanter og lektiner - hyllebær lovprises av forskere.  Foto: Thinkstock
Full av antioksidanter og lektiner - hyllebær lovprises av forskere. Foto: Thinkstock
Antioksidanter

Hyllebær - den nye superfrukten?

De er proppfulle av antioksidanter - og lektiner.

Det er noen man kanskje bør lytte ekstra til når det gjelder bær. For eksempel Hermann Josef Weidinger, en 82 år gammel katolsk prest fra Østerrike, en kjent urtehealer og forfatter. Og hyllebær - eller Sambucus Nigra, står høyt opp på lista blant hans favoritter.

- Hyllebær renser fordøyelsessystemet, beskytter kroppen mot alvorlige sykdommer, og balanserer følelsene. Hyllebær er bra for sjelen, sier Weidinger til Fox News Health.

Antioksidantbombe

Hyllebær er nemlig med i det gode antioksidantbombe-selskapet.

Antioksidanter er et samlenavn for en lang rekke stoffer. Noen er vitaminer, noen er mineraler og noen er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker. Disse stoffene kan sinke skaden som med tiden skjer på muskler og andre organer.

LES OGSÅ: Den hemmelige superfrukten

Stort på kontinentet

I Østerrike produseres det 8000 tonn dyrket hyllebær hvert år, og blir brukt i juice, syltetøy, fruktyoghurt, viner og helsekost. Ved universitetet i Graz har forskning vist at svarhyllebærekstrakt reduserer LDL-kolesterol og at antioksidantene i hyllebæret har gunstig virkning i kroppen. En annen studie viser at hyllebær har en ekstraordinær effekt - bæret reduserer stress.

Hyllebærene er gransket hos Tysklands forskningssenter for mat, landbruk og skogbruk, og dr. Gerhard Rechkemmer har funnet ut at hyllebær forbedrer immunforsvaret.

LES OGSÅ: 13 rare, men sunne

Beskyttende effekt

Også i Norge får hyllebær oppmerksomhet, og da mest på grunn av lektinene. Lektiner har masse å si når det kommer til hvorfor hyllebær er så bra. Ian Pryme er professor ved Universitet i Bergen, og han har forsket mye på lektiner. Pryme har for øvrig bidratt til å utvikle kosttilskuddprodukter basert på hyllebær.

Lektiner er naturens egne forsvarsstoffer. Lektiner en type proteiner som finnes i mange planter, bær og frukter. I naturen beskytter de plantene mot angrep utefra. Pryme mener å kunne vise at disse stoffene har en beskyttende effekt også for oss mennesker.

Til forsiden