Gunhild Stordalen

Hyller Gunhild Stordalen (36) for å vise seg skallet

- Jeg synes det er kjempekult og beintøft, sier Lise Askvik (45).

VISER SEG SKALLET: Lise Askvik (t.h.) mener det står respekt av Gunhild Stordalen som viser uten parykk.   Foto: NRK, All Over Press
VISER SEG SKALLET: Lise Askvik (t.h.) mener det står respekt av Gunhild Stordalen som viser uten parykk. Foto: NRK, All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Fredag denne uken vises det første tv-intervjuet med Gunhild Stordalen (36), etter at det ble kjent at hun er alvorlig syk.

Stordalen har gått gjennom cellegiftbehandling, og hylles for å stille på Skavlan på NRK uten hår og uten parykk.

- Jeg synes det er kjempekult og beintøft at hun viser seg skallet, sier Lise Askvik (45) til KK.no.

LES OGSÅ: Linn, Kine og Mia mistet håret

En stor skam

Forfatter og programleder Lise Askvik mistet selv håret, da hun for fire år siden fikk brystkreft og måtte gjennom cellegiftbehandling.

Hun mener det står stor respekt av åpenheten Stordalen viser.

GUNHILD STORDALEN PÅ SKAVLAN: I sitt første tv-intervju etter at hun ble alvorlig syk, stiller Gunhild Stordalen uten parykk.  Foto: NRK
GUNHILD STORDALEN PÅ SKAVLAN: I sitt første tv-intervju etter at hun ble alvorlig syk, stiller Gunhild Stordalen uten parykk. Foto: NRK Vis mer

- Ved å vise seg skallet, alminneliggjør og ufarliggjør hun noe mange kvinner opplever at er en stor skam, sier Askvik.

Da hun mistet håret i november 2011, skulle det gå flere måneder før hun viste seg offentlig uten parykk.

- Det tok meg fire måneder å kaste parykken, sier hun og forteller at hun personlig ikke hadde noen problemer med å vise seg uten parykk.

- For meg handlet det om hva sønnen min, som da var fem år, var komfortabel med, sier hun.

Først i mars året etter, viste Askvik seg skallet for første gang, da hun demonstrerte utenfor Stortinget, for å få tidsfestet krav til operasjon for nytt bryst for kreftrammede.

LES OGSÅ: Gunhild om hvordan hun møtte Petter

VISTE SEG SKALLET: Under en demonstrasjon i mars 2012, viste Lise seg skallet offentlig for første gang. Hun ble da avbildet sammen med Finn Schjøll og nå avdøde Anbjørg Sætre Håtun. Foto: All Over Press
VISTE SEG SKALLET: Under en demonstrasjon i mars 2012, viste Lise seg skallet offentlig for første gang. Hun ble da avbildet sammen med Finn Schjøll og nå avdøde Anbjørg Sætre Håtun. Foto: All Over Press Vis mer

Hadde 13 parykker

Askvik forteller at hun brukte mye tid på å ufarliggjøre kreftsykdommen og hårtapet for sønnen Leo.

- Da jeg hadde mistet ganske mye hår, hadde vi en hårfest hvor han fikk lov å klippe av meg håret, forteller Askvik.

Det tok imidlertid en stund før sønnen ville at hun hentet han på skolen, uten parykk. Og det var først da hun fikk lov til det, at hun også kastet parykken offentlig.

- Da jeg gikk uten parykk, merket jeg en sjelden gang at noen syntes det var ubehagelig. Men det var ikke mange, de fleste var kjempesøte og ga meg komplementer for hodefasongen og slikt, sier Askvik, som forteller at hun vekslet mellom å gå skallet og bruke en av de totalt 13 parykkene hun etter hvert skaffet seg.

LES OGSÅ: Så mange får kreft i 30-årene

Har systemisk sklerodermi

Også generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen synes det er positivt og viktig at Stordalen viser seg skallet.   

- Det betyr veldig mye at en kjent kvinne som Gunhild Stordalen står frem på denne måten, så åpent og visuelt, sier hun til KK.no.

- Når hun stiller på Skavlan uten hår, gir hun håp til veldig mange mennesker, mener Ryel.

Det var i slutten av november i fjor, at det ble kjent at Gunhild Stordalen har den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi.

Som en del av behandlingen, har Stordalen fått cellegift.

LES OGSÅ: - Når du mister håret, lyser det sykdom

SØNNEN VIKTIGST: Da Lise Askvik fikk brystkreft og mistet håret, var det viktigste å ufarliggjøre det for sønnen Leo. Her er hun avbildet sammen med mannen  Espen, Leo og hunden Business. Foto: All Over Press
SØNNEN VIKTIGST: Da Lise Askvik fikk brystkreft og mistet håret, var det viktigste å ufarliggjøre det for sønnen Leo. Her er hun avbildet sammen med mannen Espen, Leo og hunden Business. Foto: All Over Press Vis mer

Mister kvinneligheten

Kreftforeningen forteller at mange kvinner opplever det som en stor tilleggsbelastning å miste håret.

- Mange tenker i utgangspunktet at det er bare en bagatell i den store sammenhengen, men så viser det seg at det ikke er så lett likevel når det skjer, sier Ryel.

Også Askvik, som har vært en forkjemper for at brystkreftrammede kvinner ikke skal måtte vente på å få rekonstruert bryst, har inntrykk av at mange synes det er tøft.

- Det er nok veldig individuelt, men en del synes hårtapet gjør at de føler de mister seg selv og kvinneligheten sin, sier hun og forteller at hun etter selv å ha vært skallet har endret synet på skallethet.

- Før var jeg fordomsfull og syntes det var noe støtende ved kvinner uten hår. Nå synes jeg det er feminint, det er noe rent og vakkert over det, sier Askvik.

- Gunhild er en usedvanlig vakker og ressurssterk kvinne, og viser at hun fortsatt er det uten hår. Nå håper jeg hun blir frisk, for verden trenger Gunhild.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer